Ontbijtbabbel met zangeres Geike Arnaert: “Ik besef dat ik het grote publiek opnieuw voor mij moet winnen”

Exact acht jaar na haar eerste soloalbum zingt Geike Arnaert zich weer in de kijker met eigen materiaal. Voor haar gloednieuwe plaat ‘Lost in Time’ werkte de voormalige Hooverphonic-zangeres samen met Joost Zweegers. “Ik ben blij dat ik de draad weer heb opgepikt. Een paar jaar geleden stond ik op het punt de handdoek in de ring te gooien. Nu heb ik gigantisch veel zin om mezelf weer te tonen.”

Tien jaar lang was Geike Arnaert het gezicht van Hooverphonic, maar in 2008 wilde de West-Vlaamse haar vleugels uitslaan. Uiteindelijk verscheen in 2011 haar eerste soloalbum ‘For the beauty of confusion’. En toen werd het stil. “Ik had na mijn vertrek bij Hooverphonic het idee dat ik mijn zin wel kon doen, maar ik was geen beginnend artiest die geruisloos aan iets nieuws kon beginnen. Er stonden ogen op mij gericht en de druk die daarmee gepaard ging, was wellicht iets te veel voor mij. Ondertussen is er veel tijd overheen gegaan en is de druk weggeëbd. De tijd heeft alles verzacht.” En dus is er nu een tweede soloalbum, genaamd ‘Lost in Time’. “Eigenlijk is deze plaat al een jaar af, maar in samenspraak met mijn management en met de platenfirma is beslist om hem nu pas uit te brengen. Het heeft dus best wel lang geduurd en daarom ben ik opgelucht dat ik mijn muziek eindelijk de wijde wereld in kan sturen.”

Hoe belangrijk is Joost Zweegers geweest voor jouw ‘doorstart’?
Na mijn eerste soloalbum werkte ik aan nieuwe muziek, maar ik was helemaal niet blij met het resultaat. Ik heb toen alles on hold gezet. Ik ging ermee kappen. Ik ben dan naar Denemarken getrokken om te studeren aan het Complete Vocal Institute, om zanglerares te worden. Ik wilde het volledig over een andere boeg gooien. Maar uiteindelijk kwam ik een aantal mensen tegen die mij overtuigden om toch weer als muzikante aan de slag te gaan. Ik ben enorm blij dat ik die draad weer heb opgepikt. Mijn eerste nummer met Joost Zweegers was een openbaring. Ik wist plots welke richting ik uit wilde. Joost en ik bleken een hele goede match. Wat ik aanbracht, tilde hij naar een heel hoog niveau. Hij heeft magische muzikale vingers.

Staan er nummers op die kunnen uitgroeien tot grote hits?
Lost in Time is meer een luisterplaat, niet eentje die je op de hitradio’s kunt verwachten. Dat wisten we voordat we hem uitbrachten. Maar de kwaliteit van de muziek ligt heel hoog en ik hoop dat de mensen dat zullen opmerken. Ik ben heel zeker van mijn songs. Als je ze gaat ontleden, zal je merken dat ze goed zijn. Ik heb ook enorm veel zin om op te treden met dit album, al ben ik me ervan bewust dat ik het grote publiek na al die jaren weer voor mij zal moeten winnen. Maar als de eerste single niet meteen een gigantische impact heeft, ben ik niet van plan om morgen te stoppen met performen. Ik bevind me op een bepaald muzikaal pad en ik stap met veel goesting door.

Je kruipt hiervoor wel weer uit de relatieve anonimiteit. Ik zeg relatief, omdat je vorig jaar natuurlijk die monsterhit Zouteland had met BLØF.
Ik heb anonimiteit altijd wel aantrekkelijk gevonden, maar ik moet aanvaarden dat dat hier niet kan. Ik wil zingen, dat is het punt. Al de rest neem ik erbij. Naast het podium wil ik mij het liefst verstoppen. Toch kijk ik daar nu op een andere manier naar. Ik ben 40 en ik wil vooruit in het leven. Ik wil me niet te veel meer in dat zelfbewustzijn of die verlegenheid wentelen.

Je gaat in 2020 ook weer op tournee. Kijk je daar naar uit?
Absoluut. Ik doe niks liever dan optreden. Dat is voor mij niet altijd het simpelste, ik loop daar wel altijd nerveus voor rond, maar een geslaagd optreden levert het beste gevoel op dat er bestaat. Ik heb nu ook een band die me aanvoelt, we raken op elkaar ingespeeld. Dat is niet zo vanzelfsprekend. Vijf goede muzikanten bij elkaar vormen niet automatisch een goede band.

Met Zoutelande bewees je dat ook zingen in het Nederlands je goed lukt. Is dat geen idee voor een volgende plaat?
Goh, zingen in het Nederlands? Dan moet een nummer echt kloppen. Op dit ogenblik is dat niet aan de orde, maar zeg nooit nooit. Voor mij is het altijd Engels geweest, maar ik wil me zeker niet tot die ene taal beperken.

Lost in Time, de nieuwe plaat van Geike Arnaert, is nu te koop.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier