Ontbijtbabbel met Herman Verbruggen: “Ik heb mezelf nooit 100 procent als acteur beschouwd”

Na zijn vertolking als Skiwi in ‘The Masked Singer’ gaat Herman Verbruggen een nieuw avontuur aan, dit keer als ontdekkingsreiziger. In de spektakelshow ‘Dinosaur World Live’ – aanstaande dinsdag en woensdag in Kursaal Oostende – reist hij door de prehistorie, met in zijn kielzog een hoop indrukwekkende dinosaurussen.

“Als ik op zondag naar de frituur ga, hoor ik de mensen altijd over F.C. De Kampioenen praten. Maar voor het eerst in drie decennia gaat het de laatste weken over The Masked Singer ”, lacht Herman Verbruggen, die zijn muzikaal avontuur als Skiwi in de eerste aflevering van de VTM-monsterhit tot een wel erg vroeg einde zag komen. De teleurstelling was groot, maar veel tijd was er niet om te mokken. Aanstaande dinsdag en woensdag wacht Herman namelijk een andere belangrijke taak. Dan presenteert hij samen met zijn Engelse collega Miranda in Kursaal Oostende het familiespektakel Dinosaur World Live , een show die al een aantal jaar door Engeland waait – met overweldigend succes – en nu voor het eerst naar ons land komt. “Ik heb hiervoor net een hele week gerepeteerd in Londen. De show is gedeeltelijk in het Engels en ik maak dat dan voor jong en oud verstaanbaar in het Nederlands.”

Heb jij iets met dino’s?

“Iedereen heeft iets met dino’s, toch? Het zijn een soort monsterachtige figuren die echt bestaan hebben, die ook zijn teruggevonden. Dat spreekt toch tot de verbeelding. Kinderen worden er ook al snel mee geconfronteerd en door gefascineerd. Misschien omdat kinderen op een bepaalde leeftijd worstelen met angsten en het overwinnen van die angsten. In ieder geval is Dinosaur World Live een uniek spektakel, heel interactief en educatief, met mezelf als verteller die ook wel een beetje de spanning en angst voelt in de aanwezigheid van al die dinosaurussen. Voor mij wordt het trouwens effectief spannend. Ik wil het echt goed doen. Bovendien is Kursaal Oostende zowat de enige plek ter wereld waar ik bijna ooit kaka in mijn broek heb gedaan. (lacht) In 2017 was dat, toen ik er meespeelde in de musical Unidamu . Zo zenuwachtig was ik daarvoor; dat lag echt buiten mijn comfortzone.”

Een zingende Herman Verbruggen, waar kennen we dat van?

“Voor The Masked Singer was ik ook wel zenuwachtig. Omdat ik geen zanger ben. Ik had zelfs nog nooit een Engelse tekst van buiten geleerd. Tijdens de eerste repetitie ging ik al de mist in. Ik was volledig mijn tekst kwijt. Maar uiteindelijk lukte het wel in de show. Ik wilde het echt zo goed mogelijk doen en hopelijk nog een ronde of twee, drie doorstoten. Helaas! Nu ben ik er oké mee, maar ik vond die uitschakeling wel hard. Het zit in mijn aard om bij alles wat ik doe zoveel energie te stoppen. Dat verklaart, denk ik, de teleurstelling. Maar een paar dagen later kreeg ik al een telefoontje of ik wilde meedoen aan de liveshow, The Masked Singer in Concert , in het Sportpaleis. Dat was toch een troost.”

Het zit in mijn aard om bij alles wat ik doe zoveel energie te stoppen

Je hebt wel iets met kijkcijferkanonnen. Blijkbaar scoorde de zoveelste herhaling van ‘F.C. De Kampioenen’ recent beter dan de tweede aflevering van ‘The Greatest Dancer van Vlaanderen’. Hoe is het toch mogelijk?

“Die nooit aflatende F.C. De Kampioenen -gekte, ik sta daar toch ook met open mond naar te kijken. Zolang ouders ernaar blijven kijken, zullen ze dat doorgeven aan hun kinderen. Net zoals hespenrolletjes met witloof. Dat blijft altijd lekker, voor jong en oud.”

Is dat nooit een nadeel voor je geweest als acteur? Nu ‘F.C. De Kampioenen’ erop zit, is het misschien moeilijk om uit de schaduw van Marc Vertongen te stappen.

“Als mensen me vragen wat ik voor werk doe, zeg ik altijd acteur, voor het gemak. Maar ik heb mezelf nooit 100 procent als acteur beschouwd. Ik heb dan wel F.C. De Kampioenen gedaan, maar ik heb ook 31 jaar lang een creatief communicatiebedrijfje gerund. Ik heb daar ongelooflijk hard gewerkt, maar weinig mensen kennen die kant van mij. Marc Vertongen spelen is maar een deel van mijn werk geweest, maar wel het meest zichtbare. Mocht ik een volbloed acteur met nog grote ambities zijn, zou dat wellicht nu een nadeel zijn geweest. Maar het is de bluts met de buil. Het ergste dat je kan overkomen als acteur is geen werk hebben en in de schaduw zitten wachten op een telefoontje. Dat is voor velen het acteursbestaan, maar wel eentje dat ik nooit gekend heb. Ik heb F.C. De Kampioenen lang en bijzonder graag gedaan, en ben trots op wat we samen hebben bereikt. Mij hoor je dus zeker niet klagen over dat Marc Vertongen-stempeltje op mijn voorhoofd.”

Heb je nog ambitie om te acteren dan?

“Ik zou het eerder goesting en nieuwsgierigheid noemen. Ik heb pas nog auditie gedaan, maar daarover kan ik nog niet veel zeggen. Het is wel een heel andere rol dan Marcske, dus het zou fijn zijn om dat ook eens te mogen ervaren. Maar als er niks komt, dan creëer ik zelf wel werk. Ik heb heel mijn leven geleefd van mijn creativiteit en dat is niet veranderd.”

‘Dinosaur World Live’, op 21 en 22 februari in Kursaal Oostende. Tickets en info via kursaaloostende.be.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier