We drinken koffie op het foute moment

Toegegeven, het persbericht van A. Vogel trof me als een bliksem recht in het hart. Ik die zo van een heerlijk dampende koffie hou ’s morgens bij het ontbijt werd aangemaand om dat vanaf nu niet meer te doen. Als ik het persbericht mag geloven, dan drinkt 65% zijn koffie op het verkeerde moment van de dag. Bummer!

Die 65% anderen en ik drinken koffie om wakker te worden. Maar – en ik citeer uit het persbericht – “een kop koffie meteen na het opstaan werkt contraproductief.”

Volg je even mee? Cafeïne werkt de aanmaak van het hormoon cortisol tegen. Het hormoon regelt onder andere je bioritme en zorgt voor een wakker en alert gevoel bij het ontwaken. Bij het slapengaan daalt de hoeveelheid cortisol en voel je je slaperig. “Als je altijd koffie drinkt bij het ontbijt gaat je lichaam op termijn minder cortisol aanmaken. Daardoor kost het steeds meer moeite om goed wakker te worden en heb je meer nood aan koffie. Een vicieuze cirkel”, vertelt die van A. Vogel.

Ik ben een slechte slaper, heb al vanalles geprobeerd om beter te slapen. Ik kan de raad maar beter ter harte nemen. Sinds enkele dagen drink ik dus geen koffie meer bij het ontbijt, maar wacht ik een aantal uur (ik drink nooit koffie na de middag). A. Vogel raadt aan geen koffie te drinken voor 10 uur ’s morgens. Het is dan wel een commercieel persbericht (A. Vogel wil ons zijn ‘Bambu’, een cafeïnvrije koffievervanger, opdringen), maar toch interessant om te weten.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier