Gert ‘fladderende vlinder’ Verheyen rijdt droom van Koen ‘geit op ne fiets’ Wauters aan flarden

 

De vierde aflevering van ‘Project K’ was veruit de zwaarste totnogtoe voor Koen Wauters. Om zijn droom – een touretappe live meemaken in het gezelschap van Eddy Merckx – te realiseren moest hij de 173 kilometer lange Cannibale uitrijden én bovendien ook een aantal bekende tegenstanders achter zich laten. Minister van Sport Philippe Muyters startte als een kip zonder kop en al gauw werd duidelijk dat hij de eindmeet niet zou halen. Maar sportjournalist Maarten Vangramberen en vooral Gert Verheyen waren wèl waardige tegenstanders, zo bleek tijdens deze razendspannende aflevering waarin een ‘fladderende vlinder’ het haalde van ‘een geit op ne fiets’.

Koen Wauters deed zijn uiterste best ons ervan te overtuigen dat hij “niets heeft met fietsen” en ‘’amper 50 kilometer vlak kan rijden”. Maar als je weet dat hij tijdens ‘Wauters vs Waes’ het traject Bordeaux-Parijs aflegde, een Merckx-fiets bezit én de Kannibaal vereert, is duidelijk dat deze uitspraak met een half zoutvaatje moet genomen worden. Het was vooral de bedoeling om de druk af te houden en de favorietenrol aan de tegenstanders te laten.

De rijstijl: “een geit op ne fiets”

Die tegenstanders bleken zeer divers te zijn: minister van Sport Philippe Muyters, gewezen judoka Gella Vandecaveye, Louis ‘Mega Toby’ Talpe en sportjournalist Maarten Vangramberen. Dit viertal werd begeleid door Eddy Planckaert, die benadrukte dat ze allemaal veel wielerervaring hebben en sommigen al meermaals de Ventoux bedwongen.

Bergkoning Lucien Van Impe begeleidde Koen Wauters.
Bergkoning Lucien Van Impe begeleidde Koen Wauters.

Koen kreeg ook een gereputeerde coach: Lucien Van Impe, dé klimmer bij uitstek en de laatste Belg die de Ronde van Frankrijk won (in 1976). Tijdens een trainingsrit werden de deelnemers door de twee coaches beoordeeld. De rijstijl van Koen viel niet echt in de smaak: “Hij zit veel te recht” vond Van Impe en dit werd meteen bevestigd door Planckaert: “Ja, echt niet mooi hé, het is precies een geit op ne fiets”.

Het gewicht van Koen: 72 kilogram. Te zwaar!

Na een doktersonderzoek en een conditietest kwamen we te weten dat de Clouseau-frontman 72,8 kilogram weegt en een vetpercentage van 17 procent heeft. Dat bleek te veel volgens de dokter, die besloot dat er twee kilogram af moest. Na twee maanden intensief trainen, was het streefgewicht bereikt én de conditie duidelijk verbeterd.

Het optimisme kreeg evenwel een ferme knauw toen het team van Planckaert net voor de start werd gewijzigd. Mega Toby lag in de lappenmand en werd vervangen door maar liefst twee nieuwkomers. Acteur Jef De Smedt – aka Jan Van den Bossche uit ‘Thuis’ – verontrustte niet echt, maar Gert Verheyen deed dat duidelijk wel. De gewezen spits van Club Brugge werd door Planckaert poëtisch omschreven: ”In Brugge ben ik gaan zoeken naar het beest van het veld, maar op de fiets heeft hij de elegantie van een fladderende vlinder en de woestheid van een sterke beer.”

Maarten Vangramberen bleek zeer veel vertrouwen hebben in zijn nieuwe ploegmakker: “Als Koen er in slaagt Gert Verheyen te kloppen, stap ik over naar vtm”, lachte hij.

“Ze bekakken zich!”

Op de dag van de waarheid blijkt dat Koen zeer slecht geslapen heeft als gevolg van een opspelende rugkwetsuur, maar ontstekingsremmers en pijnstillers brengen hem toch aan de start. Philippe Muyters gaat er als een speer vandoor, maar Lucien Van Impe heeft meteen door dat de overmoedige politicus al gauw de man met de hamer zal ontmoeten en zo geschiedt enkele kilometer verder ook.

ProjectKmidden

Jef De Smedt krijgt weinig verrassend al snel af te rekenen met krampen en is dus evenmin een bedreiging. Ondertussen maakt Koen indruk door aan een razend tempo de cols af te dalen. Het Planckaert-team is veel voorzichtiger (of met de woorden van Lucien Van Impe: “ze bekakken zich!”) en wordt telkens op een aanzienlijke achterstand gereden. Maar bij de eerstvolgende beklimming halen Vangramberen en Verheyen de razendsnelle daler telkens weer bij.

Indrukwekkende Gert Verheyen

Bij de tweede beklimming van de Mont Ventoux demarreert Koen, maar na enkele honderden meter wordt hij gegrepen, waarna Maarten Vangramberen meteen wegrijdt en zo’n anderhalve minuut pakt. Als blijkt dat mister Clouseau de kracht mist om te reageren, gaat Gert Verheyen er aan een indrukwekkend tempo vandoor. In een mum van tijd laat hij ook zijn teamgenoot ter plaatse en flitst hij naar de finish. Enige tijd later wordt Vangramberen tweede waarna ook Koen zwoegend de eindmeet haalt. Ook Gella Vandecaveye slaagt er in de Cannibale uit te rijden.

Een lieke met Lindsay

Deze vierde aflevering was met voorsprong de spannendste totnogtoe. En de verrassendste. Zo keken we met open mond toen Gert Verheyen na zijn overwinning doodernstig verkondigde: “Er waren twee dingen die ik graag nog wilde doen in mijn leven: ne koers winnen en een lieke zingen met Lindsay”.

Het beest van het veld samen met de Vlaamse schlagerkoningin ‘Als jij me kust’ of ‘Kom in mijn Armen’ zien kwelen, dat willen we toch allemaal meemaken? Komaan Lindsay, bel hem! Nu!

BELGIUM SOCCER YOUTH COACHES PORTRAITSLindsay

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier