Seksuologe, radiostem en podcaster Lotte Vanwezemael: “Ik schrik niet meer van dickpics in mijn mailbox”

Een hete zomer is het vooralsnog niet geweest, behalve voor de luisteraars van radiozender MNM waar Seksuolotte – het alter ego van seksuologe Lotte Vanwezemael – voor rode oortjes zorgt. Nog tot eind augustus vuurt ze haar wekelijkse podcast ‘Lotte Gaat Diep’ de ether in en presenteert ze elke zondagavond haar eigen radioshow Summer Love.

Vogeltjes fluiten, Schotse Hooglanders grazen gezapig in het weiland, bijtjes vliegen van bloem naar bloem. Dat Vlaanderen idyllisch kan zijn, bewijst grenspark Kempen-Broek in het hoge noorden van Limburg. Hier, aan herberg De Luysmolen, heb ik een ontbijtdate met Lotte Vanwezemael die uit het naburige dorp afkomstig is. “Je hoeft toch niet naar het buitenland voor een vakantiegevoel”, merkt ze terecht op. “Dit is echt een prachtig stukje Vlaanderen, dat hoor ik van iedereen die hierheen komt. Allen richting Noord-Limburg dus, maar niet allemaal tegelijkertijd (lacht).”

Lotte, wat betekent liefde voor jou?

(lacht) Je hebt dus goed naar mijn podcast geluisterd. Dat is altijd de eerste vraag die ik aan mijn gast stel. Ik krijg daar ook altijd wel interessante antwoorden op. Ik gebruik zelf graag een metafoor, over het oude haventje van het Griekse eiland Kos, waar mijn lief en ik een keer op vakantie zijn geweest. Een aantal jaar geleden is er daar een aardbeving geweest, waardoor er wel wat scheuren en brokstukken zijn, maar het is nog steeds een veilige plek voor boten om aan te meren. Liefde is dat je alleen met de boot kunt uitvaren, misschien zelfs in stormen terecht komt, maar dat je altijd je weg terugvindt en altijd kunt aanmeren in de veiligheid van het haventje, ook al heeft dat een aantal aardbevingen ondergaan.

“Liefde vergelijk ik graag met het oude haventje van het eiland Kos”

Prachtig antwoord! Wat me trouwens opvalt aan je podcast is de openheid waarmee jouw gasten over seks en liefde praten. Als je de rollen omdraait, zou jij dan ook zo open zijn op nationale radio?

Nee, dat denk ik niet. Maar ook niet al mijn gasten zijn even open. Sommige vertellen bij wijze van spreken alles, andere zijn meer gereserveerd. Maar het zijn wel allemaal mooie gesprekken waarin er veel aan mij toevertrouwd wordt. Dat geeft me een heel fijn gevoel. Mijn gasten voelen zich op hun gemak, misschien ook wel door mijn job als seksuologe en psychologe. Ze weten dat ik geen sensatiepodcast wil maken en durven zich daardoor makkelijker open te stellen. Zelf ben ik iets minder open, omdat ik ook rekening moet houden met mijn lief. Hij vindt dat niet zo fijn als er te veel slaapkamerdetails over ons gedeeld worden. Ook omwille van de serieux van mijn werk probeer ik iets gereserveerder te zijn. Anders denken de mensen: daar is de seksuologe weer met haar seksverhalen.

Denken mensen dat dan van je? Een vurige rosse die enkel over seks praat?

Sommige mannen denken inderdaad dat ik een seksgoeroe ben die elke dag de Kamasutra afwerkt. Terwijl seks bij mij ook niet altijd van een leien dakje gaat of elke dag in de planning staat.

Zijn dat dan ook mannen die oneerbare voorstellen doen via sociale media?

Dat gebeurt, ja. Ze denken dan dat ik makkelijk toehap. Eigenlijk zijn dickpics (voor wie de term niet kent: foto’s van mannelijke geslachtsdelen, red.) dagelijkse kost. Ik schrik daar ook niet meer van, al is het natuurlijk echt niet oké. Ik sta sterk in mijn schoenen en gebruik een portie humor om daar mee om te gaan, maar andere meisjes kunnen daar heel erg van aangedaan zijn. Laatst werd ik wakker met een foto van iemands anus. Zeer onsmakelijk! Waarom mannen dat doen? Sommigen om te choqueren en te vernederen, voor de macht dus, maar er zijn ook mannen die serieus denken dat dit de manier is om een vrouw te versieren. Er zijn trouwens ook mannen die onzeker zijn over hun geslachtsdeel en dan willen weten of alles er wel normaal uitziet. Ik heb al piemels gezien in alle vormen en maten, en ik sla ze ook allemaal op in mijn gsm, om later nog iets mee te doen. Een expo of een boek ofzo.

Op zondagavond presenteer je, heel de zomer lang, je eigen radioprogramma Summer Love. En je bent nu ook bezig aan een nieuw seizoen van Blind Getrouwd. Had jij drie jaar geleden gedacht dat je hier nu zou staan?

Totaal niet! Of toch niet dat het zo snel zou gaan. Ik heb wel altijd gedacht dat ik iets in de media wilde doen. Maar je moet natuurlijk kansen krijgen. En die komen nu. Als corona het toelaat beginnen we in september een nieuw seizoen van Blind Getrouwd op te nemen. Nu zitten we volop in de selectiegesprekken. En verder zijn er nog andere tv-plannen, waarvan er door corona veel opgeschoven of veranderd zijn. Maar er liggen wel dingen in het verschiet.

Dat zorgt ook voor een ongelooflijk drukke agenda. Ik probeerde je na De Slimste Mens al eens te strikken, maar dat lukte toen niet. Ook nu was het zoeken naar een gaatje in je agenda.

Ja, ik weet het. Ik werk op maandag, dinsdag en woensdag op het CAW en ik probeer die dagen echt gescheiden te houden van mijn werk in de media. Vroeger deed ik nog wel eens telefonische interviews tijdens mijn lunchpauze, maar dat viel niet vol te houden. Ik heb dan nog vaak fotoshoots, brainstormsessies en natuurlijk mijn persoonlijk leven dat ik ook heel belangrijk vind. Zelfs al ben ik stikkapot, op een vrije avond nodig ik haast altijd vrienden uit of spreek ik met iemand af. Veel van die vrienden wonen hier gelukkig nog in de buurt. Mijn lief komt uit hetzelfde dorp als ik, met veel van mijn vriendinnen heb ik op dezelfde school gezeten, samen in Leuven gaan studeren en allemaal ook weer teruggekeerd naar de streek.

Ben je nooit aangetrokken geweest tot de stad? Geografisch gezien is dit misschien niet de handigste plek om te wonen voor iemand die vaak in Brussel moet zijn.

Klopt, het ligt ver van alles, ver van de autosnelweg en daardoor spendeer ik heel wat tijd in mijn wagen. Maar dat is niet erg. Ik rij graag, dat geeft me rust. Het kost me natuurlijk wel wat slaap omdat ik veel eerder moet opstaan en veel later terug ben. Maar dit is mijn thuis. Kijk hoe mooi het hier is. Hier is geen drukte, hier zijn geen prikkels. Bij mij om de hoek ligt een mooi wandelgebied, thuis hebben we eenzelfde soort uitzicht, op weiden, maïs en koeien. Die rust vind ik heerlijk.

Dus vakantie in het buitenland hoeft echt niet voor jou?

Goh, dit jaar komt het er sowieso niet van. Vorig jaar ook niet trouwens, omdat we toen net ons huis gekocht hadden. Maar wij zijn meer festival- dan vakantiegangers. Dat mis ik nu wel heel erg, die festivals. Misschien dat ik toch nog een klein festivalletje in mijn eigen tuin organiseer, met vrienden, muziek, een barbecue en tentjes in de tuin (lacht).

Lotte Gaat Diep, elke maandagochtend een nieuwe aflevering. Info: MNM.be – Summer Love, elke zondag van 18 tot 21 uur op MNM.

 

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier