5 lekkere én gezonde ontbijttips voor kinderen

Kinderen zijn gek op zoet! Het ontbijt is met voorsprong de zoetste maaltijd van de dag voor kids. Bij de start van het nieuwe schooljaar geeft Lynn Pellens, expert gezondheidspromotie bij Partena Ziekenfonds met inhoudelijk advies van VIGeZ en in samenwerking met diëtisten, vijf tips voor een gezond ontbijt voor kinderen.

Een suikerinname die op punt staat is belangrijk voor de allerkleinsten. Want een teveel aan suikers zorgt voor cariës en overgewicht. Met deze tips zijn de kleintjes helemaal klaar voor een goede – én vooral gezonde start – van het nieuwe schooljaar.

(foto istock)
(foto istock)

Vers fruit vs fruitsap: 1-0

Geef de voorkeur aan fruit in plaats van fruitstap. Snij het fruit in kleine stukjes zodat de kids het makkelijk kunnen opsnoepen. In fruitsap zijn doorgaans door de bereiding heel wat goede voedingsstoffen verloren gegaan. In een stuk fruit zijn al deze voedingsstoffen wel nog aanwezig, en omdat er veel vezels inzitten, krijgen je kinderen sneller een verzadigd gevoel dan bij fruitsap.

 

 

Lang leve de boterham

Kids zijn gék op ontbijtgranen, maar ze zijn meestal een pak zoeter in vergelijking met een heerlijke boterham. Wil je toch kiezen voor ontbijtgranen? Ga dan op zoek naar granen die weinig suikers bevatten (bijvoorbeeld zonder honing) en die niet gevuld zijn (met chocolade, …). Muesli of havermout zijn een gezond alternatief.

Vermijd gesuikerde melkdranken

Laat de kids niet te vaak chocomelk of gesuikerde melkdranken drinken. Wissel af met gewone melk of verdun de chocomelk door wat extra melk toe te voegen. Zijn ze gek op chocomelk in poedervorm? Zorg dan dat ze niet overdrijven met de hoeveelheden.

Fruit of compote als broodbeleg

Verandering van spijs doet eten: dat geldt zeker bij het broodbeleg. Wissel af tussen zoet en hartig. Zoet beleg hoeft niet per se choco of confituur te zijn, ook vers fruit of compote smaakt heerlijk op je boterham.

cheesecake with raspberries, mint in glass on old wooden background
(foto istock)

Verrijk je yoghurt met vers fruit

In plaats van suiker toe te voegen aan je natuuryoghurt, kan je ook eens proberen om vers fruit toe te voegen. Je geniet van een heerlijk, frisse en zoete smaak. Wist je trouwens dat wanneer je thuis suiker toevoegt aan je natuuryoghurt, die 30% zoeter is dan de gezoete yoghurt in de winkel?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier