Erik Van Biesen (Gorki): “We zullen blijven spelen, maar zonder Luc zal het nooit meer hetzelfde zijn”

Na het plotse overlijden van Luc De Vos op 29 november, vandaag exact één jaar geleden, bleven de muzikanten van Gorki verweesd achter. Maar bassist Erik Van Biesen (53) bleef niet bij de pakken zitten en richtte de groep Biezen op. Al blijft het gemis aan hem vreten.

(foto frvd)
(foto frvd)

“Het idee speelde al tien jaar in mijn hoofd, door de dood van Luc werd het project plotseling een noodzaak. Ik verloor mijn boezemvriend, dat vreet aan mij. Ook zowat de helft van mijn inkomen viel weg, de tournee 25 jaar Gorki ging niet door, het zou een toekomst worden van bang afwachten. Zouden er nog wel opdrachten komen? De wil en het enthousiasme om door te gaan was er, maar nummers zingen van Gorki, dat kon ik toen niet aan. Het was een moeilijke, pijnlijke periode.”

Verdriet als drive

“Na verloop van tijd ging de grootste paniek stilaan over, het was tijd voor een nieuw muzikaal hoofdstuk.” Het verdriet, de pijn waren misschien wel de drive om er flink tegenaan te gaan. Erik begon als een gek nieuwe liedjes te schrijven, de band Biezen werd een feit. “Eigenlijk kan ik maar één ding goed: muziek maken. Als kind heb ik thuis muziek meegekregen met de paplepel. Er waren altijd instrumenten aanwezig in huis, muziek was nooit veraf. Alvorens het risico te nemen om beroepsmuzikant te worden, heb ik twaalf jaar bij de spoorweg gewerkt. Want toen bestond er geen artiestenstatuut, mijn werk opgeven was een serieus risico. Stel je eens voor: om met alles in orde te zijn, moest ik een winkeltje openen.” Van Biesen als verkoper van T-shirts en haarverf, een foute keuze bleek al snel. Na enkele maanden was het gedaan met de commerce, het was niet te combineren met de optredens.

“Een tenor in de opera
kan je vervangen door een
andere, Luc De Vos niet”

Erik kwam tot de muziek in ‘79. Sindsdien heeft hij een indrukwekkend parcours afgelegd, puzzelde een cv bij elkaar dat leest als een lange road movie: voorprogramma’s van Charlie Watts (The Rolling Stones) en Jack Bruce (Cream), tours in Duitsland en dienstjaren bij The Paranoiacs, Axelle Red, Sparkling Pistols, Revenge 88, Freddy De Vadder & De Bende Van Miènde, Dandy Davy en als kers op de taart Gorki. Sinds 1993 was Erik bassist bij Gorki, dat vaag je zomaar niet weg uit een mensenleven. “Een tenor in de opera kan je vervangen door een andere, Luc De Vos niet. Niemand anders kan Gorki-nummers zingen. Gorki werd onthoofd en zal wellicht nooit meer samen spelen. Ik heb zoveel onuitwisbare herinneringen, alle muziekinstrumenten van Voske staan hier nog, er liggen zelfs nog onafgewerkte teksten die hij schreef. Natuurlijk is er leven na Gorki. We zijn muzikanten, we zullen blijven spelen maar zonder Luc zal het nooit meer hetzelfde zijn.”

(foto belga)
(foto belga)

Feest met blazers

Erik wil echter niet blijven stilstaan bij het verleden en richt zijn blik volop op de toekomst. “Mijn gloednieuwe Engelstalige band Biezen is zeker en vast geen tweede Gorki, maar een groot donker feest met blazers.” Naast Erik (zang & bas) bestaat de groep ook uit drummer Bert Huysentruyt (De Post, Gorki, …) en Roeland Vandemoortele (zanger/gitarist van de Gentse groep Too Tangled). Het trio krijgt live versterking van twee blazers. Ik ben blij dat ik met deze gasten mag spelen.” Hun eerste fysieke release, een limited 7” clear vinyl (met 2 nummers) in een oplage van 500stuks waarvan 150 unieke handgenummerde exemplaren, werd het visitekaartje, eentje om te koesteren. Alle hoge verwachtingen werden volledig ingelost. “Het b-kantje, ‘Too Short A Lifetime’ is ‘a song about a song’. Na 22 dienstjaren bij Gorki weet de goede verstaander waarover het gaat. Het nummer werd door een gerenommeerde muziekjournalist omschreven als een scharniersong die de toekomst aanvat door middel van een ode aan het verleden.”

Net als Nirvana

Voor velen was Gorki, net zoals Nirvana dat ook was, een geschenk uit de hemel. Gevoelens boetseren, de mannen van Biezen kunnen het als de beste. De toekomst oogt mooi: de band gaat de baan op en werkt intussen volop verder aan een debuutalbum dat eind 2015/begin 2016 uitkomt. ‘Sta op en wandel naar de toekomst’, moeten Erik en zijn kompanen gedacht hebben. “In mijn hoofd en hart ben ik rijk, al denkt mijn bankdirecteur daar waarschijnlijk anders over. In mijn muziekkot komen dagelijks gasten spelen, om raad vragen, repeteren. Wat mij vooral kan raken, zijn jonge onbekende mensen ergens in een club of cafeetje met een breekbare stem en een goed nummer. Blij dat ik in het Gentse woon, de muziekstad met een formidabel clubcircuit.” (Frans Van Damme)

Vanavond in De Vooruit in Gent ‘Zondag-Vosdag‘ gehouden, een avond vol muziek, literatuur, film en lekker eten … zoals Luc die zelf zou programmeren, mocht hij curator zijn. Onder meer Bony King, The Van Jets, Het Zesde Metaal en Jan Swerts treden er op. Freddy De Vadder, Gunter Lamoot en Piet De Praitere voorzien dit alles van commentaar. De Ideale Wereld (Jelle De Beule en Otto Jan Ham) gaat live en ook Christophe Vekeman, Zaki, Herman Brusselmans, Helmut Boeijen, Dimitri Verhulst, Saskia De Coster, Margot Vanderstraeten, Leon Verdonschot en La Capilla zijn van de partij. ‘Zondag-Vosdag’ is helaas helemaal uitverkocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier