Ontbijtbabbel met Iwein Segers: “Plots besefte ik: dit is de job van mijn leven”

Na vijf zware jaren lijkt manusje-van-alles Iwein Segers verrezen uit de (media)dood. De komiek/muzikant/acteur heeft z’n draai gevonden bij radiozender Willy en blikt binnenkort zijn allereerste eigen tv-serie in. “Ik heb lang in het verdomhoekje gezeten, maar nu lijkt de wereld klaar voor types als ik.”

Een jaar of twaalf geleden leek the sky the limit voor komiek Iwein Segers. Op het prestigieuze Leids Cabaret Festival won de Vlaams-Brabander de publieksprijs. Maar een carrière zoals die van pakweg Philippe Geubels (die in dezelfde jaargang van Comedy Casino Cup zat) bleek er niet in te zitten. In 2014 – zijn annus horribilis – zat de komiek financieel, professioneel en privé aan de grond. “De vijf jaar die daarop volgden heb ik me door het leven gesparteld. Hoe is me nog steeds niet duidelijk. Ik verloor in 2014 mijn moeder, twee goede vrienden, ik was eenzaam en alleen, kreeg carrièrestampen in de nasleep van Komen Eten . Maar plots was Willy daar, een godsgeschenk.”

En zo trad je dus in de voetsporen van je vader en voegde nog een nieuwe activiteit toe aan je ietwat chaotische cv.

Klopt. In de zomer van vorig jaar kwam Willy op mijn pad, een digitale radiozender met alternatieve rockmuziek voor de leeftijdsgroep 33 tot 63. Ik dacht: dat is uitgevonden voor mij. Ik vond zelf mijn gading niet meer in het radiolandschap. Willy kwam als geroepen. Vreemd genoeg had ik zelf nooit eerder radio gemaakt. Mijn vader ( Geert Segers, red. ) heeft 30 jaar voor Radio 1 gewerkt en ik had me er als puber vanaf gekeerd. Daar zou ik nooit belanden. Radio was voor saaie mensen, dacht ik. Maar toen ik bij Willy begon, besefte ik plots: dit is de job van mijn leven. Voor het eerst in mijn leven had ik het gevoel dat dit exact was wat ik wilde doen. Radio maken is een hoogtepunt in mijn leven, elke dag opnieuw. Nog maar één keer eerder had ik dat gevoel: toen ik het Leids Cabaret Festival won. De grote grap is dat ik nu exact doe wat mijn vader zo lang gedaan heeft en waar ik destijds niks van wilde weten.

Is hij trots op je?

Goh, mijn vader is niet iemand die veel schouderklopjes uitdeelt. Vroeger kwam hij wel eens kijken naar mijn optredens en pas bij mijn derde show – eind vorig jaar gemaakt – zei hij: in vergelijking met alles wat je hiervoor deed, is dit echt goed. Over radio is hij kritisch. Een goede uitspraak vindt hij enorm belangrijk. Hij hoort het ook wanneer ik mijn voorbereidingen aflees. Want dat doe ik nu wel: ik werk enorm hard om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ik heb zelfs nog nooit zo hard gewerkt in mijn leven. Grappig is dat mijn radioshow Slacker Station heet en dat daarin de nonchalantere, luie mens en muziek aan bod komt.

Toen ik je tien jaar geleden sprak, leek je een veelbelovende carrière tegemoet te gaan. Nu heb ik het gevoel dat je heel weinig kansen hebt gekregen. Deel jij dat gevoel?

Ik heb lang in het verdomhoekje van zowel kranten als productiehuizen gezeten en dat heeft gedeeltelijk te maken met de grote spreidstand die ik maakte. Ik deed zowel Expeditie Robinson als geloofwaardig en kwalitatief theater. Ik viel moeilijk in een hokje te plaatsen. Tijdens Komen Eten werd ik bovendien het slachtoffer van een karaktermoord. Het Nieuwsblad kopte: Niemand wil Iwein Segers. En dat werd gretig overgenomen door andere kranten. Daarop hebben de bazen van Woestijnvis en VIER me gewoon laten vallen als een baksteen. Daarna werd ik genegeerd. Ik paste niet tussen de Nathalie Meskensen en Koen Wautersen van deze wereld. De tijdsgeest nu is anders. Voor de Bockie De Reppers van deze wereld is er nu wel plek. Dat gezegd zijnde: ik heb in de laatste tien jaar wel kansen gekregen, maar heb ze ook niet altijd genomen. Ik heb echt niet hard genoeg gewerkt.

Nu creëer je zelf kansen. Je hebt een eigen tv-serie geschreven.

Klopt, ik heb de afgelopen twee jaar aan een scenario gewerkt voor een tragikomische reeks die Rademaekers zal heten en over een radiopresentator gaat. Het gekke is dat ik dit al bedacht had voordat ik bij Willy terechtkwam. Ik had pas later door dat de reeks deels over mijn vader gaat. Veel kan ik nog niet verklappen, behalve dat Anemone Valcke en Wouter Hendrickx erin meespelen. Over een paar maanden gaan we draaien.

Iwein Segers is elke zondag van 11 tot 13u in Slacker Station en elke woensdag van 13 tot 16u in Rockrijk te horen op Willy. Meer info: willy.radio.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier