De agenda van Mintjens zit dezer dagen tjokvol: “Carrière was voorbestemd om naar theaters en tv-studio’s te leiden”, aldus de stand-up. (foto SB)

Stand-upcomedian Jade Mintjens: “Ik wil met mijn voetjes op de grond blijven”

Met de première van haar eerste avondvullende comedyshow in het verschiet en een dagtaak als sidekick in ‘De ideale wereld’ loopt de carrière van Jade Mintjens op wieltjes. “Een fulltime job combineren met een nieuwe zaalshow is fysiek uitputtend. Het is knallen en genieten tegelijkertijd.”

In het Antwerpse café The Joker, een begrip in de Vlaamse comedywereld, heb ik een afspraak met stand-upcomedian Jade Mintjens, die in de aanloop naar haar eerste avondvullende show Bedankt om te komen nog net een uurtje tijd heeft voor ontbijt en – belangrijker – een ontbijtinterview. De agenda van Mintjens puilt dezer dagen uit; de Kempische is dan ook erg gegeerd – zowel in de theaters als op televisie. “En daar ben ik heel dankbaar voor. Ondanks mijn jonge leeftijd (25) heb ik in mijn leven al heel wat verschillende jobs gehad. Maar mijn carrière was voorbestemd om naar theaters en tv-studio’s te leiden. Ik ben heel blij dat het nu effectief zo is. Veel mensen denken dat ik pas het laatste jaar kom piepen, maar hebben geen idee hoe lang ik al bezig ben met comedy.”

Voordat we het over je show hebben, wil ik eerst weten hoe jouw zondagse routine eruitziet? Zondag rustdag?

“Ja, zo ongeveer. Zondag is mijn enige vrije dag in de week. Die is dan ook semi-heilig, bestemd om de batterijen weer op te laden. Het is zo’n dag waarop ik met mijn hondjes ga wandelen, bij familie probeer langs te gaan, een boek lees en tijd maak voor mijn vriend. Je moet weten dat ik op alle andere dagen eigenlijk nooit thuis ben. Van maandag tot donderdag eet ik op de redactie van De ideale wereld; op vrijdag en zaterdag eet ik meestal op de plek waar ik moet spelen. Veel tijd voor rust is er momenteel niet. Tot aan de zomer wordt het knallen.”

Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?

“Goh, als het nog had gekund: met Freddy Mercury. Of met mijn bomma, die ook al heel wat jaartjes geleden overleden is. Maar mijn ouders hebben op Werchter vroeger heel wat topartiesten gezien, waar ik ook fan van ben. Michael Jackson bijvoorbeeld. Toch zou ik liever een zondag doorbrengen met Freddy Mercury. Het zijn allebei rare kerels, maar ik denk dat je met Freddy nog wel een leuk gesprek kunt voeren.”

“Zo’n eigen show is niet iets wat ik tien jaar geleden ambieerde”

Neem even plaats op mijn biechtstoel: waar bezondig jij je aan?

“Ik denk dat de zonde vooral in eten zit. Zondag is zo’n dag om te zondigen qua voeding: beginnen met koffiekoeken en eindigen met frieten van de frituur.”

Over anderhalve week ga je in CC De Werft in Geel in première met ‘Bedankt om te komen’. Hoe gespannen staan de zenuwen?

“Toch behoorlijk. De mensen hebben ervoor betaald, het moet dus wel goed worden. Het is een andere insteek dan een try-out, waarbij het publiek weet dat de voorstelling nog een work in progress is. Nu moet ik er echt staan. Bovendien zullen er heel wat vrienden en familieleden in de zaal zitten, wat me toch altijd iets nerveuzer maakt dan normaal.”

Waarover gaat de show?

“Over mezelf. Mijn vorige show was een eindejaarsconference over de actualiteit. Nu is het een meer persoonlijke voorstelling over mijn bedenkingen en bevindingen, over mijn leven van de laatste jaren.”

Het is je eerste avondvullende show waarmee je op tournee gaat. Hoe verliep het schrijfproces?

“Het was toch wel een gevecht. Ik ben jammer genoeg niet iemand die snel en vlot schrijft. Anderhalf uur aan geslaagd materiaal bedenken, is een lijdensweg. Maar ik ben heel tevreden met wat er staat.”

Stond dit eigenlijk tien jaar geleden op jouw bucketlist?

“Niet echt. Zo’n eigen show is niet iets wat ik tien jaar geleden ambieerde. Ik wilde toen vooral actrice worden. Toen had ik nog niet de intentie, of ik voelde niet de noodzaak, om comedy te maken. Nu doe ik niets liever.”

Wat me meteen opvalt, is het aantal uitverkochte zalen in je speellijst. Er zijn nauwelijks nog tickets te krijgen voor je show.

“Er komen gelukkig wel nog een paar grote zalen bij, liefst in elke provincie eentje. Zo ga ik in de Stadsschouwburg in Antwerpen spelen, en in het Trixxo Theater in Hasselt. Er zijn dus nog wel mogelijkheden om de show te zien. Maar dat het zo’n vaart loopt met alle voorstellingen is natuurlijk fantastisch. Ik ben heel blij en dankbaar dat zoveel mensen de moeite doen om te komen en daar geld aan uitgeven.”

Een paar jaar geleden was je nog een nobele onbekende, nu moeten fans er snel bij zijn om een kaartje te bemachtigen. Kun jij nog ongestoord naar de supermarkt?

“Ja hoor, dat lukt prima. Ik woon in de Kempen, waar aan Kempische nuchterheid wordt gedaan. Als ik al benaderd word, is het op een heel vriendelijke manier.”

Wat zijn jouw ambities voor de komende jaren? Koester je bijvoorbeeld nog acteerambities?

“Om eerlijk te zijn, probeer ik geen ambities te stellen. Als tiener deed ik dat wel, maar ik merkte dat het leven altijd anders loopt dan voorzien. Je weet gewoon nooit wat er komt, je kunt je niet voorbereiden op het leven. Ik neem het nu allemaal zoals het zich aandient. En ik wil vooral met de voetjes op de grond blijven. Maar als de kans zich ooit voordoet, zou ik het superleuk vinden om meer te acteren. In een kostuumdrama bijvoorbeeld. Dat zou ik – met mijn grote interesse in geschiedenis – ronduit bangelijk vinden.”

Jade Mintjens toert vanaf 1 februari met haar debuutshow ‘Bedankt om te komen’ door Vlaanderen. Info en tickets via jademintjens.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier