Het allereerste album van Jo Vally kwam uit bij platenlabel CNR Records. En nu, bijna een halve eeuw later later, keert hij terug naar het vertrouwde nest: “De cirkel is daarmee rond, want dit nieuwe album is wellicht mijn laatste.” (gf)

Jo Vally blikt terug op boeiende carrière met laatste album ‘45/65’: “Ik wil nog vijf jaar volle gas geven”

Al 45 jaar is Jo Vally een klinkende naam in het Vlaamse muzieklandschap. Hij verkocht in zijn carrière meer dan een miljoen albums en was de eerste Vlaamse artiest die het Sportpaleis liet vollopen. Op 65-jarige leeftijd vindt hij het tijd voor een round-up. “Ik had vroeger nooit gedacht dat mijn carrière zo lang zou duren.”

45 jaar geleden kwam Jo Vally’s allereerste album uit bij platenlabel CNR Records. En nu, bijna een halve eeuw later later, keert de sympathieke zanger terug naar het vertrouwde nest. “De cirkel is daarmee rond, want dit nieuwe album is wellicht mijn laatste. Daarin ben ik realistisch. Een album opnemen kost enorm veel geld, en die kost valt steeds moeilijker terug te winnen. Ik heb ervoor gekozen om niet meer, zoals vroeger, elk jaar een album uit te brengen. Dus zou ik voor een eventueel volgend album al richting de 70 gaan, terwijl ik dan wel stilaan wil stoppen. Daarom heb ik nu gezegd: na dit laatste album wil ik nog vijf jaar volle gas geven, als God het belieft natuurlijk en mijn gezondheid het toelaat. Bovendien blijf ik het verschrikkelijk graag doen, muziek maken en samen met muzikanten op het podium staan.”

Hoe fier ben je op dit nieuwe album? Je hebt er heel wat op je palmares natuurlijk, maar deze is misschien wel extra bijzonder.

“Klopt. De naam van het album, 45/65, verwijst enerzijds naar mijn jaren op de planken, anderzijds naar mijn leeftijd. Ik ben ooit begonnen met vinyl en als dit echt mijn laatste album blijkt, dan eindig ik ook met vinyl. Dubbel vinyl zelfs, met een cd erbij. Het is een zeer gevarieerde plaat geworden met dertien nummers, waaronder twee liedjes die ik altijd graag heb willen zingen. Het is een plaat geworden voor een breed publiek, en hopelijk vindt het effectief zijn weg naar een breed publiek.”

“Ook in mindere periodes waren mijn fans er altijd”

Is zo’n albumrelease nog spannend als je zoveel jaren op de teller en zoveel platen op je palmares hebt?

“Ja, dit geeft nog altijd een kick. Net zoals ik voor elk groot optreden ook nog altijd sta te nagelbijten voordat ik het podium op ga. Zo’n album is toch de geboorte van iets nieuws. Het is altijd afwachten hoe het publiek en de pers daarop reageren. Ik vind die spanning daaromtrent niet meer dan normaal. Moest die er niet meer zijn, dan had het allemaal niet veel meer te betekenen. Ik heb hier maanden aan gewerkt en plots is het resultaat daar. Dan kun je als artiest alleen maar hopen op positieve reacties.”

Je viert 45 jaar op het podium. Had je vroeger ooit kunnen denken dat je carrière zo lang zou duren?

“Nee, dat had ik nooit gedacht. Mijn platenbaas destijds waarschuwde me al dat een carrière altijd met ups en downs gaat. En dat ik in de periodes waarin het goed ging, moest zorgen dat ik fans aansprak, die er altijd voor me zouden zijn. Ik heb altijd in die filosofie geloofd. Ook in mindere periodes waren mijn fans er altijd. Ze bleven me koesteren, net zoals ik hen bleef koesteren. Alleen zo kun je een lange carrière uitbouwen. Uiteraard moet je ook steeds op het podium laten zien wat je waard bent. Het zijn wijze woorden uit de mond van Will Tura: een artiest moet zich op het podium bewijzen.”

Een nieuw album betekent voor een muzikant vaak ook een druk jaar. Hoe zit dat bij jou?

“Het wordt een bijzonder jaar. Op 12 mei stel ik mijn album voor in het Kasteel van Eernegem, waar er plek is voor 300 mensen. In de zomermaanden sta ik voor het derde jaar op rij op de zomerconcerten van de gemeente Meise, waar ik zeven keer optreed. Ik heb een verjaardagsconcert op 12 oktober, ik heb kerstconcerten die nu al volgeboekt zijn, ik heb daarbuiten nog heel wat kleinere optredens op de agenda staan. Het loopt nog allemaal heel goed.”

‘45/65’, het nieuwe album van Jo Vally, is sinds afgelopen vrijdag te koop op cd en dubbel lp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier