Ontbijtbabbel met actrice en Samson-baasje Marie Verhulst: “Mijn liefde voor Samson ebt niet weg door corona”

Het was groot nieuws vorig jaar in december: Samson, de bekendste tv-hond van de Lage Landen, kreeg een nieuw baasje. Een grote afscheidsshow werd op poten gezet om Gert uit te wuiven en Marie te verwelkomen. Maar toen kwam corona. “Ik had me mijn eerste jaar als baasje van Samson toch net wat anders voorgesteld.”

Laat ons dit ontbijtinterview beginnen met heuglijk nieuws: de Sint is in het land. En hij brengt deze fantastische ochtend door in het aangename gezelschap van onder andere Marie Verhulst. De Grote Sinterklaasshow – net als de Kerstshow een echte Studio 100-klassieker – gaat immers gewoon door, digitaal weliswaar en dus geheel coronaproof, live vanuit het gloednieuwe Plopsa Hotel in De Panne. Want daar staan Mega Mindy, Nachtwacht, Samson & Marie, Kabouter Plop, Piet Piraat, Bumba en de meisjes van K3 paraat om er een feestelijke lap op te geven. “Ik ben zo blij dat we deze show – een beetje tegen mijn verwachtingen in – toch nog kunnen doen. Ik weet niet hoe lang de Grote Sinterklaasshow al meegaat, maar ik kan me geen jaar zonder de Sintshow voorstellen. Het is iets waar heel wat kinderen elk jaar enorm naar uitkijken. En natuurlijk vind ik het zelf ook heel fijn om er aan mee te werken, al is dat bijzaak.”

Je moet het wel doen zonder applaus. Is dat niet lastig?

Uiteraard. Normaal ga je af op applaus om te zien of iets werkt of niet. Maar die luxe is er nu even niet en ondertussen zijn we het ook wel gewend om veel online te doen, via livestream en dus zonder publiek. Dat went, maar ik kijk toch wel enorm uit naar het moment waarop ik weer voor een zaal vol kinderen mag staan.

Ik had me mijn eerste jaar als baasje van Samson toch ook anders voorgesteld.

De show wordt nu gratis aangeboden op tv (Proximus) en via streaming (Pickx.be). Is er ooit getwijfeld om überhaupt aan de show te beginnen dit jaar?

Nee, daar is niet over getwijfeld, maar wel over de manier waarop. Het was natuurlijk lang onduidelijk welke mogelijkheden we zouden hebben. Dat we niet voor een vol Sportpaleis konden spelen, wisten we al lang. Maar uiteindelijk is het dit dus geworden: een gratis livestream en uitzending op tv. Voor Studio 100 was het belangrijkste om de kinderen in deze periode toch iets te kunnen aanbieden.

En hoe zit het met de Kerstshows, ook altijd een hoogtepunt in de Studio 100-kalender?

Dat blijft voorlopig nog onduidelijk. We moeten ook nog altijd de afscheidsshow van Gert spelen, die we eigenlijk in april hadden moeten afronden. We wachten telkens af en hopen dat er ooit weer versoepelingen zullen zijn voor de hele sector. Want mijn vader moet wel afscheid kunnen nemen, en het publiek van hem. Heel veel mensen hebben tickets gekocht voor die show, ook heel wat twintigers, dertigers en veertigers die met hem zijn opgegroeid. Die kun je niet in de kou laten staan. Dus die meer dan 40 optredens moeten ook nog afgewerkt worden.

Je vader kondigde zijn afscheid aan niet lang voor corona. Wat voor jou een topjaar had moeten worden, is een heel bizar debuut geworden.

Alsof hij het wist! (lacht) Voor hem is dit ook wel vervelend. Als je ooit stopt, moet je ook echt stoppen, zei hij. Nu lijkt het alsof hij zijn afscheid aan het rekken is. Dus hij zal ook pas tevreden zijn wanneer die afscheidsshows afgerond zijn. En voor mezelf: ik had me mijn eerste jaar als baasje van Samson toch ook anders voorgesteld. Ik heb wel een hele reeks van Samson & Marie kunnen draaien, maar het gros van de optredens is weggevallen. Dat had als voordeel dat ik veel heb kunnen oefenen. Vooral op zang, want ik ben van nature geen zangeres. Maar nu ben ik wel klaar met al dat oefenen. Ik wil kunnen optreden, live, ik wil de feedback en bevestiging van kinderen en ouders horen. Ik ben daar zo klaar voor, ik ben zo goed voorbereid, ik ben zo enthousiast om op die Samson-trein te springen. Dat ebt niet weg door corona.

Maar ik neem aan dat je toch wel eens flink gevloekt hebt.

Ja, natuurlijk. Maar ik ben wel gezond, en dat is nog altijd het belangrijkste. Er zijn genoeg mensen die iemand verloren hebben of zelf zwaar ziek zijn geweest. Dat is zoveel erger dan dat ik mijn job een tijdje niet kan uitvoeren. Ik keek er weliswaar al anderhalf jaar naar uit, maar ik probeer daar niet gefrustreerd over te zijn. Ik ben sowieso wel positief ingesteld en kan zaken waar ik geen controle over heb vrij makkelijk loslaten. Bovendien was er tijdens die eerste lockdown nog een voordeel: ik heb er samen met mijn broer, mijn vader en zijn vrouw Ellen het beste van gemaakt. We hebben heel veel dingen samen gedaan, wat heel goed was voor onze familieband.

En tijdens de tweede lockdown? Voor veel mensen was die toch nog erger.

Het verschil is groot, ja. Ik begrijp dat mensen het nu moeilijker hebben. Het is kouder en vroeg donker. Wat voor mij goed helpt is vaak en lang bellen met vrienden en buiten wandelen. Ik ga echt heel vaak wandelen. En ik heb ook wel wat programma’s ingehaald: ik heb deze lockdown alle acht seizoenen van Game of Thrones gezien. Daar was ik nooit eerder aan toegekomen. Amai, zo goed! Oh, ik word trouwens ook heel vrolijk van take-away. Ik kan echt de hele dag uitkijken naar de sushi die ik ga bestellen . (lacht)

Er is nu veel te doen over de coronavaccins. Hoe sta jij daar tegenover?

Goh, als specialisten die daar jaren voor gestudeerd hebben, zeggen dat een vaccin veilig is, wie ben ik dan om het tegendeel te beweren? Bepaalde mensen zullen daar altijd wel wat weigerachtig tegenover staan, denk ik, maar ik ga ervan uit dat als de mensen die er iets van kennen zeggen dat het veilig is, dat dat dan ook zo is.

Laatste vraag: wat doe jij nog in het weekend? Leuke tips?

Met corona kom ik eigenlijk niet meer toe aan weekends. Vaak weet ik niet eens welke dag van de week het is. (lacht) Ik ben zo blij als ik eens mag optreden dat het me echt niet uitmaakt op welke dag dat gebeurt.

De Grote Sinterklaasshow @Home, vandaag om 11 uur, te bekijken via: Pickx Live (kanaal 11 op Proximus tv) en in de Proximus Pickx app of via Pickx.be. Je hoeft géén klant te zijn van Proximus om de show via Pickx.be online te kunnen volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier