Ook in het tweede seizoen wordt het de sympathieke flik uit Loveringem allesbehalve gemakkelijk gemaakt. (foto VRT)

Tweede seizoen van Chantal belooft nog meer absurditeit én drama: “Tussen de lijntjes lezen is een must”

We zijn amper drie weken ver in het nieuwe jaar en de kans is groot dat we nu al de beste reeks van dit voorjaar gezien hebben. Maaike Cafmeyer is vanaf vanavond helemaal terug als de vastberaden flik Chantal, in het gelijknamige tweede seizoen van de komische politiereeks. “Deze rol is helemaal op mijn lijf geschreven.”

Door Bert Vanden Berghe

Anderhalf jaar na de opnames wordt het tweede seizoen van Chantal op televisiekijkend Vlaanderen losgelaten. Op streamingsdienst Streamz staat het al een paar weken onafgebroken in de top drie, en het zou niet verwonderen als deze reeks een spin-off van een personage uit het populaire Eigen kweek – ook nu elke zondagavond vlotjes een miljoen kijkers haalt.

Want in het tweede seizoen wordt het de sympathieke flik uit Loveringem allesbehalve gemakkelijk gemaakt. Naast het Comité P moet ze afrekenen met een puberende dochter, de nodige liefdesperikelen en een handvol politiezaken die het kleine dorpje in de Westhoek op zijn kop zetten. Bovendien maakt een stagiaire haar opwachting in het korps een glansrol voor Patricia Kargbo en krijgen we vooral in de tweede helft van het seizoen een portie drama voorgeschoteld. Straf neergepend door Mathias Sercu, voortreffelijk uitgevoerd door een geweldige cast waaronder een wervelende Dries Heyneman.

En net als in het eerste seizoen ligt het grappigste ook in wat er net niét gezegd wordt. “Tussen de lijntjes lezen is inderdaad een must”, grijnst hoofdrolspeelster Maaike Cafmeyer. “Chantal is ook het personage dat er geen woorden aan vuil maakt, en dat is wat de mensen graag zien. Dat is ook duidelijk aan de reacties. Ik denk dat ik nog nooit zoveel ben aangesproken op een rol als bij dit. Ik stond zelfs eens te tanken langs de autosnelweg, toen iemand stopte om een heel betoog af te steken. Fantastisch, toch? Je voelt gewoon dat er veel op de mensen afkomt, en dat ze met deze reeks even alle moeilijkheden of miserie in de wereld kunnen vergeten. Ik werd ook vaak aangesproken door vrouwen, en zelfs door een korpschef die toegaf dat het er bij hen net zo aan toegaat.” (lacht)

Vrouwen aan de macht

De rol van Chantal is een van de vele orgelpunten in haar carrière, waarbij ze nu onbewust op haar vijftigste ook een lans breekt voor vrouwen in een hoofdrol, in reeksen waar niet noodzakelijk jonge twintigers de show stelen. “Chantal is eigenlijk meegegroeid met het leven, en ik heb veel geluk dat Mathias (Sercu, regisseur, red.) deze rol echt op mijn lijf heeft geschreven. Een onwaarschijnlijk cadeau. Maar het is niet zo dat ik nu pas die erkenning voel, nee. Het ding is: mensen zien het niet altijd als je job vooral bestaat uit elke avond in de week je kloten afdraaien op theater. Want het is niet simpel om te overleven in dit landschap. Je moet de kans krijgen en ze ook grijpen. Daarom heb ik ook altijd alles gedaan: van radiospotjes tot theater of televisie. Maar het is nu niet zo dat de scenario’s tegenwoordig om mijn oren flapperen. (lacht) Er verschuift wel iets in het televisielandschap. Er bestaat zoiets als de Bechdeltest, een test waarbij je kan zien of er in een film twee vrouwelijke personages voorkomen die iets te zeggen hebben, ook tegen elkaar en niet alleen over mannen. Als je de lijst met films en series bekijkt die daaraan niet voldoet … (blaast) Dat vond ik heel confronterend. Vrouwen zijn in het dagelijks leven ook veel meer dan ‘lief van’, ‘moeder van’ of ‘oma van’.”

“Ik denk dat ik nog nooit zoveel ben aangesproken op een rol als bij dit”

HoofdrolspeelsterMaaike Cafmeyer

“Als ik naar bepaalde oude films kijk met pakweg Judy Garland of Marilyn Monroe, is het bijna niet om aan te zien. We beginnen daar stilaan een kentering in te zien, maar ik merk wel dat er in Vlaanderen heel veel goodwill is op dat vlak. Sommige scenario’s die ik vroeger gekregen heb … dat zou ik vandaag niet meer doen. Toen was je content dat je werk had. En als 20-jarig meisje werd je soms niet serieus genomen. Dat is soms nog steeds zo. Er gaat al veel meer aandacht naartoe, maar er is nog wat werk aan de winkel. Al lopen alle grote veranderingen nogal moeizaam. Je merkt ook dat er steeds vaker vrouwen aan de knoppen zitten. Kijk maar naar iemand als Reese Witherspoon (die de reeks The Morning Show met Jennifer Aniston ontwikkelde, red.). Ik heb het gevoel dat we daar nog maar aan het begin zitten.”

Maaike heeft in haar carrière nu al zowat alles bereikt. “Maar ik zou het even goed achter mij kunnen laten”, zegt ze. “Ik hoef geen tien seizoenen van Chantal te spelen. Ik zie mezelf evengoed achter de schermen werken. Mijn droom was niet om bekend te worden. Ik wilde verpleegster worden, een verschil maken. Dat wil ik nog altijd graag doen. Iets veranderen in onze business, en meer vrouwen in een bestuursfunctie krijgen, bijvoorbeeld. En zelf schrijven? Ik schrijf vaak, maar de tijd ontbreekt vaak om mij alleen daar op te focussen.”

Droomfabriek

Straks is Maaike niet van het scherm weg te slaan. Zo krijgt ze dit voorjaar bij James Cooke een eigen musical, trok ze op reis met Sergio Herman en wordt ze straks ook sidekick bij De Droomfabriek. Daarnaast is ze ook een documentaire voor Canvas aan het draaien met productiehuis De Hofleveranciers. En ook het derde seizoen van Chantal zit er aan te komen. “Dat is ook iets om naar uit te kijken”, aldus Maaike. “Het belooft nóg straffer te worden!”

‘Chantal’, elke zondagavond om 20.55 uur op VRT 1 en VRT MAX. De reeks is ook integraal te zien op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier