Gezond hoeft niet duur te zijn: 4 tips om te besparen op je wekelijkse boodschappen

Een dagmenu voor 6 euro? Challenge accepted! Met het mooi geïllustreerde kookboek ‘De klok rond’ is deze uitdaging een fluitje van een cent. Diëtiste Babs Vandervoort stelde een aantal heerlijke dagmenu’s samen, voor ontbijt, lunch en avondeten. Bij elk gerecht geeft ze niet enkel de voedingswaarde mee, maar ook de kostprijs per persoon.

Een gemiddeld Vlaams gezin spendeert dagelijks ongeveer 8 (7.62) euro per persoon aan eten en drinken om thuis te consumeren. Deze uitgaven maken ongeveer 15% van het gezinsbudget uit. Voor huishoudens die het niet breed hebben betekent dit een nog grotere hap uit het gezinsbudget.

Gezond en gevarieerd eten hoeft nochtans niet zo duur te zijn. Volgende tips helpen je alvast op weg:

1. Sla diepvriesgroeten in

Onbereide diepvriesgroenten kosten vaak minder dan hun verse tegenhanger (zeker buiten het seizoen) en bevatten evenveel of meer vitamines en mineralen. Bovendien heb je geen afval (behalve de verpakking) en dus verlies, en win je tijd omdat alles al gesneden en schoongemaakt is.

2. Eet meer vis

Onbekend is onbemind. Van vis wordt vaak gezegd dat deze veel duurder is dan vlees. Maar de goedkoopste vissoorten zijn een stuk goedkoper dan de goedkoopste vleessoorten. Vaak gaat het wel om soorten die minder bekend zijn. Probeer eens de experimenteren met een vissoort die je niet eerder at, je portemonnee zal je dankbaar zijn.

3. Maak een weekmenu

Tijd en geld sparen? Maak een weekmenu en doe op basis daarvan je boodschappen. Niet alleen moet je niet meer elke dag je hoofd breken over wat nu weer te eten, door het vooruit plannen en aankopen kan je ook heel wat geld besparen.

4. Eet powerfoods…van bij ons

Exotische powerfoods en superfoods zijn hip en trendy, maar vaak ook onnodig duur en overbodig. Een gezond en gevarieerd dieet is eigenlijk al wat je nodig hebt. Weet dat noten, zaden en fruit van bij ons eveneens superfoods zijn, en dat ze helemaal niet duur hoeven te zijn.

‘De klok rond lekker en gezond voor 6 euro’ van Babs Vandervoort & Ilse Cornelis is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 14,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier