24th May 1968: South African surgeon Dr Christiaan Barnard (1922 - 2001) performing a heart transplant on a dog at La Paz Hospital in Madrid, in order to demonstrate his methods. The dog died after the operation. (Photo by Central Press/Getty Images)

Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in december…

Zondag 3 december 1967: de eerste harttransplantatie

Op zaterdag 2 december 1967 wordt de 25-jarige Denise Darvall op straat omvergereden. Geen hulp kan nog baten. Toch zal het hart van Denise nog achttien dagen lang kloppen, in het lichaam van de 53-jarige terminaal zieke Louis Waskansky. Een dag na het overlijden van Denise vindt in Zuid-Afrika immers de allereerste harttransplantatie plaats, uitgevoerd door dokter Christiaan Barnard. Zijn werk is baanbrekend. Wanneer Barnard in 2001 overlijdt, zijn er honderdduizendtal transplantaties uitgevoerd.

Heart-shaped candle in her hands. Similar pictures from my portfolio:

Zondag 14 december 1997: het ontstaan van Wereldlichtjesdag

Sinds 1997 denken we op de tweede zondag van december dubbel zo hard aan alle overleden kinderen. Wereldwijd komen mensen die dag om zeven uur ’s avonds samen om te herdenken, te praten, te troosten, naar muziek te luisteren én om een kaarsje te branden. Door de verschillende tijdzones ontstaat een golf van licht en warmte. Dit jaar vindt Wereldlichtjesdag plaats op zondag 10 december.

© Belga

Zondag 9 december 1425: oprichting van de KU Leuven

De KU Leuven staat aan de vooravond van haar 600ste verjaardag en behoort daarmee tot een van de oudste universiteiten. Het is paus Martinus V die op 9 december 1425 de opdracht geeft om in Leuven het studium generale op te richten, op aandringen van de stadsmagistraat, die de vervallen stad weer op de kaart wil zetten.

Stuffed world famous bull Herman is displayed on February 15 2008 in museum Naturalis in Leiden. Herman the world’s first farm animal carrying a human gene. He was euthanized in 2004 because he was suffering from a form of arthritis, his caretakers said. AFP PHOTO ROBERT VOS netherlands out – belgium out (Photo credit should read ROBERT VOS/AFP via Getty Images)

Zondag 16 december 1990: de geboorte van Herman, de transgene stier

Luid geloei in een schuur in het Nederlandse Lelystad, waar op 16 december 1990 Herman wordt geboren, de eerste transgene stier. In zijn DNA is een menselijk gen ingebouwd dat de toekomstige dochters van Herman in staat stelt om het menselijke eiwit lactoferrine te produceren in hun melk, een eiwit dat gebruikt kan worden als medicijn tegen ontstekingen. Herman opende het maatschappelijke debat over het genetisch veranderen van dieren om zo de gezondheid van de mens te helpen.

Zondag 21 december 1913: de eerste kruiswoordpuzzel wordt gepubliceerd

Redacteur Arthur Wynne krijgt in 1913 de opdracht om voor de krant New York World een nieuw spel te bedenken.Geïnspireerd door de spelletjes uit zijn kindertijd, vindt hij de kruiswoordpuzzel uit, aanvankelijk bedoeld als eenmalige bijdrage. De eerste ‘Word-Cross Puzzle’ was een instant hit.

(tekst Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier