Ontbijtbabbel met socialmediafenomeen en kersverse actrice Elodie Gabias: “Mijn Instagramfoto’s lokken ook wel wat vieze mannen”

Afgelopen woensdag lanceerde Streamz de dramedy-reeks ‘Onderhuids’, met Carry Goossens en Jan Kooijman in de hoofdrollen. In ‘Onderhuids’ – over het turbulente leven in een luxueuze beautykliniek – maakt de populaire influencer Elodie Gabias haar acteerdebuut. “Ik heb totaal geen ambitie om actrice te worden, en toch smaakt het naar meer.”

Op haar kot in de Antwerpse studentenbuurt neemt Elodie Gabias – de West-Vlaamse internetsensatie met bijna 120.000 volgers op Instagram – mijn koffiekoeken dankbaar in ontvangst. Elodie zit in haar laatste jaar Communicatiewetenschappen, waar ze naar eigen zeggen doorheen spartelt. Toch vond ze nog tijd om haar acteerdebuut te maken. In de dramedyreeks Onderhuids speelt ze Elodie, een personage gebaseerd op haar eigen Instagramaccount. Voor wie haar niet kent: Elodie is de koningin van de schaamteloosheid, het toonbeeld van de zelfliefde, een boegbeeld van ‘body positivity’. Iemand die niet bang is om haar lichaam – hangborsten en buikje vooruit – in de strijd te gooien om haar volgers een glimlach op het gezicht te toveren. “Ik vind het fijn om te horen dat ik een symbool ben geworden voor de schaamteloosheid, al was dat nooit helemaal de bedoeling. Ik stond daar zelfs niet eens bij stil. Ik ben me er wel van bewust dat ik iets teweegbreng, maar het was nooit het plan om een boegbeeld van body positivity te worden. Ik wil de mensen gewoon laten lachen, en ik gebruik daar mijn lichaam voor.”

Laat ons beginnen met je acteerdebuut: hoe heb je dat ervaren?

“Toen ik voor het eerst op casting moest, had ik enorm veel stress. Normaal gezien ben ik een heel rustig persoon, maar op de trein naar de casting begon ik smoesjes te verzinnen dat ik er niet zou geraken. Na de casting bleef ik met een ongemakkelijk gevoel achter. Enige tijd later volgde de tweede casting. Opnieuw ging ik buiten met datzelfde gevoel. Ik heb dat toen ook laten weten aan de makers. Ik zei: zeg het me als het te veel op De Buurtpolitie lijkt. Dan hoeft het niet voor mij. Mijn carrière staat en valt niet met een slechte acteerprestatie, maar ik zou het oprecht erg vinden als ze me dan toch zouden kiezen. Maar blijkbaar viel het allemaal wel mee. Toch vroeg ik me tot aan de eerste opnamedag af of ik de juiste keuze had gemaakt. Had ik niet te snel ja gezegd? Heel lang heb ik getwijfeld. Tot ik op de set aankwam en kennismaakte met de supertoffe cast en crew. Iedereen was zo lief en stelde me meteen gerust. Achteraf was het een geweldige ervaring. Heel erg buiten mijn comfortzone, maar als ze me nu zouden vragen voor een tweede seizoen, zal ik de eerste zijn die ja zegt.”

Dus het smaakt naar meer.

“Ja en nee. Ik besef heel goed dat dit een uniek project was. Mijn rol was gebaseerd op mijn IG-account (@elogabias, red.). Ik mocht dus gewoon mezelf zijn, ik mocht West-Vlaams praten, ik moest geen straffe acteerprestaties neerzetten. Je moet me niet vragen om echt te acteren, dat kan ik niet. Ik zou mezelf ook nooit actrice noemen. Dat zou afbreuk doen aan echte actrices als Maaike Cafmeyer of Clara Cleymans. Als ik carte blanche zou krijgen voor een tv-project, dan zou ik voor unscripted reality met een maatschappelijke invalshoek gaan, iets met mensen met een beperking. Mijn tante heeft zelf een zware mentale beperking, mijn moeder werkt met mensen met een mentale of fysieke beperking.”

Momenteel studeer je nog, je laatste jaar Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. En je had al twee hogeschooldiploma’s op zak. Hoe zie jij je carrière voor je?

“Dat is een vraag die me nu vaker gesteld wordt. Ik zie mezelf wel in een reclame- of communicatiebureau, waar ik kan meedenken over campagnes. Het creatieve aspect is heel belangrijk voor mij. Maar voor hetzelfde geld hou ik dat maar drie maanden vol en blijkt het niet mijn ding. Een moeilijke vraag.”

Een carrière op sociale media heeft een houdbaarheidsdatum”

Je hebt bijna 120.000 volgers op Instagram. Valt daar geen geld uit te slaan?

“In theorie wel maar ik wil mijn ziel niet verkopen. Op mijn account zul je niet zoveel gesponsorde content zien. Ik verdien er mijn brood niet mee, al zou ik dat wel kunnen. Maar ik studeer om mijn brood te gaan verdienen. Een carrière op sociale media heeft een houdbaarheidsdatum; het is dan fijn om een diploma achter de hand te hebben.”

Wat ik zo tof vind aan jouw Instagramaccount, is dat jij je nergens voor lijkt te schamen. Maar als je binnenkort de arbeidsmarkt op moet, is dat dan geen nadeel?

“Daar denk ik wel eens over na. Zes jaar geleden, toen ik met dat account begon, had ik daar uiteraard geen last van. Maar stel dat ik nu op het communicatiedepartement van een groot bedrijf wil werken en ze checken mijn sociale media, dan maak je natuurlijk weinig kans. Bij een reclamebureau zou het een voordeel kunnen zijn. Er zit immers wel een mini-marketingstrategie achter dat account. Toch blijf ik van het principe: als het je niet aanstaat, laat me dan met rust. Als ze afknappen op mijn foto’s en filmpjes, kan het sowieso geen match zijn. Dus maak ik me ook niet al te veel zorgen.”

Zijn er zaken die ook voor jou te ver gaan om te delen op sociale media?

“Toch wel. Ik word wel steeds extremer, merk ik. Ik ben aan het testen wat geaccepteerd wordt en wat niet. Vorig jaar hield ik even mijn hart vast, toen ik een foto postte van mezelf in bikini, waarbij de helft van mijn bikinitopje verdwenen was. Ik had mijn borst wel geblurd, maar toch had ik daarmee alle grenzen overschreden. Nog naakter kun je niet gaan, tenzij op een OnlyFans-account. (lacht) Maar ik heb dus zeker nog wel een grens, zelfrespect en een zekere preutsheid. Mijn borsten of vagina zou ik nooit tonen. Ik merk nu al dat mijn foto’s vieze mannen lokken. Rare reacties van viespeuken krijg ik. Maar dat boeit me niet zoveel. Met zulke foto’s moet je dat erbij nemen.”

Is je Instagramaccount ook geen barrière voor mogelijke relaties?

“Ook daar is het net zoals de mogelijke job in de toekomst: als ik iemand tegenkom die er niet mee om kan, dan is het sowieso geen goede match. Mijn Instagramaccount is een uitvergrote versie van mezelf, maar ik ben dus wel zo. Ik kan de eerste drie dates misschien nog wel cute zijn, maar daar blijft het dan ook bij. Wat je ziet op mijn Instagram, is wat je mag verwachten. Misschien daarom dat ik nog steeds geen vriend heb. (lacht)

‘Onderhuids’, sinds afgelopen woensdag te zien op Streamz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier