Gert Winckelmans schittert in verfilming van Nicci French-bestseller ‘Het Geheugenspel’: “Dit smaakt naar meer!”

Aanstaande woensdag gaat ‘Het Geheugenspel’ in première, de verfilming van de allereerste Nicci French-thriller. Jan Verheyen en zijn vrouw Lien Willaert tekenden voor de regie, Anna Drijver en Gert Winckelmans voor de hoofdrollen. “Na 17 jaar nog eens een belangrijke rol in een bioscoopfilm, dat doet wel iets met je.”

Nicci Gerrard en Sean French – samen Nicci French – zijn al meer dan een kwarteeuw niet weg te denken uit de thrillerwereld. Alleen al in ons land verkocht het Britse schrijverskoppel miljoenen boeken. Hun debuut, Het Geheugenspel, dateert van 1997. En nu is er eindelijk een verfilming, met dank aan een ander koppel: Jan Verheyen en Lien Willaert. De twee regisseurs verzamelden een Vlaams-Nederlandse topcast om Het Geheugenspel in een spannende bioscoopfilm te gieten. Een belangrijke rol is weggelegd voor Gert Winckelmans, die 17 jaar na Windkracht 10 nog eens een grote filmrol te pakken heeft. “Acteren in een film was voor mij sowieso al lang geleden, van Happy Together (2008), waarin ik een bijrol had. Het was dus een feest om zo’n mooie rol te krijgen in Het Geheugenspel, aan de zijde van Anna Drijver, Vic De Wachter en Louis Talpe. De opnameperiode was fantastisch, een ongelooflijk fijne samenwerking met een geweldige cast en crew. Dit smaakt in ieder geval naar meer.”

Heb jij de film zelf al gezien? Wat vond je?

“Ik ben heel blij met en trots op het resultaat, al moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat ik het altijd moeilijk vind om een eerlijk oordeel te vellen over een film waar ik zelf in meespeel. Die eerste visie is altijd heel bevreemdend; alsof het allemaal wat te snel gaat. Ik ben dan altijd wat overdonderd. Je hebt zo intens aan een project gewerkt en plots zie je het resultaat van al dat harde werk van een hele crew. Het is dan moeilijk om blanco te kijken. Maar ik heb het gevoel dat we er alles uitgehaald hebben dat erin zat.”

Een filmrol was lang geleden voor je. Is het anders acteren in een film dan in een serie?

“Het gevoel is anders, omdat je weet dat het op het grote scherm te zien zal zijn. Je voelt dat het allemaal net iets groter en intenser is. Het is bovendien voor een ander medium gemaakt, op een kortere maar intensere draaiperiode. Zeker als je een van de hoofdrollen speelt, is je aandeel in zo’n film veel groter dan in een reeks.”

De film is gebaseerd op de bestseller van Nicci French. Ik hoor dat het schrijverskoppel zelf ook op de set is geweest.

“Klopt, en ik heb hen ook twee keer ontmoet. Ik kan je vertellen dat het twee fantastische mensen zijn. Supervriendelijk en enorm schattig. Ze schrijven de gruwelijkste dingen; je gelooft haast niet dat zulke zaken uit hun pennen kunnen komen. (lacht) Ik merkte onmiddellijk dat ze een enorme liefde hadden voor film. Ze waren trouwens heel blij met wat ze zagen.”

Ik ben gulzig. Ik wil spelen en mooie verhalen vertellen. Daar leven acteurs voor”

De cast is een mix van Vlaams en Nederlands talent, iets dat we ook kennen uit ‘Arcadia’. Is dat een nieuwe trend?

“Toen ik vroeger op Studio Herman Teirlinck zat, eind jaren negentig, was er eigenlijk al veel sprake van Vlaams-Nederlandse samenwerkingen of uitwisselingen in de theater- en televisiewereld. Dat is dan een hele tijd verdwenen, wat ik erg jammer vond. We spreken immers dezelfde taal, waarom zouden Vlaamse acteurs niet in Nederland aan de slag kunnen en andersom? Nu heb ik de indruk dat het weer vaker voorkomt. Je zag het al in Red Light bijvoorbeeld, en in Undercover. Zulke samenwerkingen zijn in mijn ogen heel logisch en ik heb de indruk dat productiehuizen er steeds meer op inzetten.”

Als ik een blik werp op jouw Wikipedia-pagina, dan zie ik een enorm palmares. Blik je wel eens tevreden terug?

“Het begint inderdaad aan te dikken, al staan er heel veel bijrollen en gastrollen op mijn palmares. Ik heb de indruk dat het grote publiek niet weet welke rollen ik allemaal gespeeld heb. Men verwijst nog graag naar Sara of naar Kaat & co, ondertussen bijna twintig jaar geleden. Mijn bijrollen – die vaak interessanter waren – zijn minder zichtbaar. Ook mijn theaterwerk is minder gekend. Toch dikt mijn palmares elk jaar aan, net omdat ik zo hongerig blijf. Ik ben gulzig. Ik wil spelen en mooie verhalen vertellen. Daar leven acteurs voor.”

Je bent tegenwoordig ook in ‘Thuis’ te zien. Hoe belangrijk is die rol voor jou?

“Mijn rol in Thuis kwam op een geweldig moment, vlak na corona. Eindelijk een jaar lang constant mogen spelen, dat deed heel veel deugd. Ik had echt nood aan die werkzekerheid. Bovendien kan ik daar met superfijne collega’s werken.”

Waar gaan we je binnenkort nog in zien?

“In Alter ego, een scifi-reeks voor Streamz en Play4. En in het tweede seizoen van De twaalf. Ondertussen speel ik ook al twaalf jaar als gastacteur bij theatergezelschap FC Bergman, waarmee ik wereldwijd theaterstukken speel.”

‘Het Geheugenspel’, vanaf woensdag in de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier