© Unsplash

Ontbijtweetjes: dit gebeurde op een zondag in oktober…

Zondag 5 oktober 1817: Manneken Pis gaat stuk

Wie Brussel bezoekt, maakt allicht een ommetje langs de Stoof- en Eikstraat, waar je op de hoek Manneken Pis in zijn volle glorie kan bewonderen. Het bronzen beeldje werd gemaakt in 1619, door ene Hiëronymus Duquesnoy. Al beweert de legende dat nadat een jongetje tegen de deur van een heks had geplast, zij hem in een standbeeld veranderde. Het beeld dat je vandaag aanschouwt, is echter niet het origineel, maar een replica. Het echte Manneken sneuvelde in 1817 bij een diefstal. De brokstukken werden gevonden in het kanaal, waarna het bekende ketje opnieuw in elkaar werd gezet en nog steeds te bewonderen is in het Broodhuis in Brussel.

© Getty Images

Zondag 11 oktober 2009: Pater Damiaan wordt heilig verklaard

In 1998 bidt de Hawaiiaanse Audrey Togutchi aan het graf van Pater Damiaan. Datzelfde jaar nog geneest ze van een ongeneeslijke tumor. Een mirakel, aldus de katholieke kerk, die groen licht geeft voor de heiligverklaring van Pater Damiaan. Pater Damiaan, geboortenaam Jozef De Veuster (1840-1889), werd bekend vanwege zijn ongeziene naastenliefde voor lepralijders op Molokai. De heiligverklaring vindt plaats in Rome op 11 oktober 2009, door paus Benedictus XVI.

© Belga

Zondag 20 oktober 1996: De Witte Mars vindt plaats in Brussel

Zo’n 300.000 mensen trekken in het wit gehuld door de straten van Brussel. Hun woede richt zich tegen Marc Dutroux, opgepakt voor de ontvoering en de verkrachting van zes meisjes, van wie slechts twee overleefden. Er wordt ook betoogd voor een beter rechtssysteem. Het wantrouwen tegenover justitie bereikte met het ‘spaghetti-arrest’ op 14 oktober een hoogtepunt, toen onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte beschuldigd werd van partijdigheid nadat hij had deelgenomen aan een spaghettiavond waarop ook slachtoffers aanwezig waren.

© Getty Images

Zondag 30 oktober 2011: de eerste Dag van de Stilte

Sinds 2011 staan we in Vlaanderen, Brussel en Nederland op de laatste zondag van de maand oktober – wanneer de zomertijd overgaat in wintertijd – ‘stil’ bij een kwaliteitsvolle opvulling van onze tijd. We winnen immers een uurtje. Hoog tijd om te ontspannen en te vertragen. Tal van organisaties zetten dan ook heerlijk rustige initiatieven op touw, zoals stiltewandelingen en theeceremonies. Dit jaar valt de Dag van de Stilte op zondag 29 oktober. Shht.

© Getty Images

Zondag 30 oktober 1938: ‘The War of the Worlds’ zorgt voor massahysterie

Zondagavond, even na acht uur. In de VS wordt een radioprogramma onderbroken met het nieuwsbericht dat er marsmannetjes geland zijn op aarde en een invasie plegen. In feite gaat het om een bewerking van H.G. Wells’ sciencefictionroman The War of the Worlds (1898), geregisseerd door Orson Welles. Veel luisteraars missen de intro waarin uitgelegd wordt dat het om een verzonnen verhaal gaat en er breekt een massahysterie uit, gevoed door de dreiging van de Tweede Wereldoorlog. Mensen vluchtten massaal de steden uit en onderzoek toonde aan dat van de 6 miljoen mensen die aan hun radio gekluisterd zaten, er 1,7 miljoen dachten dat het nieuws echt was en 1,2 miljoen doodsbang waren. Welles werd wereldberoemd. (Astrid Van der Schueren)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier