Kodak-moments en pure Americana in ‘Firewatch’

Als Amerika-freak is het onmogelijk om niet meteen gecharmeerd te zijn door ‘Firewatch’, een game waar je als bebaarde ranger Henry de Rocky Mountains moet verkennen, met enkel een geadopteerde schildpad als compagnon (als je die vindt tenminste).

In de intro ontdek je waarom Henry de job van opzichter heeft aanvaard, en daar is een vrij trieste reden voor, maar die mag je zelf ontdekken. Wanneer hij in het Shoshone National Forest aankomt, krijgt hij – op de walkie talkie – gezelschap van Delilah, een andere opzichter die je de knepen van het vak leert. Hun gesprekken vormen de emotionele kern van ‘Firewatch’, en jij bepaalt hoe je met Delilah omgaat. Je kan haar als een echte zielsverwant zien, of haar vakkundig negeren. Er worden wel aardig wat oneliners en verwensingen over en weer geslingerd, en ik was zeker fan van de chemistry tussen Henry en Delilah.

'Firewatch' is één groot kodak moment.
‘Firewatch’ is één groot kodak moment.

Delilah ziet plots dat er vuurwerk afgestoken wordt in de verte, en dat is eerste taak: ga checken wat er aan de hand is, en zorg dat er geen vuur uitbreekt. ‘Firewatch’ is dus geen intense actiegame, je bent gewoon een opzichter die de bossen veilig moet houden. De panorama’s zijn enorm indrukwekkend, en je grijpt constant naar de screenshot-knop om snapshots te maken. Dat kan je ook met de wegwerp-camera die in de game vindt. Er is ook een leuke extra feature: als je ‘Firewatch’ hebt uitgespeeld, kan je jouw camera-foto’s op postkaart-foto’s laten printen, en naar je thuis laten zenden. Dit waren de mijne!

Dit is je uitkijkhut en uitvalsbasis.
Dit is je uitkijkhut en uitvalsbasis.

Als je met zonsondergang door de bossen wandelt, met in de achtergrond de sfeervolle soundtrack van Chris Remo, komt alles samen en druipt de magie van het scherm. Die rust is er echter niet altijd, want samen met Delilah ontdek je dat er vreemde dingen in het bos aan de hand zijn. Dit mysterie zorgt er wel voor dat de spanning erin blijft, en dat ‘Firewatch’ blijft boeien tot het einde. Verwacht wel geen epische actiescènes of grote twists, dit is vooral een game over de band tussen twee boeiende personages. De finale is vrij gedurfd en atpyisch naar game-normen, en dat willen we veel meer zien. Respect dus voor het team van Campo Santo. Sterk debuut!

'Firewatch' is ook old school: met kompas en kaart moet je je doel vinden.
‘Firewatch’ is ook old school: met kompas en kaart moet je je doel vinden.

+ De chemistry tussen Henry en Delilah is top, de walkie talkie gesprekken vervelen nooit
+ Panorama’s zijn adembenemend mooi, ‘Firewatch’ is één groot kodak-moment
+ Sfeervolle soundtrack
+ Het mysterie zorgt dat er vaart in de game blijft, en je de game in één ruk uitspeelt.
+ Gedurfd en atypisch einde
+ Je kan een schildpad vinden en die adopteren. Ik heb de mijne Turt Reynolds genoemd!
+ Loop met een boombox door de Rocky Mountains canyon, en laat iedereen meegenieten van foute 80’s synthpop

– Framedrops, crashes en bugs in de PlayStation 4 versie. Als je een sterke pc hebt, is dat de beste optie
– Ondanks de sfeer en sterke personages, blijft deze niet zó lang aan de ribben kleven

Score: 8/10

Te downloaden op PC en PS4.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier