Sarah Mouhamou: “Lynn, Sander en ik maken minireportages die ergens wel over sport gaan, maar niet direct focussen op prestaties. Zo ben ik bijvoorbeeld gaan uittesten hoe snuifzout, dat gebruikt wordt door gewichtheffers, precies werkt.” (foto VRT) © © VRT

Ketnet-wrapper Sarah Mouhamou maakt uitstapje naar de Olympische Spelen (en naar VRT 1): “Ik denk stilaan na over mijn carrière na Ketnet”

In de aanloop naar de sportzomer pakt VRT 1 in juni uit met twee nieuwe tv-programma’s. Een daarvan is ‘Plankgas naar de Spelen’, waarin enkele olympiërs gevolgd worden in hun voorbereiding naar de Olympische Spelen en een epische scholenstrijd losbarst. “We organiseren een soort mini-Spelen voor scholen en de winnende school krijgt een zotte trip naar de Olympische Spelen in Parijs”, aldus Sarah Mouhamou.

Van lagere schoolsporters tot professionele atleten: iedereen wil plankgas naar de Spelen. Onder professionele begeleiding van Linde Merckpoel en Maarten Vangramberen brengen Sarah Mouhamou, Lynn Van den Broeck en Sander Gillis – elk vanop een andere locatie – verslag uit van een epische scholenstrijd. Linde en Maarten behouden het overzicht over het klassement, en gidsen de kijkers doorheen de wedstrijden en reportages. Maar niet alleen de scholen gooien alles in de strijd; ook onze topsporters bereiden zich voor op de Spelen. Hoe ze dat doen, gaan Sarah, Lynn en Sander persoonlijk ontdekken. Ze volgen enkele van onze olympiërs in hun voorbereiding naar de Spelen.

Hoe fijn is het om even uit de Ketnet-studio te mogen breken en aan zo’n VRT 1-programma te mogen werken?

Sarah: “Supertof! Ik was echt heel blij toen de vraag kwam. Hoewel het een programma voor VRT 1 is – dat later ook nog op Ketnet wordt uitgezonden – heeft het iets speels, een jeugdigheid. Voor mij is dat dus een heel voorzichtige uitstap van Ketnet naar VRT 1.”

Wat is jouw taak binnen dat programma?

“Lynn, Sander en ik maken minireportages die ergens wel over sport gaan, maar niet direct focussen op prestaties. Zo ben ik bijvoorbeeld met zesvoudig olympiër Karin Donckers gaan praten over haar liefde voor paarden en ging ik uittesten hoe snuifzout, dat gebruikt wordt door gewichtheffers, precies werkt. Ook ben ik met Pieter Timmers, die intussen ambulancier is, gaan praten over het leven na de Olympische Spelen. Daarnaast is er nog de scholenstrijd waar wij verslag van uitbrengen. Ook daar heb ik me heel goed geamuseerd, hoewel het weer tijdens mijn draaidag behoorlijk tegenviel. Op het einde van de dag was ik helemaal doorweekt.”

© © VRT

“Ik luister heel graag naar verhalen van andere mensen”

Je werkt ondertussen al tien jaar voor Ketnet, een zender waar presentatoren toch ooit met een leeftijdslimiet te maken krijgen. Hoe zit dat bij jou?

“Die limiet is eerder een gevoel; er is geen vastgelegde leeftijd waarop Ketnet-wrappers verwacht worden te stoppen. Oud-collega’s als Sien, Charlotte en Niels beschreven het als het moment waarop je beseft dat je uitgespeeld bent, dat je alles gedaan hebt wat je wilde doen. Gek genoeg ligt dat bij veel wrappers rond de tien jaar in dienst. Ik vind het nog altijd heel leuk op Ketnet, maar ook ik begin langzaamaan het gevoel te krijgen dat ik alle leuke dingen nu wel gedaan heb. Daarom denk ik stilaan na over mijn carrière na Ketnet.”

Wat wil je dan concreet?

“In een ideale wereld zet ik de volgende stappen in de tv-wereld. Maar ik ben daar heel nuchter in: er zijn nog veel Ketnet-wrappers met een carrière op tv, maar er zijn er ook heel wat die uit het wereldje verdwenen zijn. Het is dus niet zo evident om de stap te maken naar andere zenders. Je moet natuurlijk wat geluk hebben. In ieder geval zou ik nog graag televisie maken. Ik luister heel graag naar verhalen van andere mensen, dus ik zie mezelf wel in een humaninterestprogramma. En uiteraard is alles wat met kinderen te maken heeft mijn sterkte. Het lijkt me heel fijn om programma’s te maken met jongeren en kinderen voor een breder publiek.”

‘Plankgas naar de Spelen’, vanaf zaterdag 8 juni om 18.30 uur op VRT 1 en vanaf zondag 30 juni op Ketnet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier