Jelle De Beule: op het witte doek, in een webreeks en achter de schrijftafel: “We zijn de Dovy Keukens van de media”

Wat hebben de gloednieuwe animatiefilm ‘Knor’, de uitmuntende webreeks ‘Liefdestips aan mezelf’ en de recent uitgedeelde Kastaars! met elkaar gemeen? Juist, Jelle De Beule: succesvol stemacteur, acteur en scenarist. Op zijn 42ste – net geworden – rijgt de sympathieke Oost-Vlaming de successen aan elkaar. “Ik ben content: als het op deze manier kan, hoef ik straks geen moto of minnares (lacht).

 

Afgelopen woensdag verscheen Knor in de bioscoop. Eindelijk! Na een wereldpremière op de Berlinale in februari vorig jaar en een Belgische première op Film Fest Gent in oktober, kan het grote publiek nu eindelijk genieten van deze Belgisch-Nederlandse productie. Een unieke stop-motionfilm, bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Film, even later door Nederland ingezonden voor een Oscar. “ Knor is een zeer straffe film”, aldus Jelle De Beule, een van de stemacteurs in de Vlaamse versie. “Heel geestig, heel kwalitatief, heel ambachtelijk, niet zo afgelikt qua techniek als bijvoorbeeld een Disneyfilm. Er zit meer ziel in de personages.”

Jij hebt ooit zelf animatie gestudeerd. Kijk je dan met andere ogen naar zo’n film?

“Sowieso! Niet alleen het technische aspect interesseert me enorm, maar ook het verhalende. Ik heb na mijn taak – het inspreken van een personage – dan ook nog een uur met de regisseuse gebabbeld. Dat vond ik eigenlijk nog het leukste. Een stemmetje inspreken is natuurlijk ook heel geestig, maar dat blijft een job. Maar als ik dan van gedachten kan wisselen met de regisseuse, dan komt de vakidioot in mij naar boven. En dat terwijl ik eigenlijk nooit iets met die opleiding gedaan heb.”

Dit was lang niet jouw eerste ervaring met het inspreken van stemmetjes. Behalve in ‘Kabouter Wesley’ en de Vlaamse versie van ‘The Simpsons’ zat je ook in zowat elke ‘Ice Age’-film. Zijn ze bij zulke grote internationale producties veel strenger?

“Ja, absoluut. Voor Ice Age heb ik audities moeten doen. En eigenlijk moet je daar de originele Amerikaanse stem gewoon kopiëren. Je krijgt weinig vrijheid om eigen accenten te leggen. De teksten zijn vertaald, streng gecontroleerd en daar valt niet van af te wijken. Terwijl dat bij Knor net werd aangemoedigd. Ik mocht zinnen aanpassen, ter plekke moppen verzinnen. Dat moet je bij Disney of andere grote productiehuizen niet proberen.”

Je hebt nog een dochter van ‘Knor’-gerechtigde leeftijd. Ga je met haar kijken naar ‘Knor’?

“Dat was de bedoeling, maar ze is op kamp geweest. Maar ik denk wel dat Knor echt iets voor Aster is. Al hoort ze wellicht niet eens dat haar vader erin zit.”

Je komt tegenwoordig niet enkel op het witte doek; je speelt ook mee in de uitmuntende webreeks ‘Liefdestips aan mezelf’ (GoPlay), die gebaseerd is op het boek van jouw vrouw Sylvia Van Driessche. Ik lees dat je ook een zoon hebt, Ellis, die in twee langspeelfilms meespeelt. Een succesvol gezin, de De Beules.

“We zijn een soort familiebedrijfje aan het worden, de Dovy Keukens van de media (lacht). Of de Mediafamilie Von Trapp. Al zit ik niet in Liefdestips aan mezelf dankzij mijn vrouw. Voor dat soort nepotisme probeer ik me wel te behoeden. Het was regisseur Charlie Dewulf die me gevraagd had. Omdat mijn vrouw nog consultancy deed bij het script, was ik wel meer geëngageerd. Ik heb scripts nagelezen, montages bekeken, mijn expertise aangeboden. Ik wou dat het de beste versie van de reeks zou worden. Daarom ben ik zo tevreden dat het niet alleen goede kritieken krijgt, maar dat de kijkcijfers ook goed zijn. Ik heb de indruk dat de reeks wel leeft onder jongeren.”

Je hebt recent nog een Kastaar gewonnen voor de reeks ‘Nonkels’. Hoe zit het met seizoen 2?

“Daar zijn we mee bezig. Zo’n nieuw seizoen schrijven en opnemen vraagt meer tijd dan je zou denken. Nu is dat in ieder geval mijn fulltime job. Alle afleveringen zijn geschreven, en nu gaan we terug naar af: kritisch bekijken, schrappen en verbeteren. Dat schrijfproces is soms vreselijk frustrerend, maar de enige garantie op succes. Het is een onaangename puzzel die je moet leggen, maar als hij er eenmaal ligt, is het ook zeer bevredigend. In augustus beginnen we met de opnames, om dan tegen het voorjaar van 2024 op antenne te kunnen.”

Je bent vorige week zaterdag 42 geworden; laat ons aannemen dat je in het midden van je leven zit. Een boeiende eerste helft? Haast alles wat je hebt aangeraakt, is in goud veranderd.

“Of toch in brons. Of koper (lacht). Ik heb dan ook wel veel chance gehad, al wil ik mijn eigen verdienste zeker niet minimaliseren. Maar ik heb bij Woestijnvis ruimte gekregen om te falen. Dat is al jaren hun businessmodel: bied creatieve mensen een omgeving om te schitteren én het recht op om hun bek te gaan, zonder al te veel controle. Dat vind je nergens anders. En wat mijn leeftijd betreft: ik hoop dat het tweede deel van mijn leven even leuk wordt. Een nieuwe start heb ik niet nodig. Ik ben content met hoe het allemaal loopt. Als ik op deze manier kan doorgaan, heb ik straks geen moto of minnares nodig. Bij wijze van spreken.”

‘Knor’, sinds afgelopen woensdag in de bioscoop.

‘Liefdestips aan mezelf’, sinds eind januari integraal op GoPlay.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier