Met deze tips eten je kinderen voortaan wel hun groenten op

Ben je het zoveelste gevecht aan tafel beu? Krijg je je kind echt niet zover om de groenten op het bord op te eten? Geen nood: met deze tips lukt het je voortaan wel!

1. Betrek ze bij het winkelen en het koken

Neem je kids mee naar de winkel en laat hen zelf de groenten uitkiezen. Eens terug thuis kan je ze ook samen klaarmaken. Door je kind hierbij te betrekken, maak je hem of haar veel enthousiaster om na het winkelen en koken ook alles op te eten.

2. Eet mee met je kind

Je kan niet van je kroost verwachten dat ze al hun groenten opeten, terwijl je er zelf geen eet. Ga bij je kind zitten en eet gezellig samen jullie groenten op. Kinderen leren het meest van hun ouders. Geef dus het goede voorbeeld.

3. Maak er eens wat moois van

Het kinderoog wil natuurlijk ook wat. Zet daarom niet elke dag hetzelfde op tafel. Zorg voor variatie en probeer er een leuk bordje van te maken. Dat maakt groenten meteen een stuk aantrekkelijker.

4. Begin klein

Verwacht er niet meteen te veel van. Zelfs al eet je kind maar 1 hapje meer dan vorige keer, het is en blijft een stap in de goede richting, hoe klein ook.

5. Blijf proberen

Je moet minstens 10 keer iets proeven voor je echt kan beslissen of je iets lekker vindt of niet. En dat is bij kinderen niet anders.  Geef dus niet meteen op na de eerste en tweede mislukking. Blijf groentjes voorschotelen en laat je dochter of zoon er aan wennen. Lusten ze het echt niet? Tja, ook wij lusten niet elke groente. Zolang ze het maar echt geprobeerd hebben.

6. Beloon niet met snoep

Een fout die velen maken, is je kinderen snoep beloven wanneer ze hun groenten opeten. Wanneer je je kroost beloont met snoep en andere zoetigheden, zullen ze alleen maar meer denken dat groeten vies zijn en snoep lekker. Beloon je kind liever met een leuke activiteit. Ga samen buiten spelen of lees een verhaaltje voor.

Foto’s: iStock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier