Fotoreeks: de mooiste foto’s van 2016 volgens National Geographic

National Geographic hecht elk jaar opnieuw veel belang aan fotografie en dat is ook in 2016 het geval. Het magazine onthulde net de mooiste foto’s van het (bijna) afgelopen jaar en er zitten echte pareltjes tussen.

National Geographic selecteerde de 51 beelden uit maar liefst 2.300.000 foto’s. Van een ruimtetest bij het NASA’s Kennedy Space Center tot prachtige beelden van een reuzepanda. Deze foto’s nemen ons mee naar plaatsen die we nog nooit gezien hebben, sommige prachtig, maar ook af en toe gruwelijke plekken. Kijk zelf maar.

1 Een Peruaans meisje neemt een duik in de Yomibato-rivier met haar aapje dat ze als huisdier houdt.

1

2 Ye Ye, een reuzenpanda van 16 jaar oud, speelt in een natuurreservaat in China.

4

3 Fotograaf Stephen Wilkes trok 1.036 foto’s in een tijdspanne van 26 uur om deze dag-nacht-foto te creëren van het Yosemite National Park.

2

4 Terwijl een storm over de Wood River in Nebraska trekt, komen hier ongeveer 413.000 kraanvogels uitrusten.

3

5 Op zoek naar voedsel klimt deze orang-oetan tot dertig meter hoog. De mannetjes kunnen tot honderd kilo wegen.

5

6 Terwijl ze rusten in het warme water, wachten deze haaien op vloed waardoor het waterpijl van de lagune weer stijgt.

6

7 Deze visjes zwemmen in de mangroves van de koraalriffen in Cuba. Door in gigantische scholen te zwemmen, verwarren ze roofdieren.

7

8 Een baby-schubdier klampt zich vast aan de rug van zijn moeder in het Pangolin Conservation, een milieuorganisatie in Florida.

9

9 Een close-up van een inktvis

810 Schildpadden zoeken de schaduw op om zich tegen de blakende zon te beschermen. Doen ze dat niet, zouden ze in hun schild omkomen van de hitte.

10

11 Het bloed drupt van de snavel van deze gier. Hij heeft weinig veren op zijn kop en nek, waardoor er geen ingewanden van karkassen blijven kleven.

11

12 Een grizzlybeer en haar jongen veroorzaken een ‘berenfile’ in een natuurreservaat in Alaska.

12

13 Broer en zussen Julie, Antonio en India Abram uit Michigan halen hun dagelijkse hoeveelheid water.

14

 

14 Een grizzlybeer jaagt raven weg van een karkas van een bizon.

13

15 De kleuren van de Grand Prismatic Spring in Yellowstone worden gecreëerd door thermofielen: microben die gedijen in warm water.

100

16 Inheemse stammen telen en jagen in Peruaanse wouden, maar enkel om in hun levensonderhoud te voorzien. Slingerapen zijn een populair huisdier.

16

17 Om de veranderingen in ijs te onderzoeken, dreef het Noorse schip Lance 5 maanden lang mee het met ijs op zee.

18

18 Het karkas van deze bizon die verdronk is een waar feestmaal voor deze wolf en haar twee jongen.

17

19 De avond valt over Delphi. In de oudheid kwamen pelgrims hier offers brengen vooraleer raad te vragen aan het orakel van Deplhi.

19

20 Kirk Odom werd veroordeeld voor verkrachting nadat een expert getuigde dat een haar op het nachtkleed van het slachtoffer overeenstemde met dat van Odom. Hij zat jaren in de gevangenis vooraleer tests zijn onschuld bewezen.

20

21 Gekleed voor Mars, test ingenieur Pablo de León een prototype van een ruimtepak uit in het  NASA’s Kennedy Space Center, waar de omstandigheden van de rode planeet gesimuleerd worden.

22

22 Een jonge gier eet het vlees van een zebra. Sterkere roofvogels hebben de beste stukjes al opgeëist, de restjes zijn voor andere vogels.

21

23 Isra Ali Saalad verhuisde van Somalië naar Zweden. “We verhuisden omdat het het hier veilig is.”

23

24 Een meisje bekijkt drie Koerdische vrouwen, die anoniem gefotgrafeerd willen worden. Twee van hen werden verplicht om met IS-strijders te trouwen, vooraleer ze konden ontsnappen naar dit vluchtelingenkamp.

24

25 Een gevlucht gezin leeft tussen het puin in Ramadi, een Iraakse stad die vernietigd en geteisterd werd door IS.

26

26 Een duiker houdt een tijgerhaai goed in gaten. De kans dat hij wordt aangevallen is klein: tijgerhaaien vetrouwen op het verrassingseffect als ze jagen.

27

 

27 Een foto van het prachtige Grand Canyon of Yellowstone.

25

Opgelet: expliciete foto

28 Stropers doodden deze zwarte neushoorn voor zijn ivoren hoorn. In het wild blijven er nog minder dan 5.000 zwarte neushoorns over.

29

29 Igor Voronkin komt net uit de Barentsburg-koolmijn in Noorwegen. Net als veel van zijn collega’s, is hij afkomstig uit het oosten van Oekraïne.

28

30 Gerd Gamanab, 67, heeft te lang gewacht om hulp te zoeken. Door jarenlang te werken in de Namibiaanse zon en het stof, zijn zijn hoornvliezen permanent beschadigd. Zijn blindheid kon hoogstwaarschijnlijk voorkomen worden.

30

31 Als de trein het eindstation nadert in Kashgar (China), tekent een kindje een hart in het zand dat tijdens de treinrit naar binnen is gewaaid.

33

32 Steven Donovan  maakt een salto in het water in het Glacier National Park. Hij nam er een tijdelijke job om zijn skills als fotograaf te verbeteren.

31

33 Virunga Park rangers in Congo ondergaan een militaire training, inclusief hinderlaag-tactieken. Er is een constante dreiging door de vele gewapende groeperingen in de buurt.

35

34 De hoorns van deze neushoorns op een Zuid-Afrikaanse ranch werden onlangs getrimd. In tegenstelling tot een olifant, groeien de hoorns van neushoorns terug als ze op de juiste manier getrimd worden. De eigenaar verzamelt de hoorns in de hoop dat de verkoop binnenkort legaal wordt.

32

35 De hoofdstad van Taiwain, Taipei, begint te leven eenmaal de zon is ondergegaan.

36

36 Becky Weed runt samen met haar man David Tyler een schapenbedrijf vlakbij Yellowstone.

34

 

37 Met de buitenwijken van Seoel (Zuid-Korea) in de verte, rust zakenman Sungvin Hong even uit na een wandeling in Bukhansan National Park.

37

 

38 Een pandaverzorger in China gebruikt een opgezette jaguar om babypanda’s te laten kennis maken met hun gevaarlijkste jagers. De reacties van kleine panda’s geven een indicatie of ze al klaar zijn om op zichzelf te leven.

38

39 Een Amerikaanse krokodil verlaat het gras om terug te keren naar het doolhof van mangrovewortels, een bijna ondoordringbare schuilplaats.

39

40 Tijdens de eerste tocht naar hun summer range in Yellowstone, volgen deze hertenjongen van drie weken oud hun moeder op een helling van zo’n 1.400 meter hoog.

41

 

41 Opticiens testen de ogen van de inwoners van de Sundarbans-regio in India. Ze hopen het aantal blinde mensen te doen dalen. Momenteel zijn er maar liefst 8 miljoen inwoners van India blind.

42

42 Dit Russische Bovanenkovo aardgasveld was eerst te duur om te ontginnen, tot president Vladimir Poetin er een prioriteit van maakte.

44

 

43 Een arbeider gebruikt een houten hamer om bevroren tonijnen los te maken in een Chinees cargoschip dat aangemeerd ligt in de Filipijnen.

45

 

44 De inwoners van Bagaran, Armenië, zingen over culturele doorzetting en overleving terwijl ze picknicken onder een abrikozenboom. Een gigantisch kruis schijnt uitdagend in Turkijke.

40

45 Een grote curiositeit: voor het eerst in bijna veertig jaar meert er een Amerikaanse cruiseschip aan in Havana, Cuba.

43

 

46 In Fort Hall, Idaho, staat Leo Teton naast een paal met bizonschedels, die de speciale band tussen de dieren en de Shoshone-Bannock stam symboliseert.

46

47 Zonnekloppers (met en zonder kleren) genieten van de zon en het mooie weer in Schwabinger Bach (Munchen). Al sinds 1970 komen nudisten hier zonnen.

48

48 Kinderen zwemmen in een rivier in Haïti waar een brug is ingestort tijdens de orkaan Matthew.

49

49 Een geslacht mannetjeseland (met gewei) wordt op traditionele wijze getransporteerd: met een ezel. In 2014 kwamen er meer 72.000 jagers naar Yellowstone.

50Opgelet: expliciet beeld

50 Een jachthond snuift de geur van stropers op om ze op te sporen. De stropers hebben het hoofd van de arme olifant meegenomen zodat ze later de ivoren slagtanden kunnen verkopen.

51

51 Kirill Vselensky poseert op de dakrand van een gebouw in Moskou terwijl Dima Balashov een foto neemt. De twee 24-jarigen noemen zichezelf ‘rooftoppers’ en vieren hun stuntwerk op Instagram.

47

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier