Koen Wauters en voormalig Special Olympiër Gilles Dupont volgen onze atleten op weg naar de Special Olympics: “G-sporters verdienen deze aandacht”

In juni trekken zo’n 7.000 atleten uit 190 landen naar Berlijn voor de Special Olympics Wereldspelen. Dit jaar zullen ook 90 Belgische atleten er het allerbeste van zichzelf geven. In het nieuwe VTM-programma ‘Alles voor de Spelen’ volgt Koen Wauters deze speciale sporters op de weg naar hun olympische droom. Dat doet hij samen met zijn co-host én ervaringsdeskundige Gilles Dupont, die vier jaar geleden goud won in Abu Dhabi.

In Alles voor de Spelen trekt Gilles er samen met Koen op uit om de Belgische delegatie te volgen in hun voorbereidingen naar de Special Olympics Wereldspelen, georganiseerd voor mensen met een verstandelijke beperking. Zo leren ze de mensen, de emoties, de dromen en de warme verhalen achter de atleten kennen. Daarnaast hebben Gilles en Koen ook één grote missie: heel Vlaanderen warm maken om de Belgische delegatie naar de grootste medaillewinst ooit te supporteren. Slagen ze erin een recordaantal medailles mee naar huis te nemen? Het beloven in ieder geval hartverwarmende Spelen te worden. “We willen de kijker een blik gunnen achter de schermen van de G-sport (sport voor mensen met een beperking, red.) en hen laten kennismaken met de sporters zelf, hun entourage, hun leefomstandigheden. Om zo van Vlaanderen één grote supportersbende te maken. Want de G-sporters, die heel wat over hebben voor hun sport, verdienen deze aandacht”, aldus Koen.

Hoe belangrijk is die aandacht die jullie via dit programma aan hen schenken?

Gilles: “Ik merk dat dit hen een enorme boost geeft. De publiciteit doet hen goed. G-sport is nog te weinig gekend bij het grote publiek. We willen laten zien hoeveel talent er in Vlaanderen rondloopt.”

Koen: “Er is nog veel nood aan steun, zowel morele als financiële steun. En praktische steun: er is nood aan vrijwilligers, begeleiders en zelfs aan ‘reguliere’ sporters die mee komen sporten. Want een sport als basketbal bijvoorbeeld is een ‘unified teamsport’, wat wil zeggen dat mensen met en zonder beperking samen sporten. Zeilen is nog zo’n sport, of tafeltennis. Wat daar zo bijzonder aan is, is het erg hoge niveau. Ik heb eens meegetraind met het basketbalteam en ik kan je verzekeren: dat gaat hard! Nu ik ondergedompeld ben in de G-sport, kan ik alleen maar zeggen dat het een plezier is om in die wereld te vertoeven. Die sporters zijn altijd eerlijk en enthousiast. Hun passie is hartverwarmend.”

In het programma dagen ook heel wat bekende topsporters op, genre Jan Vertonghen en Ann Wauters.

Koen: “Klopt. We polsen naar de grote idolen van de G-sporters en proberen die dan tot bij ons te krijgen, een video te laten opnemen of een training te laten bijwonen. Dat lukt trouwens zeer goed. Veel topsporters delen hun warmte, liefde en expertise.”

Is er een verschil in voorbereiding tussen topsporters op de Olympische Spelen en die op de Special Olympics?

Gilles: “Topsporters op de Olympische Spelen hebben vaak maar één doel: die medaille of overwinning. Bij de Special Olympics ligt dat heel anders. G-sporters hebben maar één motto: deelnemen is belangrijker dan winnen – al denken sommigen stiekem zeker aan een medaille. Maar de Special Olympics is voor hen meer dan sport, het is een thuis. Het is een plek om sporters en culturen van over de hele wereld te ontmoeten.”

Dit programma is geen brok entertainment op de kap van mensen met een beperking” – Co-presentator Koen Wauters

Koen: “Een reguliere topsporter is ook zeer professioneel omringd, met een federatie en sponsors. De Special Olympics heeft gelukkig ook goede partners, maar nog niet genoeg. Hopelijk kunnen wij met dit programma ons steentje bijdragen.”

Is het ooit een bezorgdheid geweest om William Boeva op jullie dak te krijgen? Hij was het vorig jaar niet eens met de manier waarop tv-programma’s mensen met een beperking in beeld brachten.

Koen: “Ik denk dat de hele G-sportgemeenschap – niet alleen de sporters zelf, maar ook de begeleiders, trainers, ouders, … – blij is met de aandacht. Tot nu toe opereerden ze vaak in relatieve anonimiteit. Dit programma is geen brok entertainment op de kap van mensen met een beperking. Bovendien, als het over inclusie gaat: Gilles is mijn co-presentator. Bij mijn weten is hij de eerste echte presentator op televisie met een verstandelijke beperking. En hij doet dat fantastisch. Hij is goed, ontwapenend, attent, geïnteresseerd en grappig.”

Gilles, hoe is het voor jou om aan de zijde van Koen Wauters te mogen presenteren?

Gilles: “Toen ik hoorde dat ik Koens co-presentator werd, was ik superblij. We proberen van elke draaidag een feest te maken. Maar het vraagt wel veel concentratie; het zijn veel prikkels die op me afkomen. Gelukkig kan ik leren van de beste en kijken hoe Koen het aanpakt. Maar ik wil toch vooral mijn eigen stijl behouden. Ik wil geen tweede Koen Wauters worden, maar gewoon Gilles zijn. Ik ga in ieder geval alles geven! Net zoals alle atleten die we volgen.”

‘Alles voor de Spelen’, elke zondag om 19.55 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier