Ontbijtbabbel met superster Johnny Logan: “Wie houdt er niet van Brugge?”

Terwijl de meeste Vlamingen al luidop dromen van hun welverdiende vakantie in het buitenland, brengt de Ierse superster Johnny Logan zijn zomer – of toch een groot deel ervan – door in Vlaanderen. In Brugge om precies te zijn, waar Mr. Eurovision meer dan twintig keer optreedt tijdens het zomerspektakel ‘Owla Showtime’.

Op de Brugse Reien varen toeristenbootjes af en aan, niet wetende dat op het zonovergoten terras vlak boven hen, bij brasserie Uilenspiegel, een heuse wereldster aan het ontbijt zit. Tegenover die wereldster zit een nieuwsgierige journalist van De Zondag, die getrakteerd wordt op een Ierse spraakwaterval. Nog voordat ik mijn eerste vraag heb gesteld, zijn we al twintig minuten verder. “Vergeef me, ik ben nogal ‘chatty’. (lacht) Nochtans sta ik er in Ierland om bekend geen interviews te geven, maar hier in Vlaanderen vind ik dat allemaal niet zo erg. Ik praat graag met de mensen.” Gelukkig maar, want om de paar minuten wordt Johnny Logan herkend en aangeklampt door voorbijgangers, die zich afvragen wat de drievoudige winnaar van het Eurovisiesongfestival hier in Brugge komt doen.

Leg me dat ook eens uit: hoe komt het dat je deze zomer haast non-stop in Brugge bent?

“Ik ben goed bevriend met Carlo Hayen, wiens zonen eigenaars en uitbaters van deze brasserie (Uilenspiegel, red.), het bijbehorende hotel én van Owla Brugge zijn. Carlo is mee de bezieler van die unieke eventlocatie in het hart van Brugge, waar deze zomer Owla Showtime wordt georganiseerd, een zomerspektakel met op de affiche onder anderen Helmut Lotti en Liliane Saint-Pierre. Toen Carlo me vroeg om ook mee te doen, kon ik niet weigeren. Ik heb de man heel graag. Bovendien vond ik het idee om me ergens voor langere tijd te settelen zeer aantrekkelijk. Heel mijn leven heb ik in auto’s en vliegtuigen doorgebracht, reizend van het ene naar het andere optreden. Dat leven is erg vermoeiend, zeker voor iemand van 69. Dus toen ik dit aanbod kreeg, om een halve zomer door te brengen in zo’n mooie stad als Brugge, heb ik niet lang getwijfeld.”

En wat vind je van de stad?

What’s not to love? Wie houdt er nu niet van Brugge? Elke ochtend wandel ik door dit prachtige centrum. Ik heb tijd om naar tentoonstellingen te gaan. Ik heb tijd om de vele cafés en koffiehuizen te ontdekken. Ook al drink ik al heel lang geen alcohol meer, ik hou wel van het caféleven in Brugge. Ik sla dan altijd een praatje met de mensen. Ik zie ze vaak naar me kijken: zou dat Johnny Logan kunnen zijn? Ze twijfelen dan soms, omdat ik er in hun herinnering veel jonger uitzie. (lacht)

Je bent op je 69ste nog bijzonder actief, niet enkel in België overigens. Je blijft optreden én nieuwe muziek maken.

“Klopt. Ik zou natuurlijk al lang op pensioen kunnen zijn, maar ik heb altijd een leven in de muziekbusiness geambieerd. En ik ben zeer dankbaar voor deze zeer lange carrière en voor al het succes dat er nog aan zal komen. Ik apprecieer het nu allemaal meer dan vroeger. Ik wil helemaal niet op pensioen, dat is de waarheid. Ik wil nog muziek maken, mijn fans willen nog dat ik muziek maak, en ik blijf ervan genieten. Mijn muzikanten zijn familie voor me. Bovendien ervaar ik nu meer vrijheid dan ooit tevoren. Toen ik 25 was, en mijn leven in een paar weken tijd volledig op z’n kop stond na die eerste overwinning op het Eurovisiesongfestival, moest ik van mijn platenmaatschappij in de pas lopen. Ik moest zingen wat zij wilden dat ik zong. Ze wilden niet eens luisteren naar de muziek die ik schreef. Nu heb ik alle vrijheid. Ik schrijf, ik produce, ik zing, allemaal zonder druk van buitenaf. Ik blijf creatief en ben een betere performer dan vroeger.”

Hoe komt het dat je zo populair blijft in Vlaanderen?

“Ik heb vorig jaar natuurlijk meegedaan aan The Masked Singer, waarmee een nieuwe generatie me heeft leren kennen. Maar ik heb altijd die band gehad met Vlaanderen. Op een gegeven moment in mijn carrière heb ik de keuze gemaakt om me te concentreren op de Europese muziekmarkt. De Britse music industry veranderde even snel als de mode. In landen als Duitsland, Oostenrijk en België zijn de fans meer trouw. Na Hold Me Now ben ik om die reden naar Duitsland verhuisd. Om meer te kunnen investeren in mijn trouwe fans.”

Je wordt volgend jaar 70. Wordt dat op een speciale manier gevierd?

“Nee, ik deed niks speciaals toen ik 60 werd en ik doe ook niks speciaals wanneer ik 70 word. Ik ben vorige maand 69 geworden en dat was voor mij wel bijzonder. Mijn vader is namelijk gestorven toen hij 69 was. Die verjaardag heeft me dieper geraakt dan ik vooraf had gedacht.”

Wordt het volgend jaar nog even druk als dit jaar?

“Ik ga het iets rustiger aan doen in 2024. Carlo heeft me wel al gevraagd om terug te komen naar Owla Brugge, maar we moeten nog even afwachten of ik na deze reeks wel nog leef. (lacht)”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier