Food markets in Vlaanderen: hip, puur en bio

In het zuiden van Europa bots je wel vaker op een overdekte voedselmarkthal. De laatste jaren beginnen ze ook bij ons op te komen. De ene markt wil het hippe stadsvolkje aantrekken, terwijl de andere markt de alternatieve plattelandsjonker wil bedienen. Wij deden onze inkopen bij enkele overdekte markten.

Place m’as-tu vu

Het oude postkantoor op de Antwerpse Groenplaats wordt tegenwoordig ingepalmd door Mercado (www.super-mercado.be). Wie op zoek is naar streetfood, nieuwe smaken en hippe cocktails is hier zeker aan het juiste adres. Gesloten op dinsdag.

Eenzelfde concept vinden we in de zestiende-eeuwse Baudelokapel in de Gentse Ottogracht. De Holy Food Market (www.holyfoodmarket.be) weet vooral hipsters te bekoren met zijn zeventien eetstallen waar zelfs hosties tot een nieuwe voedingsreligie worden verheven. Elke dag open.

Korte keten

In West-Vlaanderen hebben ze het wel voor de korte keten. Dat zijn producenten van hoeve- en streekproducten die rechtstreeks aan de consument verkopen, met zo min mogelijk tussenschakels. Omdat de consument niet alle hoeves kan aflopen voor zijn dagelijkse maaltijden werden de boerenmarkten in het leven geroepen. In West-Vlaanderen heb je met LOKAAL en Boer Bas ook enkele overdekte boerenmarkten. LOKAAL (www.lokaalmarkt.be) houdt elke vrijdag van 15 tot 20 uur boerenmarkt in De Cassinastraat in Deerlijk en in de Sint-Amandskerk op het De Coninckplein in Roeselare.

Boer Bas (Blankenbergse Steenweg 6 – www.boerbas.be) is een overdekte markt in Brugge waar producenten van hoeveproducten dagelijks (niet op maandag en zondag) hun verse waren aanbieden.

Prettig gestoord

Ooit gehoord van de overdekte vrije markt in Houthalen-Helchteren? Je vindt er werkelijk alles, zowel tweedehandsspullen als antiek. De kinderen kunnen terecht in de animatieruimte terwijl de volwassenen op zoek gaan naar koopjes. Centraal heb je het Horecaplein waar de koopwaar nog eens goed wordt bekeken. De overdekte vrije markt (Kelchterhoefstraat 11 – www.vrijemarkthouthalen.be) is enkel open op zondag. Inkom bedraagt 3 euro, parkeren is gratis.

Alles bio

Vier lokale Gentse bedrijven hebben zich verenigd onder één dak. In de Lousbergmarkt (F. Lousbergkaai 33) is alles bio. Je vindt er een restaurant, een bakker, een groente- en fruitwinkel én een kaasmaker. (www.lousbergmarkt.be)

 

(Marijn Follebout, Verrassingen om de hoek)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier