Extra kippen in de tuin? Alles over broeden en donzige kuikens…

Wil je (extra) kippen in de tuin? Dan kan je bevruchte eieren laten uitbroeden door een hen of in de broedmachine. Hoe? Dat lees je hieronder.

1. Hoe lang duurt het?

Elke vogel heeft een verschillende broedcyclus. Die van een kip ligt op drie weken, 21 dagen om precies te zijn. Al varieert ook dat weer op basis van het ras. Kleine rassen kunnen namelijk al na 18 of 19 dagen geboren worden. Grote hoenders doen er dan weer de volle 21, soms 22 dagen over. Hoe lang een kuiken er precies over doet, is voor een groot deel afhankelijk van hoe warm er wordt gebroed: hoe vaak en hoe lang de eieren kunnen afkoelen wanneer de hen het nest verlaat. Duurt het hele proces langer dan 21 dagen, dan hoef je dus niet meteen in paniek te raken.

2. Waar vind je broedeieren?

Of je nu van plan bent om eieren te laten uitbroeden door een hen, of je wil ze in de broedmachine leggen, je start met het verzamelen van bevruchte eieren. Die bevruchte eieren raap je ofwel zelf, of bestel je bij iemand die ze te koop aanbiedt. Om bevruchte eieren te verzamelen heb je dus een haan nodig tussen al dat vrouwelijk schoon.

Een broedse kip is geen zieke kip, ook al kan het voor beginners moeilijk zijn om het verschil te herkennen”

Zonder haan geen bevruchte eieren, dat is pure wetenschap. In dat laatste geval kan je tegenwoordig makkelijk online broedeieren bestellen. Of je doet navraag bij vrienden en familie. Zelfs op sociale media zijn er groepen waar onderling broedeieren uitgewisseld of te koop aangeboden worden. De kostprijs van een broedei is afhankelijk van het ras, zeldzaamheid en het aanbod, maar varieert doorgaans tussen 1 en 3 euro per ei.

3. Hoe wordt een kip broeds?

Broedsheid bij kippen wordt veroorzaakt door het hormoon prolactine. Dat hormoon wordt aangemaakt door de hypofyse in de hersenen. Prolactine komt vrij onder invloed van licht en een stijgende temperatuur, vandaar dat het overgrote deel van de hennen broeds wordt wanneer de dagen langer en warmer worden. Nu dus. Ook het laten liggen van eieren is een trigger bij kippen. Dat betekent dat een vol nest al gauw een zittende hen oplevert.

4. Hoe herken je broedgedrag?

Een broedse kip is geen zieke kip, ook al kan het voor beginners moeilijk zijn om het verschil te herkennen. Toch zijn er enkele grote verschillen. Een broedse hen vind je terug in het legnest, niet in het gezelschap van andere kippen. Wanneer je de hen benadert, zal ze haar veren opzetten en een korte gil geven. Ze wil niemand in de buurt, dat is duidelijk. In een aantal gevallen zal ze zelfs haar verzorger pikken. Niks ernstig, maar dan weet je dat.

Een typisch kenmerk zijn de kloek-geluiden die de hen produceert. Alleen een broedse kip of een kip met kuikens maakt dergelijke geluiden. Wist je trouwens dat de kam van een broedse hen verbleekt om zichzelf onaantrekkelijk te maken voor haar partner? Je wil geen hitsig meneertje rond je hebben lopen op dat moment, dat spreekt voor zich.

5. Kunnen kuikens bij andere kippen?

Kuikens die vergezeld worden door hun moeder kunnen bij andere kippen worden gehouden. Er zijn genoeg voorbeelden van situaties waar dat heel goed gelukt is. Alleen leert de ervaring dat hoe groter de ren is, hoe beter het gaat. Op kleine oppervlaktes is er meer frustratie en zitten de dieren dichter op elkaar, waardoor er vaak sowieso al conflicten ontstaan. Ik houd moeder en haar kuikens apart. Voor de zekerheid. Een haan kan een prima vaderrol op zich nemen en zijn kroost beschermen, maar er zijn genoeg voorbeelden van hanen die bijzonder agressief zijn naar die kleintjes en hen uiteindelijk doden.

Volg mij op Instagram via @Angelo_Dorny voor meer tips.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier