Review: De magie is helemaal terug in ‘Star Wars: The Force Awakens’

‘The Force Awakens’ is er eindelijk, de eerste Star Wars-film in tien jaar. We hebben er lang naar uitgekeken, maar kan het nieuwe deel de torenhoge verwachtingen inlossen?

Regisseur J. J. Abrams stond voor een astronomische uitdaging met ‘The Force Awakens’. Hij wilde een Star Wars-film maken die dichter stond bij de originele trilogie dan de prequels. De pure fun moest terugkeren, net als het gevoel voor avontuur. Toen de aftiteling over het scherm rolde en de hele zaal spontaan begon te applaudisseren, was het wel duidelijk: het is hem gelukt. ‘The Force Awakens’ is de eerste échte Star Wars sinds ‘Return of the Jedi’ uit 1983.

Piloot Poe Dameron steelt de show met zijn vliegkunsten.
Piloot Poe Dameron (Oscar Isaac) steelt de show met zijn vliegkunsten.

Luke is vermist

‘The Force Awakens’ speelt zich ongeveer 30 jaar na ‘Jedi’ af, en er is sindsdien heel wat gebeurd. De rebellen hadden een einde gemaakt aan het keizerrijk, maar nu is er The First Order dat weer fascistisch verderf zaait. Zij worden geleid door Kylo Ren (Adam Driver), een jonge aanhanger van de dark side en een grote fan van Darth Vader. Hij wil niets liever dan de laatste sporen van de Jedi voorgoed uitroeien, en is op zoek naar de verloren gewaande Luke Skywalker. Hij stoot zo op de piloot Poe Dameron (Oscar Isaac), die belangrijke kaart-data wegmoffelt in de rollende droid BB-8. Hij is lid van het verzet, dat weer geleid wordt door Leia (Carrie Fisher) Natuurlijk komt dit je bekend voor: dit is maar één van de vele echo’s naar ‘A New Hope’, de eerste Star Wars-film.

Kylo Ren is de nieuwe bad guy van Star Wars, en hij maakt al snel duidelijk dat er met hem niet te sollen valt.
Kylo Ren is de nieuwe bad guy van Star Wars, en hij maakt al snel duidelijk dat er met hem niet te sollen valt.

Rebelse stormtrooper

BB-8 weet te ontsnappen en wordt beste maatjes met Rey (Daisy Ridley), een jonge zwerver die afval moet verzamelen om haar brood te verdienen. Wanneer The First Order haar op het spoor komt, moet ze zien te vluchten, en hierna gaat de bal – net als BB-8 – pas echt aan het rollen…

Rey ontsnapt samen met Finn (John Boyega), één van de meest interessante nieuwe gezichten in ‘The Force Awakens’. Hij was eerst een stormtrooper, een soldaat die is opgevoed om maar één ding te doen: moorden. Als blijkt dat hij daar niet toe in staat is, zegt hij The First Order vaarwel. Het is voor het eerst dat we in de Star Wars-films achter het masker van de anonieme stormtroopers mogen kijken, en dat maakt Finn een origineel en verfrissend personage.

Finn heeft genoeg van het bloedvergieten en zegt zijn leven als stormtrooper vaarwel.
Finn heeft genoeg van het bloedvergieten en zegt zijn leven als stormtrooper vaarwel.

Sterk acteerwerk

Die nieuwe gezichten doen het trouwens allemaal steengoed: Daisy Ridley, John Boyega én Adam Driver zijn het drijvende trio in Episode VII, en de force is duidelijk sterk aanwezig. We zouden durven zeggen dat ‘The Force Awakens’ zowat het sterkste acteerwerk heeft van alle Star Wars-films. Zelfs Harrison I’m too old for this sh*t Ford is weer fantastisch als oude vos Han Solo, die nog niets van zijn streken heeft verleerd.

Star Wars: The Force Awakens Trailer.
Star Wars: The Force Awakens Trailer.

Luchtig ruimte-avontuur

Hetzelfde kan je zeggen van Lawrence Kasdan, de 66-jarige Star Wars-rot die het script pende, en daarvoor al ‘The Empire Strikes Back’ en ‘Return of the Jedi’. Hij heeft duidelijk nog steeds de magic touch, want ook dit deel zit vol speels geruzie tussen Han, Chewbacca en de nieuwe cast. Het is een grote opluchting om te zien dat deze film vol leuke comedy zit, met als ster de onweerstaanbare droid BB-8, die er in slaagt R2D2 even te doen vergeten. ‘The Force Awakens’ is weer een écht ruimte-avontuur, en van het gewichtige politieke geneuzel uit de prequels is gelukkig geen spoor te bekennen.

Rey stoot al snel op de rollende droid BB-8, de echte ster van deze film...
Rey stoot al snel op de rollende droid BB-8, de echte ster van deze film…

Soundtrack stelt teleur

De magie uit de jaren 70 en 80 is dus weer helemaal terug, en het is duidelijk dat Abrams en Kasdan met hart en ziel van de originele trilogie houden. Het is dus nostalgie troef in ‘The Force Awakens’, maar uiteindelijk is dit een win-win. Je maakt de oude fans gelukkig, en je geeft nieuwe fans een springplank om de wonderbaarlijke wereld van Star Wars te ontdekken. Liever safe en voorspelbaar, dan een gefaald experiment. Onze enige teleurstelling was de soundtrack. De 83-jarige John Williams keert terug om voor de zevende keer een Star Wars-score te pennen, maar bij een eerste luisterbeurt waren wij niet echt onder de indruk. De enige muziek die ons kippenvel bezorgde, waren de tracks uit de originele films.

X-Wings die over het water vliegen: 'The Force Awakens' zit vol mooie shots als deze.
X-Wings die over het water vliegen: ‘The Force Awakens’ zit vol adembenemende shots.

Ode aan het verleden

Verder is ‘The Force Awakens’ het mooiste kerstcadeau dat je je kan inbeelden: de iconische oude personages zijn terug, maar staan in de schaduw van een jonge cast die bruist van het talent. In de komende films zal deze nieuwe garde zich pas echt kunnen bewijzen. Wij kunnen niet wachten op Episodes 8 en 9, maar 7 is alvast een geluksgetal voor J.J Abrams: ‘The Force Awakens’ is een mooie ode aan het verleden, en een baken voor de toekomst. Om het met de woorden van Han Solo te zeggen: We’re home.”

8/10

‘Star Wars: The Force Awakens’ loopt nu in de zalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier