Auteur en illustrator Mylo Freeman: “Ook gekleurde meisjes kunnen prinsesjes zijn”

Mylo Freeman is de geestelijke moeder van Prinses Arabella. De Nederlandse schrijfster met Amerikaanse roots maakt al 10 jaar boeken met de gekleurde prinses in de hoofdrol. Speciaal voor De Zondag vertelt zij hoe haar succesverhaal tot stand kwam. “Arabella heeft echt de wereld veroverd,niet slecht voor een klein prinsesje.”

mylo
Auteur Mylo Freeman.

Mylo, vertel eens! Hoe is Prinses Arabella 10 jaar geleden ontstaan?
Door een verhaal dat ik hoorde van een bevriende leerkracht. Zij gaf toneel aan kinderen en wou een Surinaams meisje de rol van prinses geven, maar dat wou het 8-jarige meisje niet. ‘Zwarte prinsesjes met kroeshaar, dat bestaat niet’, was haar argument. ‘Prinsessen zijn blank, ze hebben blond haar en blauwe ogen.’ Toen ik dat hoorde, stond ik aan de grond genageld. Ik wist meteen dat ik dringend een prentenboek over een gekleurd prinsesje moest maken. (lacht)

10 jaar later zijn al meer dan 50.000 Arabella-boeken verkocht. Had je zo’n succes verwacht?
Helemaal niet. Ik vind het wel fantastisch! Arabella heeft echt de wereld veroverd, niet slecht voor een klein prinsesje. (lacht) Maar het bewijst dat er nood is aan diversiteit in prentenboeken. Nog te vaak krijgen gekleurde personages slechts een bijrol in boekjes voor kinderen.

Wat was de leukste reactie die je in al die tijd kreeg?
Goh… (denkt even na) Misschien wel van het Surinaams meisje waardoor ik het hele idee kreeg. Jahkini was haar naam en ik heb haar natuurlijk een exemplaar van mijn eerste boek gegeven. Ze liet na het lezen weten dat het een wel erg verwend prinsesje was hoor! De onderliggende boodschap had ze onbewust al opgenomen en ze had enkel aandacht voor het verhaal. Opdracht geslaagd. (lacht)

Je bent net terug van Londen, waar Prinses Arabella is gelanceerd. Hoe reageren ze daar?
Zoals bijna overal: enthousiast en dankbaar. De ouders zijn erg blij dat er eindelijk een ander rolmodel is voor hun kinderen. En niet alleen gekleurde ouders vinden dat, blanke papa’s en mama’s evenzeer.

Wat zijn de toekomstplannen van Prinses Arabella?
Er zullen uiteraard nog veel boeken volgen, maar mijn ultieme droom is een animatieserie. Zo kan de multiculturele boodschap nog meer verspreid worden over de hele wereld!

Tot slot: heb je tips voor onze jonge lezertjes die gaan deelnemen aan onze scholenwedstrijd?
Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik het een superleuke wedstrijd vind en dat ik heel benieuwd ben naar het resultaat. Maar een tip? Euh,amuseer jullie met de juf of de meester. Dat is het allerbelangrijkste! Ik werk zelf liefst met ecoline, maar doe vooral jullie zin. En mocht iemand dat willen weten: mijn lievelingsdier is een tijger! (lacht)

De Zondag en uitgeverij De Eenhoorn organiseren de grote Prinses Arabella Scholenwedstrijd. Meer informatie via deze link.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier