© Pixabay

Ontbijtweetjes: dit gebeurde er op een zondag in mei…

Zondag 4 mei 1986: Sandra Kim wint dan toch het Eurovisiesongfestival

© Getty Images

Sandra Kim schrijft geschiedenis door het Eurovisiesongfestival te winnen met de oorwurm J’aime la vie. Niet enkel is ze de eerste en enige Bel­gische winnaar, ze is ook de jongste winnares ooit. En de kans is klein dat dat zal veranderen. Zwitserland, dat als tweede eindigde in dat jaar, eiste diskwalificatie. Sandra was tijdens haar deelname amper dertien jaar oud, terwijl ze in het liedje zingt dat ze vijftien is. De jury ging niet in op de eis van Zwitserland, maar besloot wel om de leeftijd van de deelnemers op te trekken naar zestien jaar.

Zondag 3 mei 1998: De eerste Internationale 
Lachdag

© Getty Images

‘We lachen niet omdat we gelukkig zijn, we zijn gelukkig omdat we lachen.’ Aan het woord: de Indiase dokter Madan Kataria, grondlegger van de lachtherapie en oprichter van de eerste Inter­nationale Dag van de Lach. Lachen heeft veel voordelen: wanneer we lachen, komen in onze hersenen stoffen vrij die ons helpen om te ontspannen, pijnstillend werken en ons immuunsysteem een boost geven. In navolging van Kataria’s voorbeeld werden duizenden lachclubs opgericht en op de eerste zondag in mei komen overal ter wereld mensen samen om een potje te lachen.

Zondag 29 mei 2005: Natalee Holloway ontmoet haar moordenaar

© ZUMA Press

Op een zwoele zondagavond ontmoet de Amerikaanse tiener Natalee Holloway haar noodlot in een bar op Aruba, en wel in de vorm van de zeventienjarige Joran van der Sloot. Het zou achttien jaar duren voor pathologische leugenaar Joran aan de FBI bekent dat hij Natalee vermoordde omdat zij hem seks weigerde, en dat hij haar lichaam in de oceaan dumpte.

Zondag 24 mei 1626: Manhattan wordt gekocht voor 27 euro

© Getty Images

Nederlander Peter Minuit drijft namens de West-Indische Compagnie handel met Amerika. Dat doet hij zo goed dat hij aangesteld wordt tot bestuurder van Nieuw-Nederland, een provincie in Amerika. Op 24 mei 1626 bereikt hij wereldfaam door op omstreden wijze het eiland Manhattan te kopen van haar bewoners, de inheemse Amerikanen. Niet met geld, maar met wat snuisterijen, die bij elkaar niet meer dan 60 gulden (zo’n 27 euro) waard zijn.

Zondag 22 mei 1960: De krachtigste aardbeving ter wereld

© Getty Images

Omstreeks drie uur in de namiddag beeft, bibbert en schokt de grond onder de stad Valdivia in Zuid-Chili. Hetzelfde geldt voor haar bevolking. De verwoestende aardbeving heeft een magnitude van 9,5 op de schaal van Richter en is krachtigste aardbeving ooit gemeten. Hij kostte het leven aan 1655 mensen in en rond Valdivia en minstens zoveel daarbuiten, én maakte zo’n 1.500.000 mensen dakloos.

(tekst Astrid Van Der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier