Kjelle Geldof met een deel van zijn uitgebreide collectie: “De eerste sets voor volwassenen kostten destijds vaak nog geen 100 euro en daar kan je nu gemakkelijk 10 keer, soms 20 keer zoveel voor krijgen.” (foto Christophe De Muynck)

Niet alleen kinderen waar ook volwassenen vieren vandaag Internationale LEGO dag: “Ideaal om het kind in mezelf te herontdekken”

HOMBEEK – De Deense timmerman Ole Kirk Christiansen had in de jaren 30 nooit gedacht dat zijn houten speelgoed ‘Leg Godt’, Deens voor ‘speel goed’ zo de wereld ging veroveren. Zijn zoon misschien wel, want die nam een patent erop, waardoor 28 januari 1958 sinds nu internationale LEGO dag is. Een dag die niet alleen kinderen, maar ook AFOL’s, ofte Adult Fans of Lego, volwassen Legofreaks zeg maar, ook vieren.

De nieuwe bouwdoos van LEGO ligt pas op 1 februari in de winkels, maar Kjelle Geldof (29) heeft de Red London Telephone Box al gebouwd en uitgestald in zijn LEGO-kamer. Dat is één van de privileges die hij als enige Belg van de redactie van bouwsteentjes.info geniet. Bouwsteentjes.info is de enige onlinecommunity van LEGO-aficionado’s in de Benelux die officieel erkend is door LEGO. “Ik weet nog hoe ik als kind mijn LEGO-treinen door het hele huis liet bollen, maar in mijn tienerjaren moesten de blokjes plaats ruimen voor de videogames. Tot ik na mijn schooltijd treinbestuurder werd bij de Belgische spoorwegen. Ik was 19 en ik besteedde mijn eerste lonen aan alles wat met treinen te maken had. Toen ik tweedehands de Alpine Express op de kop kon tikken waar ik vroeger vaak mee gespeeld had, kwam de LEGO-interesse mondjesmaat terug. En gaandeweg ontdekte ik dat er heel veel bouwdozen waren die zich tot volwassen verzamelaars richtten. Vorig jaar kwamen er zo meer dan 50 LEGO-sets uit voor volwassenen. Zo’n bouwset kost zelden minder dan 200 euro. Het is een dure hobby. Ik heb het geluk dat ik een aantal jaren terug de kans kreeg om redacteur te worden van bouwsteentjes.info, waardoor ik geregeld allerlei LEGO-nieuwigheden krijg opgestuurd om er recensies over te schrijven.”

“Mijn duurste aankoop is de Star Wars Millenium Falcon Ultimate Collectors Serie Editie. Het bekende ruimteschip van Han Solo. Dat is een set van 850 euro. Daar zitten 7.000 stukjes in. Maar er bestaan nog grotere bouwdozen. Ik geniet er nog altijd van om zulke sets te bouwen. Soms breek ik ze nadien weer af en stop de dozen weg. Andere dozen heb ik nog nooit geopend. Ik heb veel meer sets dan ik ooit kan bouwen. Het zijn ook investeringen. De eerste sets voor volwassenen kostten destijds vaak nog geen 100 euro en daar kan je nu gemakkelijk 10 keer, soms 20 keer zoveel voor krijgen. Intussen is het aanbod voor volwassenen goed voor meer dan een vijfde van de omzet van LEGO. Maar het product blijft bij alle leeftijden aanslaan. Eind vorige eeuw beleefde LEGO een dieptepunt, maar het bedrijf heeft zich herpakt en is al jaren aan het groeien. Vooral tijdens de coronaperiode zijn veel mensen LEGO gaan herontdekken. Voor mij is het een manier om te ontspannen, tot rust te komen en het kind in mezelf terug te vinden.”

Amber Veyt: “Ik wil graag nog een tweede eigen set”

Amber Veyt (26), de levende legende voor alle Belgische LEGO-fanaten, sinds ze een eigen set op haar naam heeft. (foto Kurt)
Amber Veyt (26), de levende legende voor alle Belgische LEGO-fanaten, sinds ze een eigen set op haar naam heeft. (foto Kurt)

LOKEREN – Voor Belgische LEGO-fanaten werd Amber Veyt (26) vorig jaar in één klap een levende legende, toen haar bouwset ‘Hocus Pocus’ over de hele wereld in de winkels kwam te liggen. Geen landgenoot deed het haar voor.

“De liefde voor LEGO is begonnen in mijn kindertijd. Mijn zus en ik konden onze fantasie botvieren op die blokjes. Of we bouwden huisjes voor de hamster. Toen ik een jaar of twaalf was, kon ik op een rommelmarkt een Harry Potter-set op de kop tikken. Zo ben ik sets beginnen verzamelen. Op die leeftijd schaamde ik me daar nog wat voor. Maar intussen heeft LEGO een uitgebreid aanbod voor volwassenen. Op de doos van de Hocus Pocus-set die ik heb ontworpen staat zelfs 18+.”

Sommige mensen laten de dozen gesloten en kopen ze als investering. “Ik volg online BrickEconomy waar je de waarde van verschillende sets kan volgen. Dat zijn schattingen maar wel nuttig als je online op zoek gaat naar waardevolle tweedehandssets. Want niet iedereen kent de waarde van die dingen, ik wel. (lacht) Mijn doos kost nieuw 230 euro, maar er wordt gezegd dat ze 100 euro meer waard zal zijn zodra die uit productie gaat.”

“Eigenlijk is mijn ontwerp per toeval tot stand gekomen. Ik was op een dag de film Hocus Pocus aan het kijken en toen ik even naar de koelkast wou lopen en op pauze drukte, bevroor het beeld op The Sanderson’s Cottage. Ik dacht: Dat zou echt een coole set zijn. Dus ik ben toen beginnen opzoeken hoe ik die kon bouwen want ik had niet zoveel blokjes. En ik vond online een programma waarmee je virtueel aan de slag kon met alle blokjes die ooit gemaakt zijn. Ik zette het resultaat op Instagram en enkele mensen reageerden dat ik die op Lego Ideas moest zetten, een platform waar om het even wie een ontwerp kon opzetten dat hij of zij gemaakt wou zien. Als je idee 10.000 stemmen haalt, bekijkt LEGO of het een goeie set is en of er een publiek voor bestaat.” Sinds 2011 zijn er nog maar 51 LEGO-sets in dat Ideas-assortiment uitgekomen. “Momenteel maak ik ook wat stop motion-filmpjes voor LEGO en ik broed op een nieuw ontwerp. Ik zou wel een tweede eigen set willen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier