Jan Jaap woont officieel in België, maar mag nog niet gaan stemmen: “Ik heb letterlijk geen stem in dit land; ik moet mijn publiek dus op de een of andere manier zo zien te raken dat ze straks, op 9 juni, de juiste keuze maken.” (foto Frank Ruiter/Lumen) © Frank Ruiter/Lumen Frank Ruiter/Lumen

Jan Jaap van der Wal trapt zijn verkiezingsconference op gang: “Fijne mix van politiek en andere onnozelheden”

Eergisteren ging de Nederlandse stand-upcomedian Jan Jaap van der Wal in première met zijn verkiezingsconference ‘GEEN STEM’, een voorstelling vol ongevraagd stemadvies en humor, maar zonder genade.

Na het voltooien van zijn trilogie over Vlaanderen met de succesvolle voorstellingen De Nieuwe Belg, Schoon en III-ième, vond Jan Jaap van der Wal het hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom brengt hij in de aanloop naar de verkiezingen een heuse verkiezingsconference naar de theaters onder de titel: GEEN STEM. Sinds 2022 is Jan Jaap van der Wal een officiële inwoner van ons land. Helaas komen de verkiezingen van 2024 net te vroeg voor hem om officieel te mogen stemmen. “Ik heb letterlijk geen stem in dit land; ik moet mijn publiek dus op de een of andere manier zo zien te raken dat ze straks, op 9 juni, de juiste keuze maken.”

En wat is die juiste keuze dan?

“Ik denk dat het antwoord op die vraag heel genuanceerd moet zijn. Kijk, iedereen mag voelen wat hij of zij voelt. Ben je boos? Ben je ontevreden? Voel je je tekortgedaan? Dat mag allemaal. Het enige wat ik probeer met mijn show is duidelijk te maken dat je je ook moet afvragen wat er allemaal goed gaat in dit land en in dit deel van de wereld. Er zijn in deze wereld genoeg voorbeelden van charlatans en halve dictators; met de beste wil van de wereld zijn die in België moeilijk te vinden.”

Dus de voorstelling is niet een langgerekte roast van Vlaamse of Belgische politici.

“Nee, het gaat wel breder dan alleen politici afzeiken. De show gaat over de Vlaming en de Vlaamse volksaard, over de politieke absurditeit van een land als België en over de toekomst van dit land. Ik ben hier definitief naartoe verhuisd, dus het is ook voor mij van belang dat België zo’n leuk mogelijk land wordt. Uiteraard komen ook heel wat politici aan bod. Comedy gaat namelijk vaak over iemand die zichzelf in de problemen brengt. En zeker in campagnetijd merk je dat politici daar goed in zijn. Ik zie daar de humor wel van in.”

“De show gaat over de Vlaming en de Vlaamse volksaard, over de politieke absurditeit en over de toekomst van dit land”

Vind je het eigenlijk jammer dat je niet mag stemmen op 9 juni?

“Tuurlijk. Maar als uitgangspunt voor deze voorstelling is het wel leuk dat ik niet mag, omdat ik dan letterlijk geen invloed heb. Anders krijg ik misschien het verwijt: zie je wel, hij zegt dit omdat hij zus of zo stemt. Maar over vijf jaar mag ik wel stemmen. Ik wacht dus nog vijf jaar, breng mijn stem uit en verhuis de dag erna weer naar Nederland. (lacht)

In de aanloop naar de verkiezingen zal er ongetwijfeld nog veel gebeuren dat een plek zou kunnen hebben in je voorstelling. Hoe ga je daarmee om?

“Ik sta open voor de actualiteit, ik maak dus ruimte voor zijpaadjes. Een grap over de dickpics die Zuhal Demir recent kreeg, zit nu bijvoorbeeld nog in de show, maar over een maand is dat oud nieuws. Tegen die tijd zit er weer een andere grap in. Waar ik niet omheen kon in de voorstelling? De opkomst van de extreme partijen; daar kon ik niet omheen. Iets dat best eng is trouwens. Op het einde van dit jaar kunnen we zomaar in een wereld leven met aan de macht mensen als Trump, Poetin, Erdogan, Geert Wilders en Tom Van Grieken. Als we dan de kerstdagen goed doorkomen, hebben we het toch maar weer overleefd.”

Wat gebeurt er na 9 juni met de show?

“Na de zomer zitten we waarschijnlijk nog vol in de formatie en maken we ons op voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Ik zal me dan volledig op Antwerpen richten. Da’s toch de stad waar ik woon en waar politiek gezien ook wel het één en ander gebeurd is.”

Tot slot: heb je nog tv-plannen?

“Ja, die zijn er wel, maar nog heel prematuur. Ik voel wel dat de zenders rondom de verkiezingen van alles willen, zowel in Vlaanderen als Nederland, en dat ik daar een rol in kan spelen. Er zijn dus dingen gaande, maar meer kan ik daar nog niet over kwijt.”

‘GEEN STEM’, speeldata en tickets via livecomedy.be, janjaapvanderwal.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier