Ontbijtbabbel met wereldster André Rieu: “Ik blijf zin hebben om de wereld te veroveren”

Dik anderhalf jaar na zijn laatste concert gaf André Rieu vorige week de aftrap van zijn nieuwe wereldtournee. Op 9 januari houdt de Koning van de Wals halt in het Antwerpse Sportpaleis, al moeten we tegenwoordig met twee woorden spreken. “Het zag er allemaal heel positief uit, maar plots komt alles toch weer op losse schroeven te staan.”

Als Vlaamse journalist word je niet elke dag uitgenodigd door een wereldster. En een wereldster, dat is André Rieu. Al tien jaar lang staat hij in de top 10 van bestverkopende muzikanten wereldwijd. Elk jaar (behalve in coronatijden uiteraard) verkoopt hij zo’n 700.000 concerttickets. De sympathieke Limburger is een levende legende en woont ook nog eens op een boogscheut van de Belgische grens. Samen ontbijten in zijn sprookjesachtige landhuis is een privilege. We beginnen met peperkoek, eindigen met kruisbessentaart en praten tussendoor over zijn nieuwe show, corona en Kuifje.

Laat ons maar meteen met corona beginnen. Het zag er lange tijd goed uit, maar helaas zijn je eerste optredens van de nieuwe tournee naar een latere datum verplaatst.

“Plots is het weer heel moeilijk ja. Nog niet zolang geleden stonden we allemaal te juichen. Toen onze minister-president aankondigde dat alle optredens met zitplaatsen weer aan volle capaciteit konden doorgaan, had ik tranen in de ogen. Dat was wat we wilden horen. Maar nu staat alles weer op losse schroeven. Nederland zit in een milde lockdown, maar ook in andere Europese landen zijn de cijfers niet goed. Er is weer veel angst bij de mensen, en ook bij ons. We hebben corona overleefd mede dankzij overheidssteun. Maar als we nu weer een heel jaar niet kunnen spelen, dan red ik het niet.”

Antwerpen blijft op de planning staan voor 9 januari, maar de tournee start al eerder. Met welk gevoel stapt u straks op dat podium?

“Dat kan ik moeilijk inschatten. Plots sta je daar weer. Ik denk dat we allemaal zullen moeten huilen, het orkest én het publiek. Het is toch iets bijzonders. Mijn laatste concert was op 11 maart 2020 in Florida. Tijdens de pauze hoorde ik Trump op tv zeggen dat hij het luchtruim zou sluiten. Op 13 maart waren we terug thuis. En dan moet je weten dat die show het allereerste optreden van een hele tournee was.”

Wat mag het publiek in Antwerpen van u verwachten?

“Voor Antwerpen doen we altijd iets speciaals, net omdat het Sportpaleis zo’n grote zaal is. Maar het leuke aan mijn concerten is dat niemand weet wat we precies gaan doen. Maar iedereen die een ticket koopt, weet wel dat het leuk wordt.”

In juli speelt u twaalf thuiswedstrijden hier in Maastricht. Hoe speciaal is dat?

“Die concerten op het Vrijthof zijn uniek. Dat doen we al vijftien jaar, het is een traditie geworden. De laatste keer dat we daar stonden, in 2019 dus, hadden we honderd nationaliteiten in het publiek. Fans komen van over de hele wereld om die shows mee te maken. Voor mij is dat ook heerlijk, want ik hoef maar twee minuten te rijden om op het Vrijthof te staan.”

Normaal gezien, coronatijden buiten beschouwing gelaten, verkoopt u al uw concerten helemaal uit, en dat wereldwijd. Waarom blijft u zo ontzettend succesvol?

“Ik heb een heel trouw publiek en elk jaar komen er weer fans bij. In tegenstelling tot heel wat andere artiesten maak ik geen hits. Ik heb zelfs geen manager. Ik ben klein begonnen en steeds gegroeid. Maar soms sta ik zelfs nog te kijken van mijn bekendheid. Ik herinner me een reis naar Montreal, waar ik in de hotellobby werd aangesproken door twee Eskimo’s. Ze kwamen mij een cadeautje brengen en ik vroeg hen hoe ze mij kenden. Het antwoord: van YouTube. Ik zie het dan zo voor me dat ze in een iglo naar mijn concerten kijken op een smartphone (lacht). Weet je dat ik in Australië ooit met tien nummers in de top 10 stond? Van 1 tot en met 10. En op plek 11 kwam Pink.”

U reist met uw show naar alle uithoeken van de wereld. Vindt u dat op uw 72ste niet te vermoeiend?

“Het reizen is inderdaad vermoeiend. En zeker het wachten op vliegvelden en dan die eindeloze files in een stad als Buenos Aires. Maar ik treed nog zo graag op. Ik blijf zin hebben om de wereld te veroveren. Ik verheug me op alle concerten die ik nog mag doen.”

Dit interview werd afgenomen voor de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen. Of het concert in het Sportpaleis in Antwerpen op 9 januari kan doorgaan, was bij het ter perse gaan nog niet duidelijk. Tickets & info: www.andrerieu.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier