Mathias en Staf Coppens dagen Bekende Vlamingen opnieuw uit: “Voor ons zijn de opnamedagen nog veel stresserender dan voor de BV’s. Wij vinden die spelletjes uit. Maar er kan altijd iets misgaan.” (foto VTM)

Mathias en Staf Coppens drijven BV’s tot het uiterste in The Big Bang: “Staf en ik zijn heel streng voor elkaar”

Vanavond De Verraders, dinsdag Camping Coppens, komende zaterdag The Big Bang. Voor Staf Coppens wordt het een spannende week. Maar dat geldt ook voor zijn broer Mathias, met wie Staf de ‘knalgame’ The Big Bang heeft verzonnen, vanaf aanstaande zaterdag te zien bij VTM. “Aan de deelnemende BV’s gaven we deze waarschuwing: dit is Code van Coppens maal twee!”

Van het een komt het ander, zo wordt wel eens beweerd. En zo groeide Code van Coppens uit Het Lichaam van Coppens, en The Big Bang op zijn beurt uit Code van Coppens. “We begonnen met het lichaam, daarna volgde de escaperoom en nu, met The Big Bang, droppen we bekende Vlamingen in een heel Coppens-universum. We merkten tijdens het maken van Code van Coppens dat we ook wel eens wilden losbreken uit die kleine kamertjes. Het mag in The Big Bang allemaal wat groter en wilder”, aldus Mathias, de oudste van de twee broers.

De BV’s in aflevering 1 lijken er met knikkende knieën aan te beginnen. Maar voor jullie is zo’n opnamedag vast ook stresserend. Er kan toch van alles mislopen.

“Voor ons zijn de opnamedagen nog veel stresserender dan voor de BV’s. Wij vinden die spelletjes uit, wij bouwen alles en we willen uiteraard dat alles veilig is. Maar er kan altijd iets misgaan. We lachen dus wel de hele tijd, maar stiekem met een klein hartje. Het allerergste dat ons kan overkomen, op een ongeluk op de set na, is dat de BV’s het niet leuk vinden. Dan zijn we niet geslaagd in onze opzet. Als ze aankomen op de set, moeten ze zich overgeven aan onze fantasie. Als dat lukt, zijn we tevreden. Maar uiteraard zijn we ook gelukkig dat er tijdens de opnames niks ernstigs is misgelopen. Dat was ooit, bij Het Lichaam van Coppens, wel anders. (lacht)

Krijg je vaak een njet van BV’s die het echt niet zien zitten om mee te doen?

“Dat gebeurt. Maar wie meedoet, is achteraf altijd heel blij dat hij of zij ja heeft gezegd. En de meeste mensen die we belden, zagen het ook wel meteen zitten, ook al hadden we hen wel wat schrik aangejaagd. Maar ik wil vooral niemand overtuigen: als een BV het echt niet leuk vindt, levert dat ook geen toffe televisie op. Het gebeurt dat BV’s zeggen: dit is niks voor mij. Daar heb ik respect voor. Er zijn ook veel programma’s die niks voor mij zijn, en dan zeg ik dat ook eerlijk.”

“Het allerergste dat ons kan overkomen is dat BV’s het niet leuk vinden”

‘Code van Coppens’ was – misschien ietwat onverwacht – een gigantisch succes, zelfs in het buitenland. Jullie kunnen voor ‘The Big Bang’ dus op beide oren slapen.

“Zo werkt het helaas niet. Je kunt op voorhand niet inschatten of een programma aanslaat. Er is geen formule voor succes. Het enige wat wij kunnen doen, is de energie op de set proberen over te brengen naar de kijker. Voor ons is het dus ook heel spannend afwachten wat de reacties zijn.”

Komende week gaat ook het nieuwe seizoen van ‘Camping Coppens’ van start, dat door jouw productiehuis gemaakt wordt. Hoe kijk jij daarnaar?

Camping Coppens is een van de mooiste programma’s die wij maken. En wij, als productiehuis, hoeven er nauwelijks iets voor te doen. (lacht) Staf maakt dat allemaal zelf vanuit Zweden, weliswaar samen met een regisseur. Wij werken enkel ondersteunend. Het nieuwe seizoen is wat mij betreft het sterkste seizoen. Staf heeft een heel intiem portret van zichzelf en zijn gezin in Zweden gemaakt. Als producent kan ik enkel zeggen: heel straf gedaan! En ik zou het zeker zeggen als het anders was. Wat dat betreft zijn Staf en ik heel streng voor elkaar. Maar hoe hij zichzelf en zijn gezin in beeld brengt, is zo vernieuwend. Het is zo’n mooie manier om een realityreeks te draaien. Ik ben heel dankbaar dat wij dat mogen produceren. Het zorgt er bovendien voor dat Staf en ik elkaar nog heel veel zien en nog veel intense momenten samen beleven. Echt waar: ik ben zo dankbaar dat Staf zijn creatief talent bij ons botviert. Want ook The Big Bang komt voor een groot deel uit zijn brein. Hij is degene met de megalomane creatieve ideeën. En ik ben degene die dan vaak moet zeggen: nee Staf, dat is te groot en te duur. (lacht)

Drie programma’s met Staf die in dezelfde week van start gaan, is dat niet vervelend?

“Goh, daar heb ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Bovendien hebben wij daar zelf geen vat op. Ik denk dat de drie programma’s waar hij in zit genoeg van elkaar verschillen. Dat Staf meer dan ik op tv komt, vind ik sowieso geen probleem. Ik heb zelf geen ambitie om nog meer met mijn kop op tv te komen.”

‘The Big Bang’, elke zaterdag om 20.30 uur bij VTM.
‘Camping Coppens’, elke dinsdag om 20.35 uur bij VTM.
‘De Verraders’, elke zondag om 19.55 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier