Emma Moortgat houdt ervan om nieuwe dingen te leren: “Ik ben onlangs op Duolingo aan een nieuwe taal begonnen, het Arabisch.” (foto Sebastiaan Bedaux)

Actrice Emma Moortgat: “Ik wil niet gezien worden als ‘de dochter van’”

Met een master in business management op zak leek de carrière van Emma Moortgat in steen gebeiteld, maar de telg van de bekende brouwersfamilie gooide het over een andere boeg en dook, haar artistieke hart volgend, de wereld van de showbizz in. Het succes, met een hoofdrol in ‘Dertigers’ en een tweede seizoen van ‘Knokke Off’ in de startblokken, liet niet lang op zich wachten.

Als liefhebber en occasioneel gebruiker van Duvel was ik de familie Moortgat al langer dankbaar en erkentelijk. Maar Duvel blijkt niet het enige blondje in het Moortgat-arsenaal dat hoge ogen gooit. Ook Emma Moortgat is hard op weg om hartjes voor zich te winnen; en ze doet dat als actrice, onder meer in Dertigers (waarvan seizoen 2 net op VRT MAX werd uitgestald) en straks opnieuw in de topreeks Knokke Off. De doorbraak is in ieder geval een feit. Hoog tijd dus om aan Emma te vragen …

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

“Op mijn ideale zondag doe ik vooral waar ik goesting in heb. Een dag zonder verplichtingen dus. Ik kom op zondag wel graag buiten, voor een portie frisse lucht. Dan ga ik sporten in open lucht, of maak ik een lange wandeling. Ik vind het ook altijd leuk om iets nieuws te leren. Zo ben ik onlangs op Duolingo aan een nieuwe taal begonnen, het Arabisch. En op zondag is het ideaal om daarop te studeren. Voor mij is die taal een nieuwe wereld die opengaat; een deur naar een nieuwe cultuur en andere tradities. Ik voel me heel graag verbonden met mensen, en als ik deze taal erbij kan nemen, kan ik nog veel meer mensen bereiken. Iedere dag iets nieuws leren vind ik sowieso enorm verrijkend.”

Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?

(denkt lang na) “Ik heb niet veel idolen, maar iemand die me enorm intrigeert is Emma Stone. Zo’n spontane, grappige en positieve vrouw. Haar laatste film, Poor Things, was ongelooflijk. Wat een performance! De hersenen van een kind in het lichaam van een volwassen vrouw; ik zou met haar wel willen praten over haar ervaring met die film.”

Tijd voor de biechtstoel: waar bezondig jij je aan?

“Aan matcha latte. (lacht) Dat is mijn guilty pleasure. Maar echte zondes, ik denk niet dat ik er heb. Ik ben misschien wel gezond ambitieus: ik wil veel en snel, maar ik heb geleerd om geduldig te zijn en dat dingen op je pad komen wanneer ze moeten komen. Eigenlijk probeer ik alles in het leven met mate te doen. Ik sta open voor alles, maar ik zou nooit te ver gaan in iets. Ik geloof niet zo in extremen, en zondes zijn vaak een exces.”

Over naar de orde van de dag: VRT MAX heeft zopas een nieuw seizoen van ‘Dertigers’ online geplaatst, jouw tweede seizoen. Hoe belangrijk is die reeks voor jou?

“Uitermate belangrijk. Dertigers betekende mijn eerste hoofdrolervaring en is sowieso de beste leerschool voor mij. Ik heb drie jaar een toneelopleiding gevolgd, maar ben ervan overtuigd dat je al doende het meeste leert. Die leerschool is ontzettend waardevol. Bovendien is het bij Dertigers telkens een enorm aangename ervaring, waarin er ruimte is om te communiceren en zelf te zoeken naar je personage. Ik hoor dat dat op andere sets vaak niet zo evident is. Ik heb het gevoel dat ik me bij Dertigers echt kan ontplooien als actrice.”

Vorig jaar was je te zien in zowel ‘Dertigers’ als ‘Knokke Off’. Mag ik het je doorbraakjaar noemen?

“Doorbraak is een groot woord. Ik heb niet het gevoel dat iedereen mij nu kent. De meeste mensen moeten mij zeker nog ontdekken. Maar het is absoluut een luxe om in twee goede reeksen te mogen meespelen. Acteren blijft toch een kwestie van zelfvertrouwen. Als je bevestiging van buitenaf krijgt, betekent dat veel. Het betekent dat ik misschien toch mijn plaats heb in de acteerwereld. Toen ik de keuze heb gemaakt voor het acteren, zei ik tegen mijn ouders: ik ga er volledig voor. Dan is het fijn om te merken dat er ook effectief een toekomst in zit.”

“Bij ‘Dertigers’ kan ik mij echt ontplooien als actrice”

Je achternaam verraadt natuurlijk je herkomst; je bent een telg uit de bekende brouwersfamilie Moortgat. Ik kan me voorstellen dat het niet zo evident was om na een afgewerkte studie business management plots de showbizz in te gaan.

“Goh, ik wil eerst even benadrukken dat het mijn keuze was om business management te gaan studeren. Daarmee speelde ik misschien op zeker, want gezien mijn achtergrond kon ik met die opleiding niks verkeerd doen. Op een dag zal die opleiding zelfs nog nuttig blijken. Maar tijdens mijn studies voelde ik het toch knagen. Ik was heel erg op zoek naar mijn geluk, en dat acteren deed ik al langer als hobby. Na mijn opleiding voelde ik: het is nu of nooit. Ik zei tegen mijn ouders: laat me één jaar proberen. Dat werden er twee en dan drie. Maar plots haalde ik, na talloze castings, Knokke Off en Dertigers binnen. Een kleine win.”

Misschien tot teleurstelling van je ouders die je graag in het bedrijf zouden zien?

“Nee, mijn ouders steunen me en verwachten ook veel van me. Net zoals ik veel van mezelf verwacht. Het is niet de makkelijkste weg om voor een totaal andere carrière te kiezen, maar ik ben gelukkig niet de enige in de familie die voor het bedrijf kan werken. Ik heb broers en neven en nichten die kunnen instappen. Mocht ik enig kind zijn geweest, lagen de kaarten misschien anders. Want als je in een familiebedrijf werkt, hoop je natuurlijk dat de volgende generatie in je voetstappen treedt.”

Heb je het gevoel dat je je als actrice meer moet bewijzen?

“Eerlijk? Ja, dat gevoel heb ik wel, omdat ik niet gezien wil worden als ‘de dochter van’. Onbewust en bewust speelt dat toch mee. Ik snap dat mensen zeggen: zo is het makkelijk. Er zijn natuurlijk dingen die in mijn voordeel spelen. Ik heb meer mentale rust omdat ik kan terugvallen op een diploma, en op financiën, waar ik zeer dankbaar voor ben. Maar net daarom wil ik harder knokken. Ik wil bewijzen dat ik er op eigen kracht ook geraak. Ik wil mijn strepen verdienen als actrice, ongeacht mijn familienaam.”

‘Dertigers’, nu integraal te bekijken op VRT MAX en later op VRT 1.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier