Loïc Van Impe is een echte koffieliefhebber: “Op een ideale zondag heb ik tijd voor mijn koffieroutine. Ik kies de bonen, weeg ze af, maal ze, kuis mijn filter, wacht tot het water is doorgelopen. Ik geniet van dat proces.” (foto Sebastiaan Bedaux)

Tv-kok Loïc Van Impe: “Ik ben redelijk vatbaar voor verslavingen”

Met een eigen kookshow en een wetenschapsprogramma op de Franstalige zender RTL, en nog wat (soms heftige) televisie-uitstapjes op VTM – keihard afzien in ‘Special Forces’ bijvoorbeeld – ligt Loïc Van Impe in heel België goed in de markt. “Ik heb echt een fantastisch leven”, lacht de sympathieke tv-kok.

In het mooie Tervuren, op een steenworp van Brussel en de taalgrens, woont en werkt Loïc Van Impe, die vijf jaar geleden in Vlaanderen doorbrak als tv-kok in Zot van Koken. In Franstalig België deed Loïc hetzelfde, met Fou de Cuisine, dat binnenkort aan aflevering 600 toe is. “De afgelopen drie jaar is 90 procent van mijn tv-werk een Franstalige affaire. Dat is nu eenmaal zo gegroeid; het had evengoed andersom kunnen zijn. Ik doe het allebei even graag, in het Nederlands of Frans. Ik zie mezelf ook niet als Vlaming, noch als Franstalige. Voor mijn Vlaamse vrienden ben ik die luie Waal, voor mijn Waalse vrienden ben ik ‘le sale Flamand’. Ik ben gewoon een fiere Belg.”

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?

“Dat is er eentje zonder verplichtingen, waarbij ik tijd heb voor mijn koffieroutine. Ik ben een coffee addict en mijn proces om koffie te maken, neemt wel wat tijd in beslag. Ik kies de bonen, weeg ze af, maal ze, kuis mijn filter, wacht tot het water is doorgelopen. Niet dat ik de beste koffie zet, maar ik geniet van dat proces. Dan zet ik me in de zetel met mijn kat en kijk ik even naar YouTube. Culinaire filmpjes of filmpjes over koffie. Eigenlijk ben ik een oude man die graag koffie drinkt en zijn krant leest, maar dan anno 2024. Daarna begin ik meestal aan een duurloop. Zondag is mijn duurloopdag. Momenteel train ik voor een ultramarathon in de Elzas, eentje van 50 kilometer. In september doe ik er dan eentje van 70 en volgend jaar eentje van 105 kilometer.”

Ook een verslaving?

“Dat klinkt zo negatief. Noem het een uit de hand gelopen hobby, maar wel eentje die veel tijd vraagt.”

Bezondig jij je nog ergens aan?

“Nu is dat wat minder, maar ik heb wel een periode gekend van extreem alcoholgebruik. Niet bingedrinken, maar als wij op zaterdag na de voetbal bleven plakken in de kantine, kon het wel een zatte avond worden. Met op zondag dan een miserabele dag. Maar spijt heb ik daar niet van. Ik weet trouwens wel van mezelf dat ik redelijk vatbaar ben voor verslavingen. Daarom heb ik nooit drugs genomen in mijn leven. Ik weet dat als ik dat doe, dat ik in de problemen kan komen. Hetzelfde met gokwebsites. Ik moet zulke zaken niet op mijn telefoon hebben, want dat zou niet goed komen.”

“Mijn moeder komt vandaag, speciaal voor Moederdag, eten. Elf gangen, dat is mijn cadeau”

Met wie zou jij graag een zondag doorbrengen?

“Mijn mijn opperidool Dave Grohl van Foo Fighters. Ik ben al meer dan tien jaar gefascineerd door hem. Niet alleen omwille van zijn muziek, maar ook door zijn andere hobby’s. Hij is een fervent barbecueër. Bovendien een ex-koffieverslaafde. Ik zou wel eens met hem willen afspreken aan de barbecue om zijn levensverhaal te horen. Ik heb hem trouwens ooit ontmoet op een foodfestival in Los Angeles, waar hij taco’s aan het maken was voor de mensen.”

Over foodfestivals gesproken: aanstaande donderdag gaat StrEat Fest van start, het vierdaagse streetfoodfestival in Tour & Taxis. Heel wat mooie namen op de affiche, waaronder die van jou.

“Klopt. Ik ga er streetfood maken met een knipoog naar Japan, waar ik een half jaar heb gewoond. Het is al het tweede jaar op rij dat ze me vragen om een demo te geven, maar vorig jaar zat ik in het buitenland. Ik ben er dus nog niet eerder geweest, maar ik kijk er wel enorm naar uit. De line-up is crazy, vol met chefs waar ik naar opkijk die daar workshops komen geven. Heel cool dat ik daar tussen mijn idolen kan staan! Als trotse Belg ga ik er trouwens een rice bowl maken met mooie asperges van bij ons, witte en groene, gelakt met sojasaus en bruine suiker en een mayonaise van Belgische bio-eitjes. Om te laten zien dat streetfood niet altijd om vlees moet draaien.”

Vlaanderen vs Wallonië

“Ik heb altijd liefde gehad voor België en als je het rationeel bekijkt, hebben Vlamingen en Walen meer culturele gelijkenissen dan verschillen. We eten allemaal graag frieten uit een caravan die op straat staat, we gaan allemaal graag naar de koers kijken. Ik heb het gevoel dat de politiek alleen maar hamert op de verschillen. Een Waal die naar de kust gaat, is toch de normaalste zaak van de wereld; een Vlaming die naar de Ardennen gaat evenzeer. Ik snap niet dat de politiek mensen liever wil isoleren dan alles open te trekken. Daar heb ik moeite mee. Ik weet wel dat Wallonië naar uiterst links neigt en Vlaanderen naar uiterst rechts. Maar moeten we daarom een land in tweeën splitsen? Wat mij betreft niet.”

Wie niet zo lang wil wachten om jou te zien, kan morgenavond ook weer afstemmen op ‘Special Forces’. Volgens mij heb je daar flink afgezien.

“Ik ben kapotgegaan. Het was echt enorm zwaar. Die combinatie van slaapdeprivatie en constante stress omdat je niet weet wat er gaat gebeuren, is dodelijk. Als je vooraf weet wat er komt, zeg je niet ja wanneer ze je voor zo’n programma vragen. Je wordt er constant met angst geconfronteerd; in verdrinkingsproeven, opsluitingsproeven, martelingsproeven, … Allemaal zaken die je niet wil meemaken. En toch zou ik het wellicht opnieuw doen. Het was wel een unieke ervaring.”

Kom je ook nog als tv-chef op de Vlaamse televisie?

“Momenteel, met mijn twee programma’s voor RTL, zou die combinatie heel moeilijk zijn. Natuurlijk zou het mooi zijn om ooit weer in beide landsdelen als tv-kok te kunnen werken, maar het is momenteel al druk genoeg. Ik ben mijn vijfde kookboek aan het schrijven, ik sta begin juli opnieuw op Rock Werchter met De Smaakfabriek, al voor het derde jaar op rij trouwens. Ik neem momenteel nog een restaurant in Leuven over, of toch voor een paar dagen. En mijn moeder komt daar vandaag, speciaal voor Moederdag, eten. Elf gangen, dat is mijn cadeau voor Moederdag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier