Mathias Vergels is een van de twee ambassadeurs van jeugdfilmfestival JEF: “In België wordt steengoede cinema gemaakt”

Naar goede jaarlijkse gewoonte palmt het jeugdfilmfestival JEF de krokusvakantie in. Het festival voor jeugdfilm en audiovisueel experiment is dit jaar aan zijn 35ste editie toe. Ambassadeurs zijn Francisco Schuster (LikeMe) en Mathias Vergels (Thuis). “Ik vond het JEF festival sowieso al een fantastisch initiatief. Ik ben heel fier om mijn schouders hier nu onder te kunnen zetten”, vertelt Mathias Vergels.

Nog tot en met volgende week zondag vindt op verschillende locaties over heel Vlaanderen het geliefde JEF festival plaats. Het programma oogt indrukwekkend: niet alleen worden er heel wat Belgische jeugdfilms getoond, maar er is ook een peutercinema, een uitgebreide programmatie voor iets oudere filmfans, allerhande workshops, games, VR-belevingen en performances. Kortom: deze krokusvakantie staat weer helemaal in het teken van jeugdfilm en audiovisueel experiment.

Dit jaar ben jij een van de twee ambassadeurs. Was je snel overtuigd om het festival te steunen?

Mathias Vergels: “Om eerlijk te zijn, zeg ik niet snel ja op vragen om ambassadeur of peter te worden. Behalve als het me echt interesseert. En het JEF festival vind ik een fantastisch initiatief, omdat ik het belangrijk vind dat jongeren gestimuleerd worden om niet alleen naar film te kijken, maar dat hun verbeelding ook geprikkeld wordt op verschillende manieren. Het is voor veel kinderen misschien ook een eerste opstap naar theater.”

Je hebt een zoontje van vierenhalf. Maakt dat het ambassadeurschap extra leuk?

“Absoluut! Sowieso laat ik mijn zoontje alle kinderfilms zien die ik zelf goed vond. Vaak zijn dat Disneyfilms uit mijn eigen jeugd. Ik merk dat hij dezelfde smaak heeft. The Lion King vond uiteraard iedereen geweldig, maar mijn favoriet was Frank en Frey . En die vindt hij ook fantastisch. Door met hem mee te kijken, herbeleef ik mijn eigen jeugd.”

Je hebt veel jeugdfilms gezien als ambassadeur. Worden er goede dingen gemaakt in België?

“In België wordt steengoede cinema gemaakt! Sowieso ben ik altijd al fan geweest van Belgische films, ook omdat ik daar zelf begonnen ben als acteur. Maar in België zit dus echt veel talent, niet enkel voor jeugdfilms, ook voor ‘gewone’ cinema. Wat het publiek vaak onderschat is dat wij hier in België niet met de budgetten werken zoals in Amerika. Makers hier worden dus bijna gedwongen om creatief te zijn. En elke keer lukt het ons ook, daar mogen we heel fier op zijn. Als ik het niveau zie op het JEF festival, dan ben ik echt onder de indruk. Maar dat geldt niet alleen voor de Belgische films. Ook de internationale creaties zijn zeer de moeite waard. Het leuke aan het festival is dat er fors wordt ingezet op de beleving. Kinderen moeten niet per se stil blijven zitten op hun stoel. Dat vind ik geweldig, omdat ik daar zelf ook moeite mee heb. (lacht)

Het leuke aan het festival is dat er fors wordt ingezet op de beleving”

Hoe zit het met jouw eigen acteercarrière? Ben je ‘Thuis’ nog niet beu?

(lacht) Absoluut nog niet! Ik doe dat nog altijd met heel veel plezier. Maar ik ben vooral blij dat ik heel veel verschillende dingen mag doen. De mensen zien me natuurlijk dagelijks op Eén, maar voor mij is dat maar een van mijn activiteiten. Ik begin nu de kriebel voor het theater weer te voelen. In de herfst zal ik in een theaterproductie staan, maar daar kan ik nu nog niet zoveel over zeggen. En waar ik natuurlijk constant mee bezig ben: mijn muziek. In de zomer ga ik weer op tournee, en daar beginnen de voorbereidingen nu voor. In de winter plan ik akoestische sessies. Het wordt dus nog een heel druk jaar. En dan zou ik bijna mijn B&B nog vergeten.”

Het wordt dus een interessant jaar voor je?

“Zeker weten. Er staat van alles te gebeuren. Ik heb lang geen theater meer gespeeld omdat mijn muziek zoveel tijd in beslag nam. Dus daar kijk ik enorm naar uit. Eerst maak ik een muzikale tournee door Vlaanderen, na de zomer duik ik de theaters in. In totaal zal ik zes maanden on the road zijn. Dat doe ik eigenlijk het liefste, onderweg zijn.”

Het JEF festival vindt nog tot en met 26 februari plaats in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme. Surf naar JEFfestival.be voor alle locaties en vertoningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier