Matthijs van Nieuwkerk staat te popelen om Vlamingen popmuziekvragen voor te schotelen: “Exes van Daan symboliseert mijn Vlaams avontuur”

Hoe is het gesteld met de popmuziekkennis van de Vlamingen? Onze noorderbuur Matthijs van Nieuwkerk legt vanaf donderdag veertien duo’s het vuur aan de schenen in het gloednieuwe VTM-programma ‘Popquiz’. Een programma dat de quizmaster op het lijf geschreven staat, want zonder muziek kan hij nauwelijks leven.

Door Mieke Vercruijsse

Tv-icoon Matthijs van Nieuwkerk heeft wat tijd … Net genoeg om een Vlaams avontuur aan te gaan. Vorig jaar zette hij een punt achter zijn dagelijkse talkshow De Wereld Draait Door , één van de grootste successen uit de Nederlandse tv-geschiedenis. Hoewel hij met Matthijs gaat door zowel in het voor- als in het najaar nog op de Nederlandse televisie te zien is, is het vooral zijn nieuwe programma in Vlaanderen dat nu al zijn aandacht opeist. Eén telefoontje van Tom Lenaerts was voldoende om de populaire presentator te overtuigen om zijn eerste uitdaging op de Vlaamse televisie aan te gaan. Productiehuis Panenka haalt deze goedlachse Nederlander binnen. “Lang heb ik niet moeten nadenken. Ik heb tijd en stiekem droomde ik al langer van een programma op de Vlaamse televisie. Dit is voor mij puur avontuur: de zeilen hijsen, varen, een nieuw land betreden en de mensen leren kennen”, vertelt hij enthousiast.

Popquizkampioen

Veertien duo’s strijden gedurende tien afleveringen voor de titel van Popquizkampioen. Daarbij krijgen ze hulp van een bekende Vlaming. Het duo dat het tot Popquizkampioen schopt, wint een jaar lang kaartjes voor alle concerten in het hele land. Dat Matthijs zelf een grote liefde voor muziek heeft, bevestigt hij volmondig. “Muziek is enorm belangrijk in mijn leven. Ik vind het doodjammer dat ik geen instrument kan bespelen. Als ik mijn leven zou overdoen, dan doe ik alles zoals ik het nu heb gedaan, alleen zou ik zelf actief muziek spelen. Als kind had ik ooit gitaarles, maar die moest wijken voor voetbal. Zonde eigenlijk”, mijmert hij.

De presentator is wel een fervent muziekliefhebber. “Voor Popquiz ben ik mijn muziekkennis, vooral van de Vlaamse muziek, gaan bijspijkeren. Als het ware zat ik even terug op de schoolbanken en maakte ik netjes mijn huiswerk. Want je weet toch wat ze zeggen hé: de quizmaster is alwetend”, lacht hij.

Ik vind het doodjammer dat ik geen instrument kan bespelen.

De commerciële zender

In Nederland is hij één van de gezichten van de openbare omroep en in Vlaanderen verschijnt hij op de commerciële zender. Een gedaanteverwisseling? “Ik voel me niet honkvast bij de openbare omroep, want ook in Nederland heb ik al nagedacht over een commercieel avontuur. Er zijn veel programma’s op de commerciële zender waarbij ik me thuis voel en dan andere weer niet. Voor Vlaanderen zal dit niet anders zijn. Ik heb ooit gesprekken gehad met de VRT, maar er is niets concreets uit de bus gekomen. De kans die ik nu krijg via Panenka wil ik met beide handen grijpen. Popquiz vind ik een heel fijn spel en daar ga ik volop voor. Eigenlijk heb ik geen idee waar ik terecht kom, want VTM kunnen wij niet nemen in Nederland. Maar ik heb er enorm veel zin in en voel een verantwoordelijkheid tegenover het productiehuis om er samen iets van te maken. Ik zal zorgen dat ik in vorm ben.”

Onstuimig

Welk muzieknummer zou hij spontaan associëren met zijn avontuur hier in Vlaanderen? “Oei, dat is een lastige … Als ik het symboliseer met een Vlaamse held, dan ga ik voor Daan met het nummer Exes . De energie en het onstuimige in dit lied staan voor de uitdaging waarvoor ik nu sta. Exes is trouwens het ideale nummer om de grens over te rijden van Nederland naar Vlaanderen. Moet je eens doen.” (lacht) En nog één muziekvraagje om het af te leren: met welk nummer mogen we jou wakker maken om de dag goed te beginnen? “ Here comes the sun in de uitvoering van Nina Simone. Graag met een chocoladekoek en een heerlijke koffie erbij.”

‘Popquiz’ met Matthijs van Nieuwkerk, vanaf donderdag 1 april om 20.40 uur bij VTM.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier