Ontbijtbabbel met topactrice Natali Broods: “Ik wil nog steeds verrast worden door het leven”

Wat willen we? Meer Natali Broods op het televisiescherm! Wanneer willen we dat? Nu! Et voilà, onze gebeden worden meteen verhoord. Na ‘Assisen’ – nog twee woensdagen op Play4 – is de charmante actrice nu ook elke zondagavond op tv te bewonderen. In ‘Arcadia’ om precies te zijn, een gewaagde en spectaculaire Vlaams-Nederlandse coproductie.

Er zijn zo van die BV-interviews waar ik altijd naar uitkijk. Die met Natali Broods bijvoorbeeld, wier talent ik zeer hoog inschat en wier persoonlijkheid en hartelijkheid altijd indruk op me maken. Ook nu weer. Nog voordat ik mijn bandopnemer heb aangezet en dus overga tot het officiële gedeelte van onze ontbijtdate, zijn we al een half uur verder. Een half uur vol gelach en geleuter, en af en toe een bijzondere onthulling. “Weet je dat ik nog nooit naar De Mol heb gekeken”, antwoordt ze op mijn vraag of ze vanavond naar Arcadia kijkt of stiekem op zoek gaat naar De Mol . “Sommige dingen ontgaan je in het leven. Je kunt niet elke reeks of film gezien of elk boek gelezen hebben. Ik heb zelfs The Sound of Music nog nooit gezien. (lacht) En dat ga ik zo houden. Afijn, nu ben ik wel klaar met mijn onthullingen.”

Vanaf vanavond ben je te zien in ‘Arcadia’. Betekent dat nog iets voor je, zondagavondfictie op Eén?

“Het betekent nog altijd wel iets, zeker, al is het niet meer zoals vroeger. Waar is de tijd dat we met z’n allen naar één bepaald programma keken en dat de dag erna op school of op het werk steevast bespraken? Nu kijkt iedereen hoe hij wil, wanneer hij wil. Ook Arcadia kun je meteen bingewatchen op VRT MAX. Heel handig en fijn. En ik bekijk het zeker als een compliment wanneer mensen dat doen. Maar als je weet hoeveel zo’n reeks kost en hoeveel werk daar inkruipt, dan voelt het ook wel een beetje alsof je een maaltijd in een sterrenzaak in vijf minuten opeet.”

In dat geval mijn excuses. Ik heb ter voorbereiding van ons interview meteen vier afleveringen van ‘Arcadia’ na elkaar bekeken. Wat een uitstekende reeks trouwens. Gewaagd, ambitieus, onbeschaamd internationaal, met spectaculaire decors en locaties. Een tikkeltje on-Vlaams, nietwaar?

“Misschien wel. Het is dan ook een coproductie met Nederland en Duitsland. Met een half Belgische, half Nederlandse cast, met een Nederlandse regisseur en cameraman. Arcadia speelt zich af in een nabije, dystopische toekomst waar wetten en regels de inwoners een veilig gevoel moeten bezorgen en een burgerscore de levenskwaliteit beoordeelt. Er zit een vleugje The Handmaid’s Tale of Black Mirror in. Een toekomst dus die heel ongemakkelijk en akelig aanvoelt, maar die misschien niet eens zo ver weg is in de echte wereld. In Arcadia mogen de inwoners bijvoorbeeld geen suiker eten en geen alcohol drinken omdat dat ongezond is en je dan meer kost aan de maatschappij. In kleine dosissen bestaat dat ook al in de realiteit. Zo moet je voor bepaalde verzekeringen invullen of je rookt of niet. Voor banken ben je vanaf een bepaalde leeftijd niet meer interessant. In Rusland, Noord-Korea of Iran word je vastgezet als je zegt wat je echt denkt.”

Het is een intens geluk, kinderen hebben, maar ook vaak hard werk”

Je bent momenteel nog te bewonderen in ‘Assisen’ (Play4) dat zijn ontknoping nadert. Bovendien zag ik je laatst schitteren als Master van het Filmfestival Oostende. Zou jij zeggen dat je een workaholic bent?

“Ik denk dat veel acteurs dat zijn. Maar ik geniet er ook van. Het Filmfestival Oostende was zo ontzettend leuk om te doen, hoewel het natuurlijk tien dagen lang keihard werken was. Maar ik ben dan even weg uit mijn stad en ben dan tien dagen lang even heel erg met mezelf bezig. Geen gezin, geen eten op tafel toveren, geen huiswerk met de tweeling. Even alleen maar films kijken en rode lopers. Natuurlijk heb ik ook wel wat rustigere periodes in mijn carrière, al voelen die niet veel rustiger aan. Dan ben ik gewoon meer bezig met huiswerk van de jongens, boodschappen, verjaardagsfeestjes, … Het is een intens geluk, kinderen hebben, maar ook vaak hard werk.”

Jij hebt op iets latere leeftijd kinderen gekregen. Nooit spijt gehad van die beslissing?

“Ik merk dat meer en meer mensen ervoor kiezen om geen kinderen te krijgen. Dat zal voor een deel te maken hebben met hoe de wereld eraan toe is, maar ook met de tijd voor jezelf willen. Vroeger kon ik de stad ingaan, lunchen, toevallig een vriendin tegenkomen, samen gaan eten en de avond tegemoet. Die toevalligheden zitten er niet meer in. Vroeger had ik meer tijd om te verspillen, wat ik ook heerlijk vond. Nu is het leven meer gestructureerd. Het is gewoon anders. Maar als ik ze niet gehad zou hebben, mijn kinderen, dan zou ik toch een gemis voelen.”

Je bent nu 46; laten we er even van uitgaan dat je 92 wordt, dan zit je nu exact op de helft. Blik je wel eens terug op je verwezenlijkingen? Of vooral vooruit, op deel 2?

“Goh, misschien allebei niet zo? Maar ik besef wel dat ik veel geluk heb gehad op carrièrevlak. Ik heb zelden zonder werk gezeten. Ik ben heel blij met de mensen in het theater die ik al op vroege leeftijd ben tegengekomen. Je moet weten dat mijn carrière als actrice bijna gesneuveld was voordat hij begon. Ik was gebuisd op de toneelschool, ik zat met heel veel twijfels. Maar net op dat moment kwam ik de juiste mensen tegen. Ik ben geen kameleon in het leven, iemand die zich snel en makkelijk aanpast. Ik heb mensen rondom mij nodig met wie het heel erg klikt. En zo is het ook gebeurd. Die ontmoetingen hebben tot deze carrière geleid. En met ouder worden vind ik dat ook steeds belangrijker, die klik met anderen.”

En als je even vooruitblikt op de komende paar maanden: hoe ziet de agenda eruit?

“Er is nog ruimte om nieuwe projecten aan te nemen. Die ruimte laat ik tegenwoordig bewust. Ik vind het heerlijk om een telefoontje te krijgen en te denken: ja, daar heb ik tijd voor en zin in . Als je alles volplant, kan dat niet meer. Ik wil nog steeds verrast worden door het leven, ook al houdt dat misschien wat meer risico in.”

Arcadia, elke zondag om 20.35 uur op Eén en meteen integraal op VRT MAX.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier