Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in maart…
Zondag 31 maart 1889: de inhuldiging van de Eiffeltoren
In 1889 organiseren Franse schrijvers als Zola met 300 andere kunstenaars een petitie om het bouwwerk van Gustave Eiffel te weren in Parijs. Ze denken net als het gros van de Parijse bevolking dat buitenlanders zullen lachen met de toren. Hun eis is tevergeefs. Op het einde van de maand wordt de toren ingehuldigd als monumentale toegang van de wereldtentoonstelling van mei 1889. Eerst was het de bedoeling om hem twintig jaar later te slopen, maar dat gebeurde gelukkig niet.
Zondag 19 maart 1990: de grootste kunstroof ooit
In de nacht van zaterdag 18 op zondag
19 maart 1990 vindt in het Isabelle Ste-wart Gardner Museum in Boston de grootste kunstroof uit de geschiedenis plaats. Twee mannen verkleed als poli-
tieagenten knevelen de bewakers en stelen dertien kunstwerken van onder meer Rembrandt, en dat ter waarde van 500 miljoen dollar. Het is nog steeds een mysterie waar de kunstwerken naartoe zijn.
Zondag 21 maart 1999: de eerste Dag van de Poëzie
World Poetry Day of Wereldgedichtendag zag in 1999 het levenslicht dankzij UNESCO. Poëzie is immers zoveel meer dan rijmpjes, het is een emotionele manier om over de culturen heen in dialoog te staan met elkaar.
Zondag 26 maart 2000: Vladimir Poetin wordt president
Tijdens de jaren negentig was hij de rechterhand van president Boris Jeltsin, en hij volgde die op tijdens zijn ziekte. Toen gaf Poetin de Tsjetsjeense separatisten zonder enig bewijs de schuld van explosies waarbij honderden burgers het leven lieten. Daarmee begon hij een oorlog waarmee hij het gebied weer onder Russisch gezag bracht.
Zondag 27 maart 2022: De Oscarklap van Will Smith
‘Hou de naam van mijn vrouw uit je f*cking mond’, dixit een woeste Will Smith nadat hij op de 94ste Oscaruitreiking het podium bestormde om presentator Chris Rock een klap te geven. De acteur is kwaad omdat de komiek een mop over vrouwlief Jada Pinkett maakte. Na Wills actie was de zaal verbijsterd. The Academy legde hem een toegangsverbod van tien jaar op.
(tekst: Astrid Van der Schueren)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier