Master van dit jaar Gene Bervoets: “Ik wil mezelf altijd laten verdwijnen in mijn rollen.” (foto Nick Decombel)

Gene Bervoets is Master van Filmfestival Oostende 2024: “Een bekroning voor mijn carrière”

Nog tot volgende week zaterdag vindt in Oostende het jaarlijkse Filmfestival Oostende plaats, met dit jaar als Master niemand minder dan Gene Bervoets, die zijn stempel op het festival heeft gedrukt. “Heel fijn dat ik dit mag doen. Het voelt aan als een erkenning voor mijn carrière.”

Filmfestival Oostende 2024 werd eergisteren al op gang getrapt met de openingsfilm Holy Rosita. Nog tot zaterdag blijft de Stad aan Zee in de ban van film, dagelijks in goede banen geleid door de Master, Gene Bervoets, die als thema voor deze jaargang Rebel, sans Gene: Come as you are koos. “Enerzijds is er het rebelse karakter van de programmering. Sans Gene slaat vooral op het feit dat je zonder gêne rebels kan zijn; bovendien slaat het op mijn naam: zonder Gene. Ik wil mezelf altijd laten verdwijnen in mijn rollen.”

Hoe beleef je de taak als Master?

“Ik vind het heerlijk om te doen. Toen ze het mij vroegen, ben ik er ook meteen ingevlogen. En nu is het eindelijk zover! Het wordt een fantastische week vol fantastische films en evenementen. Eén groot filmfeest dus.”

Je hebt zelf een vijftiental films mogen selecteren. Welke criteria heb je gehanteerd?

“Ik had een voorkeur voor een bepaalde filmmaker, die ik hier moet noemen omdat ik zelf zoveel aan zijn werk heb gehad, en die zoveel heeft betekend voor film in het algemeen: Stanley Kubrick. Ik wilde heel graag een Kubrick-universum creëren. Daarom staat het luik ‘Meet the Masters’ aanstaande dinsdag in het teken van A Clockwork Orange, een film die me na aan het hart ligt. Maar ik heb me natuurlijk ook laten inspireren door mijn thema en heb dus gekozen voor films van David Lynch, Iñárritu, Paul Thomas Anderson, … Rebelse filmmakers die tegelijkertijd schatplichtig zijn aan Kubrick.”

Je bent zelf ook te zien als acteur op het Filmfestival Oostende. Het tweede seizoen van ‘Assisen’ gaat er bijvoorbeeld in première.

“Klopt, dat hebben we vorige zomer opgenomen. Ik speel daarin de hoofdrol, de beklaagde dus, een grootvader die al dan niet zijn kleindochter heeft omgebracht. Het is de kijker die beslist of ik schuldig ben of niet. Ik ben zelf heel erg benieuwd naar het resultaat. Daarnaast ben ik in nog vijf of zes andere producties te zien op Filmfestival Oostende. In de reeks Juliet bijvoorbeeld, in de animatiereeks Bad Bad Belgium, in de film De Dans van Natasja, …”

Als Wikipedia het bij het rechte eind heeft, word je over twee maanden 68. Maar je lijkt het drukker dan ooit te hebben.

“Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat ik mijn werk heel erg professioneel ter harte neem en men mij apprecieert voor de kwaliteit die ik meebreng. Uiteraard moet je ook een portie geluk hebben, maar ik leg de lat altijd wel heel hoog. Bovendien probeer ik nog altijd bij te leren.”

Filmfestival Oostende, tot zaterdag 3 februari in Oostende. Info: filmfestivaloostende.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier