Jacques Vermeire wordt 70 en dat wordt gevierd (op haast elke tv-zender): “Dit is het hoogtepunt van mijn carrière”

Op 27 mei wordt Jacques Vermeire 70 jaar oud. Reden genoeg voor de Vlaamse tv-zenders om ‘de man van 1 miljard smoelen’ in de bloemetjes te zetten. Zaterdag pakte VTM al uit met ‘Viva Vermeire’, vanaf aanstaande donderdag is Play4 aan de beurt met ‘Hit the Road Jacques’ en op zondag 30 mei brengt Eén hulde aan Jacques. “Ik ben de vleesgeworden pax media.”

Netjes naast elkaar zitten ze, Jacques Vermeire en zijn sympathieke kinderen Julie (23) en Maxime (21), in de heerlijk ouderwetse Podiumzaal van het Sint-Romboutscollege in Mechelen. Waar het ooit allemaal begon met slechte schoolrapporten en strafstudies, waar hij in de jaren 70 zijn eerste uitverkochte show opvoerde, en waar hij straks – in april 2022 – in première zal gaan met ‘70+’, de verjaardagstournee waar ook Julie en Maxime aan meewerken. “Zo raar om te beseffen dat papa hier rondliep als klein ventje”, lacht Julie. “En dat we hier volgend jaar met ons drieën op het podium staan.”

Jacques, drie zenders die jou zo in de bloemetjes zetten. Wat doet dat met je?

“Dat is het hoogtepunt van mijn carrière, dat meen ik echt. Het is namelijk niet evident om als komiek overal geapprecieerd te worden. In humor heb je altijd voor- en tegenstanders. Ik heb zelf ook altijd moeten vechten, ik heb altijd veel kritiek gekregen. Maar ik ben op mijn 70ste nog actief en ik word nu gevierd op drie tv-zenders. Dat is toch uniek. VTM brengt met Viva Vermeire een compilatie uit mijn zaalshows en het leukste uit het VTM- en VRT-archief. Hit the Road Jacques , vanaf donderdag op Play4, is een driedelig realityprogramma waarin Julie en ik op roadtrip gaan langs plekken die belangrijk waren in mijn carrière. En Eén zendt eind mei Jacques 70 uit, een hulde door Steven Van Herreweghe opgenomen in het Concertgebouw van Brugge. Dat doet allemaal enorm veel deugd.”

Dus je bent nog wel gevoelig voor dit soort lof en verheerlijking?

“Natuurlijk. Elke mens doet zijn best om iemand te zijn in de maatschappij. Als je 70 bent en je hebt nog twee jonge kinderen, dan hoop je dat ze zeggen: onze ouwe heeft dat toch goed gedaan . Ik heb in mijn carrière veel op mijn bakkes gehad, maar een bloemetje af en toe is niet verkeerd.”

Julie en Maxime, hoe interessant zijn die programma’s voor jullie? Veel te weten gekomen over jullie papa?

Julie: “Het leuke is dat wij lang niet alles gezien hebben van zaalshows of andere voorstellingen. Wij zijn pas in papa’s leven gekomen toen hij al 47 was. Hij had dus al een heel leven en carrière voor ons. Het is indrukwekkend om nu te zien wat hij allemaal gedaan heeft. Wij genieten daar echt van, omdat wij enorme fans zijn van papa.”

Het is niet evident om als komiek overal geapprecieerd te worden.”

Jullie zijn binnenkort alle drie te zien in ‘Hit the Road Jacques’. En jullie zullen volgend jaar samen in een nieuwe zaalshow schitteren.

Maxime: “Ik heb de spotlights altijd een beetje ontweken. De showbizz interesseerde me nooit. Maar nu kwam de opportuniteit om Hit the Road Jacques te maken plots aangewaaid, samen met mijn papa en mijn zus. Daar wilde ik graag bij zijn. En wat betreft die zaalshow van volgend jaar: daar kijk ik enorm naar uit. Vol spanning, want het is allemaal heel nieuw voor mij.”

Julie: “Wat ons geruststelt, is dat we die zaalshow met papa doen. Twee jaar geleden had ik het idee van zo’n zaalshow heel eng gevonden, maar nu weet ik dat ik beter presteer met publiek, net zoals papa. Ik ben er zeker van dat die show heel grappig zal zijn.”

Jacques: “Ik weet ondertussen wel hoe je een show in elkaar moet steken. Ik weet hoe ik een zaal moet laten lachen. Ik kan namelijk enorm belachelijk doen (lacht) .”

Jacques, in het najaar wil je alweer de bühne op met de herneming van ‘Van 7 tot 77’, dat door corona vaak verplaatst werd. Heb je goede moed dat het nu wel zal lukken?

“Ik kan het alleen maar hopen. Toen corona uitbrak, ging ik uit van vier jaar ellende. We zijn nu een dik jaar bezig en alles wat vroeger dan die vier jaar lukt, is voor mij bonus.”

Tot slot: wat zou je eigenlijk voor je verjaardag willen?

“Een cadeautje, bedoel je? Ik zou de originele atlas van Mercator Hondius willen, de eerste uitgave. Na de dood van Mercator is die atlas uitgekomen. De originele Atlas Minor heb ik al, nu nog die Hondius. Je kunt die vinden bij chique veilinghuizen, maar misschien is er wel een antiquair in België die zo’n ding nog heeft liggen en geld nodig heeft. Want ik wil er gerust voor betalen. Met korting weliswaar, omdat het een verjaardagscadeau is. (lacht)

‘Viva Vermeire’, elke zaterdag om 19.55 uur bij VTM. ‘Hit the Road Jacques’, elke donderdag om 20.35 uur bij Play4. ‘Jacques 70’, op zondagavond 30 mei op Eén. Info over de zaalshows (en tickets) via jacquesvermeire.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier