Getest: ‘Jedi: Fallen Order’, de grote Star Wars-game van de winter

Dit najaar staan de Star Wars-sluizen weer open. Er is The Rise of Skywalker als het grote sluitstuk van de filmsaga en de Disney+ reeks The Mandalorian, waar wij nog even op moeten wachten. Nu kunnen fans wel al hun tanden zetten in Jedi: Fallen Order, de eerste singleplayer Star Wars-game in jaren. Alle lightsabers in de lucht!

Inquisitors als de Ninth Sister zitten Cal op de hielen. (foto EA)

Fallen Order speelt zich af na Revenge of the Sith, nadat de Jedi zijn uitgeroeid door keizer Palpatine en zijn beruchte Order 66. Je speelt als Cal Kestis, een Padawan (Jedi in training, red.) die deze genocide heeft overleefd en zich gedeisd moet houden voor het keizerrijk. Hij wordt echter uit zijn tent gelokt door de Inquisitors, waakhonden die jagen op alle overgebleven Jedi. Cal moet vluchten en wordt gered door Cere Junda, een vroegere Jedi die de Orde weer wil opbouwen. Ze krijgt hulp van Greez, een knorrige piloot met vier armen en hart van goud. Je meest trouwe compagnon is echter BD-1, een kleine droid die deuren open kan hacken, omgevingen scant en vooral een vertederende sidekick is.

Inspiratie bij Dark Souls

Om hun doel te bereiken, moeten Cal en co een handvol planeten verkennen en al snel wordt duidelijk waar het team van Respawn de mosterd heeft gehaald voor de gameplay. Net als bij de Dark Souls-games heb je vaste checkpoints op elke planeet. Als je het loodje legt, begin je telkens bij die savepunten. Het vechten zelf heeft ook veel weg van Souls en Sekiro van From Software: je moet tactisch spelen en je tegenaanvallen timen, want fouten worden bestraft. Respawn zorgt echter voor vier moeilijkheidsgraden, waardoor je ook van het verhaal kunt genieten als je de uitdaging liever uit de weg gaat.

Cal Kestis krijgt hulp van zijn droid-sidekick BD-1. (foto EA)

Wat je verwacht van Jedi-gevechten krijg je ook, of toch grotendeels. Je kan vernietigend uithalen met je lightsaber en de force. Er is niets leuker dan een stormtrooper in de afgrond gooien met een welgemikt force-duwtje. Alle skills kan je upgraden, maar het is jammer dat je moves pas naar het einde toe meer variatie krijgen. Ik noemde de invloeden van Dark Souls en Sekiro, maar de meester versla je niet zó snel. De gevechten zijn nergens zo vloeiend en spannend en geven ook lang niet de voldoening van die games. Voor het vervolg heeft Respawn dus nog wat te leren.

Er is niets leuker dan een stormtrooper in de afgrond duwen met de force.

Nieuwe poncho’s

Respawn heeft wél genoeg voeling met de force als het op level design aankomt. Ik kon me soms helemaal verliezen in de wereld en zocht alle geheimen van de planeten op. Als fan is het ook een groot plezier om bekende planeten als Kashyyyk (thuis van Chewbacca) en Dathomir (Darth Maul en de Nightsisters) te mogen verkennen. Even op de 3D-kaart turen en zoeken waar je nog heen moet, het voelt soms als een Metroid-game. Op de planeet Zeffo is er zelfs één groot gebied dat helemaal optioneel is en je makkelijk kunt missen. Pluimen op de hoed voor Respawn. Kleine domper op de feestvreugde is dat de meeste beloningen voor je nieuwsgierigheid nutteloos zijn. Je kan nieuwe likjes verf voor BD-1 en je schip vinden, poncho’s voor Cal (ja, echt) en onderdelen voor je lightsaber… die je toch amper kan zien.

Dit is Bogano, de eerste planeet die je verkent. (foto EA)

Cal rent rond op grote planeten vol details en dat kan niet niet ieder platform even goed verteren. Als je Fallen Order op een krachtige pc speelt zal je weinig problemen ervaren, maar op consoles kan je last hebben van wat technische problemen. Soms stottert de framerate wat en in het ergste geval moet de game even laden in het midden van een level. PS4 Pro en Xbox One X hebben zeker een voetje voor op hun ‘oude’ broers. Op ieder systeem blijft de game goed speelbaar, maar echt vlot is het niet altijd.

Jedi: Fallen Order is dus een ambitieus project, maar haalt het op de meet nét niet. De gevechten zijn nét niet snel en vloeiend genoeg. De levels zijn goed ontworpen en herbergen veel geheimen, alleen krijg je nét niet genoeg beloning voor je moeite. De game had nog een paar maanden in de oven moeten zitten, maar toch is dit verplicht voer voor iedere Star Wars-fan die hunkert naar een Jedi-avontuur.

‘Jedi: Fallen Order’ is nu beschikbaar op PS4, Xbox One en pc.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier