Gunter Lamoot, geen kooktalent, maar wel al 30 jaar een vaste waarde op de planken: “Maar ik doe meer moeite om ja te zeggen op voorstellen die buiten mijn comfortzone liggen.” (foto SB)

Gunter Lamoot: “Ik ben een beetje sociaal gehandicapt”

In ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’ kookte hij zich een weg naar een vroege exit, in de wereld van de comedy maakt Gunter Lamoot (53) er al bijna dertig jaar een potje van. Maar nu zijn zaalshow ‘The One & Lonely’ het einde nadert, is het tijd om vooruit te blikken. “Ik zou graag nog wat meer acteren, liefst een keer een grote rol.”

“Ik doe meer moeite om ja te zeggen op voorstellen die buiten mijn comfortzone liggen. Dat is goed voor mijn mentale gezondheid; anders zou ik de hele dag thuis zitten en niemand zien”, zo verklaart stand-upcomedian Gunter Lamoot zijn (kortstondige) deelname aan Celebrity MasterChef Vlaanderen. Een yes-man dus, die dan ook deze Ontbijtbabbel niet kon weigeren.

Voordat we wat dieper in je kookkunsten duiken: hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

(denkt lang na) Gewoon thuis zitten en niet te veel doen. Een beetje lezen, wat prutsen, tv-kijken. Ik ben een huismus, ik hou niet van lange wandelingen of vermoeiende fietstochten. Natuurlijk ziet de ideale zondag er voor mijn vrouw anders uit. Zij wil wel van alles doen op zondag, en soms lukt het haar om mij mee te krijgen. Ik besef dat ik daaraan moet werken, dat ik soms wel eens mensen moet opzoeken. Maar ik ben een beetje sociaal gehandicapt. Tegen de tijd dat ik ergens op mijn gemak ben, zou ik alweer weg moeten. Al is mijn sociale handicap wel al een stuk beter dan pakweg tien jaar geleden. Maar ik blijf jaloers op mensen die heel sociaal zijn. Ik ben in sociale situaties geregeld wat ongemakkelijk en overmatig zelfbewust.”

Hoe valt zoiets te rijmen met een plek in de spotlights? Je staat met meer gemak op het podium dan dat je bijvoorbeeld hier met mij praat?

“Ja, dat is raar hé. Er zijn wel meer komieken en artiesten die sociaal incapabel zijn, maar de schijn van allemansvriend goed kunnen ophouden. Ik kan het ook niet uitleggen. Ik kan makkelijker honderden mensen toespreken op een podium dan één op één over koetjes en kalfjes babbelen. Ik besef trouwens wel waaraan dat ligt, maar ik wil daar niet dieper op ingaan. Ik ben niet iemand die zijn gevoelsleven gaat blootleggen in een interview. Ik ben niet het type dat alles naar buiten moet brengen. En ik wil al helemaal geen posterboy worden voor angsten of depressie. Als Eric Goens me zou vragen om in Het Huis te zitten, weet ik bijvoorbeeld niet of ik dat zou doen. Vanuit commercieel oogpunt zou het nochtans interessant kunnen zijn; de mensen zouden me dan op een andere manier leren kennen. Misschien zouden ze me zelfs sympathiek vinden. (lacht)

En nu je je eens van je meest sociale kant laat zien, in ‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, lig je er als eerste uit. Spijt van je deelname?

“Nee, ik had het vooraf wel kunnen voorspellen. Ik had bovendien wat pech door het spelelement. Ze hadden me trouwens al eens gepolst voor het eerste seizoen. Toen ik dat op tv zag, was ik enigszins ergens opgelucht dat ik toen niet geselecteerd was, want de opdrachten leken me heel moeilijk. Ik kan wel wat koken, maar niet uit het blote hoofd. Ik had gehoopt dat we de recepten vooraf wel zouden krijgen, zodat we konden oefenen. Maar zo was het dus helaas niet. Daar had ik me dus aan mispakt.”

“De grootste verrassingen liggen in ervaringen die eng zijn”

Het programma staat toch maar weer mooi op je palmares. En dat palmares oogt bijzonder gevarieerd. Blik je wel eens terug op een interessante carrière?

“Absoluut. Ik ben ook wel een nostalgische mens, al moet ik dat wel wat afremmen. Ik kon soms te diep in mijn verleden duiken. Ik kan bijvoorbeeld ook moeilijk zaken wegsmijten. Ik heb mezelf verplicht daarmee op te letten, om geen hoarder te worden. In ieder geval ben ik blij dat mijn carrière al zo lang duurt. Het begon allemaal in 1995 bij Studio Kafka op Studio Brussel toen ik 24 jaar was. In 1999 ben ik stand-upcomedy gaan doen. Dan is televisie erbij gekomen en heb ik wat kleine acteerrollen gedaan. Het is een carrière met pieken en dalen, maar altijd wel spannend. Met steeds die grootste stressfactor in mijn leven: wat gaat het volgende zijn?

Hoe ambitieus ben je nog?

“Ik ben wel ambitieus, maar blijkbaar niet ambitieus genoeg om de koe bij de horens te vatten. Ik ben een tamelijk afwachtende mens. Door mijn social awkwardness ben ik niet de grootste verkoper van mezelf. Dat vind ik wel spijtig. Ik zou verder kunnen gestaan hebben in mijn carrière als ik wat meer ondernemerszin had gehad. Maar dat zit er simpelweg niet in. En toch is het op de een of andere manier wel gelukt. Ik draai al heel wat jaren mee en ben daar ontzettend blij mee. Als ik dit nog een jaar of tien weet vol te houden, zou dat fijn zijn. Ik vrees dat ik ook niet veel anders kan dan wat ik nu doe.”

En als je ongebreideld mag dromen?

“Dan zou ik graag nog wat meer acteren. Dat ligt me wel. Ik heb het geluk gehad een aantal kleine rollen te mogen doen, en er liggen er nog een paar in het verschiet. Maar ik zou graag een keer een grotere rol krijgen. Of ik dat niet doodeng zou vinden? Zeker, maar je moet je daarover kunnen zetten. De grootste verrassingen liggen in ervaringen die eng zijn.”

‘Celebrity MasterChef Vlaanderen’, elke maandag en woensdag om 21.15 uur op Play4. Gunter toert nog met zijn show ‘The One & Lonely’. Kijk op gunterlamoot.be voor info en tickets.

Grootste nachtmerrie

“Of ik een fan ben van de koers? (windt zich op) Ik word daar fysiek slecht van. Die gekleurde pakjes in beeld, ik kan er agressief van worden. (lacht) Ik sport niet en kijk ook niet graag naar mensen die het wel doen. Iedereen doet ook altijd zo serieus over de koers, of sport in het algemeen. Ik doe niets liever dan een wandelingetje maken in het centrum van Gent als iedereen binnen naar een belangrijke wieler- of voetbalwedstrijd kijkt. Het is misschien wel goed dat het er is, om de mensen bezig te houden, zodat ze elkaar de kop niet inslaan. Maar het is echt niks voor mij. Weet je wat mijn grootste nachtmerrie is? Opgesloten zitten in een lift met zes sportcommentatoren die non-stop zagen over de koers of over een corner.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier