Ontbijtbabbel met schlagerkoning Christoff: “Ik overdrijf niet: ik ben verslaafd aan koffiekoeken”

Van Haaltert naar Ichtegem en van Neeroeteren naar Middelkerke; de zomeragenda van schlagerkoning Christoff oogt druk maar gezellig. Maar het optreden waar de sympathieke zanger het meest naar uitkijkt, is dat op het Sint-Baafsplein tijdens de Gentse Feesten. “Dat is het optreden waar ik de meeste stress voor heb, én het optreden waar ik het meeste plezier aan beleef.”

In de onmiddellijke omgeving van Christoffs woning in Wetteren liggen twee bakkerijen die de sympathieke schlagerzanger tot hun trouwe klanten mogen rekenen. Bakkerij Dirk én Bakkerij Aernoudt, dé plek waar ik met heb afgesproken om het over zijn zomerplannen en ambities te hebben. Al start ons gesprek met een liefdesverklaring, aan de betere koffiekoek nog wel. “Ik overdrijf niet: ik ben verslaafd aan koffiekoeken. (lacht) Met de twee bakkers hier in mijn buurt ben ik ondertussen al goed bevriend geraakt. Ooit heb ik gevraagd om een dagje mee te mogen werken in de bakkerij. Dat was zo leuk! De klanten verschoten toen ze mij ’s morgens in de bakkerij zagen staan. Zelfs in Spanje, waar ik om de veertien dagen vertoef, ga ik geregeld naar de Belgische bakker. Mijn favoriete koek? Een ronde rozijnenkoek, een appelflap, een Berlijnse bol, een eclair, een lange suisse, … Doe ze maar allemaal! (lacht)

Je bent niet enkel aan koffiekoeken verslaafd, ook aan optreden. En je hebt binnenkort weer een heel bijzondere: je show op de Gentse Feesten.

“Klopt. Ik sta al elf jaar op het Sint-Baafsplein in het centrum van Gent, dit keer op 18 juli om 23 uur. Ik heb daar dus nu al heel veel stress voor. Het publiek verwacht een gigantisch feest met enkel hits. En ik ga keihard mijn best doen om hen een fantastische avond en nacht te bezorgen. Ooit ben ik daar begonnen in het voorprogramma van Eddy Wally; een jaar later is hij daar ziek geworden en heb ik zijn plaats overgenomen, altijd als afsluiter op die dinsdag. Een hele eer vind ik dat. Ik ben er altijd al anderhalf uur op voorhand, en zie het plein dan volstromen. Dan beginnen de zenuwen echt door mijn lijf te gieren, meer dan bij andere grote concerten. Het blijft altijd iets bijzonders daar op de Gentse Feesten.”

Hoe ziet de rest van je zomer eruit? Even druk als vorig jaar?

“Nee, vorig jaar was het waanzinnig druk door al die uitgestelde optredens. Dit keer is het wat beter verdeeld. Het wordt een hele leuke zomer, niet alleen met mooie optredens, maar ook met toffe tv-concepten waar ik helaas nog niets over mag vertellen. Daarnaast is er ook nog mijn nieuwe single Dit Ben Ik die we voluit promoten. Pas in het najaar zal het echt druk worden, omdat ik dan met die vijf grote Tura-concerten zit: Christoff zingt Tura. Ook daar ben ik al zenuwachtig voor. (lacht) Voor eigen publiek kan je je al eens iets permitteren, maar naar die concerten komen zowel mijn fans als fans van Will Tura. Ik wil die mensen niet ontgoochelen. Ik wil zijn muziek met respect behandelen en iedereen een mooie herinnering meegeven aan wat Will al die jaren voor ons heeft gedaan. Dat is een hele grote druk op mijn schouders.”

Ik zou nog één keer Duitsland willen veroveren”

Komt hij zelf ook kijken?

“Ik hoop het, dat zou een hele mooie bekroning zijn. Maar we weten natuurlijk niet hoe zijn ziekte zal evolueren. In ieder geval ben ik heel trots dat ik zijn zegen heb gekregen. We hadden deze concertreeks al aangekondigd voordat Will zijn ziekte bekend maakte. In mijn jubileumjaar op het podium – dit jaar sta ik dertig jaar op de planken – wilde ik iets speciaals doen en mijn grote idool eren. Het is door Will dat ik in de showbizz ben beland. De concertreeks was al bijzonder, maar heeft een extra dimensie gekregen sinds Will bekend heeft gemaakt dat hij niet meer zal optreden. Dat was een grote shock voor me, voor heel wat fans.”

Je bent net 47 geworden en staat al 30 jaar op het podium. Blik je wel eens vol fierheid terug?

“Ik ben eerder iemand die vooruitblikt. Want als ik terugblik, ga ik twijfelen of ik wel alles uit het leven heb gehaald. Begrijp me niet verkeerd: ik ben heel fier op mijn carrière, maar ik heb wel heel mijn leven ten dienste van de fans gestaan. Ik heb een bepaald imago, dat me ook wel wat beperkt af en toe. Je doet toch deels wat de mensen van je verwachten. Je wordt voor een deel geleefd. Als ik terugblik, waren er misschien wel zaken die ik nu anders gedaan zou hebben. Maar ik heb destijds zo snel carrière gemaakt dat er weinig tijd was om zelf het roer in handen te nemen. Alles was nieuw. Ik heb een paar keer de verkeerde mensen vertrouwd, waarvoor ik een hele zware prijs heb betaald. Samen met een team dat me omringt heb ik het nu zelf in handen en dat voelt prima.”

Als je dan vooruitblikt, wat wil je nog absoluut realiseren?

“Ik zou nog één keer Duitsland willen veroveren, nog één grote tournee daar, solo of met KLUBBB3 (schlagertrio met Jan Smit en Florian Silbereisen, red.). Mijn tijd in Duitsland was toch zeker wel een hoogtepunt in mijn carrière. Overal waar we kwamen, verkochten we zalen zo groot als het Sportpaleis uit. We mochten daar tv-shows presenteren waar 12 miljoen mensen naar keken. Een prachtige tijd. Maar door zijn burn-out en zijn activiteiten in het profvoetbal heeft Jan Smit daarna de pauzeknop ingedrukt, vlak voor corona. Als hij morgen belt en zegt dat hij de draad weer wil oppikken, dan zeg ik onmiddellijk ja.”

Christoff treedt op dinsdag 18 juli om 23 uur op tijdens de Gentse Feesten (Sint-Baafsplein) en staat dit najaar in de theaters met ‘Christoff zingt Tura’. Info: christoff.be.

Ontdek het volledige programma van de feesten, alle praktische info en boeiende reportages in het Gentse Feesten Magazine. Je vindt het magazine onder meer bij Standaard Boekhandel, in de Oost-Vlaamse krantenwinkels en op dezondag.be (shop).

 

Ideale zondag

“Mijn ideale zondag begint uiteraard met koffiekoeken. En de rest van de zondag is een familiedag. ’s Middags ga ik dan eten bij mijn ouders. In de namiddag ga ik graag naar mijn grootvader. Focus op familie, want je bent pas echt rijk als je iets hebt wat je niet kunt kopen. Ook op zaterdag vind je me bij familie. Op zaterdagmiddag is er altijd brunch bij mijn ouders; we weten dan nooit op voorhand wie er gaat komen. Mijn zus, mijn tante, mijn grootvader, … iedereen schuift maar aan. Geweldig vind ik dat.”

Vakantie

“Je weet dat ik al 12 jaar lang een woning in het zuiden van Spanje heb. Dat is voor mij niet echt vakantie, eerder thuiskomen. Maar in de zomer ga ik er eigenlijk zelden heen. Dan is het er veel te druk en veel te warm, je moet dan reserveren in restaurants en overal aanschuiven. In juni en september is het er veel leuker. Toch ga ik deze zomer één keertje naar Estepona, omdat mijn zus er een hele maand met mijn petekindje vakantie gaat vieren. En ik kan mijn petekindje niet een hele maand missen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier