Muzikante, schrijfster en tv-persoonlijkheid Slongs: “Ik heb even moeten afkicken van het podium en het applaus”

Afgelopen vrijdag lanceerde tv-zender VIER de grote Amerikaanse talentenshow The World’s Best, met in de 53-koppige jury onze eigen Slongs, die als één van de internationale experten mag oordelen over de prestaties van de kandidaten. “Dit was voor mij een once-in-a-lifetime opportuniteit. Een maand lang liep ik in Los Angeles rond en voor iemand uit het kleine dorp Antwerpen vond ik dat toch wel overweldigend.”

Het is op maandagochtend, de dag waarop de horeca weer herademt, dat ik Slongs – of beter gezegd Charissa Parassiadis – in haar geliefde Antwerpse wijk Sint-Andries tref. In een ontbijtzaak nota bene, waar we de voetjes nog eens onder tafel kunnen schuiven, zij het op respectabele afstand van elkaar. Ergens voelt het vertrouwd, een Ontbijtbabbel in een ontbijtzaak, maar Slongs en ik beseffen allebei hoe lang het geleden is dat we nog eens ergens konden gaan eten. “Ik ben echt heel blij dat de situatie nu wat normaliseert. Ik kom al heel mijn leven graag in restaurants en cafés. Het is ook onwerkelijk dat ik nu al drie maanden niet meer aan de toog van mijn stamcafé heb kunnen hangen. Oké, dat mag nu nog steeds niet, maar dat zal toch hopelijk ook niet meer te lang duren.”

Je bent sinds kort te zien in The World’s Best. Is dat een soort wereldwijde Belgium’s Got Talent?
Helemaal. The World’s Best is een talentenshow met talent van over de hele wereld én een jury van over de hele wereld. Er zijn drie hoofdjuryleden – actrice Drew Barrymore, zangeres Faith Hill en tv personality RuPaul – en vijftig internationale juryleden, waaronder ikzelf dus. En wij geven onze meningen over de acts. Ik moest daar ja of nee stemmen en als presentator James Cordon mij aan bod liet komen, moest ik mijn mening geven. Uiteraard kom ik met zo’n grote jury niet zo vaak aan bod, maar zeker in de eerste afleveringen kom ik vaak in beeld, omdat ik dan pal achter de hoofdjuryleden zit. Het is dus niet vanop afstand opgenomen, ik ben hiervoor een maand naar LA getrokken. Dat was overigens in 2018, al lang geleden dus. Ik had om eerlijk te zijn niet meer verwacht dat het hier nog op tv zou komen, maar dankzij corona – en het feit dat er weinig nieuws gemaakt kan worden – heeft VIER het toch opgepikt.

Hoe vond je Los Angeles?
Ik had daar eigenlijk een heel dubbel gevoel bij. Ik vond het nogal overweldigend, maar ook heel cool. Ik ben gewend van alles met de fiets te doen, dat kan daar helemaal niet. Ik had ook nooit gedacht dat ik ooit in zo’n vijfsterrenhotel zou slapen en in first class naar daar zou kunnen vliegen. Waanzin. Dat is echt mijn wereld niet. Ik had in het hotel ook meer een band met de latina kamermeisjes en de barmannen, dat is meer mijn soort volk. Bovendien heb je in LA de hele tijd het gevoel alsof je in een film rondloopt. Everything is amazing! Ook dat verschil tussen de extreem rijke jetset en de armoede op Venice Beach bijvoorbeeld vond ik best heftig.

Dankzij dit programma loop je wel weer in de schijnwerpers. Het is al heel lang geleden dat je nog eens optrad.
Klopt. Op 12 maart, de dag voor de lockdown dus, stond ik klaar om mijn grote show in De Roma te spelen. Mijn tas was al gepakt toen ik te horen kreeg dat het alsnog afgelast werd. Heel zuur. Ik had de hele winter niet gespeeld en dit concert in De Roma was de aanloop om terug in gang te schieten. En dan slaat corona toe. Voor iedereen in mijn sector was dat een flinke streep door de rekening. Ik had deze zomer ook nog wat optredens gepland en die zijn nu allemaal geannuleerd. Mijn show in De Roma is verplaatst naar 11 september en ik hoop dus van ganser harte dat die wel door kan gaan. In het najaar staat bovendien een theatertour op de planning.

Hoe moeilijk is dat wegvallen van podium en applaus voor een artiest?
Dat is best pijnlijk, want het applaus en die energie in zo’n zaal werken zeer verslavend. Ik heb dan ook even moeten afkicken. Toch ben ik de corona-lockdown nog redelijk goed doorgekomen. Ik zit nu niet vol frustratie. Ik heb er het beste van proberen te maken, door bijvoorbeeld mijn kot eindelijk eens deftig te ‘ontrommelen’. Ik ben bovendien een professionele ‘chiller’, dus ik kan vrij goed een paar dagen in mijn zetel zitten zonder mij schuldig te voelen. Ik denk ook dat de rust voor heel wat mensen net op tijd kwam. Heel veel mensen werden door de coronacrisis verplicht om even uit de rat race te stappen. Maar natuurlijk mag dat niet te lang duren. Ik heb zelf ook wel wat angstige momenten gehad, hoor. Ik zat wel met vragen over de toekomst, of het leven dat we kenden ooit nog hervat zal worden, of we voor de rest van ons leven met smetvrees moeten leven. Omdat ik nogal een fysiek persoon ben, heb ik ook huidhonger gehad. 2020 is in ieder geval al een heftig jaar geweest. Het begon met die bosbranden in Australië, een explosieve situatie in het Midden-Oosten, corona, droogte, racisme. De mensen worden zo tenminste wel wakkergeschud en met de neus op de feiten gedrukt.

Over dat racisme gesproken: heb jij zelf meegelopen in een Black Lives Matter-betoging?
Ik ben om persoonlijke redenen dit keer niet kunnen gaan betogen, maar ik loop al sinds dat ik vijf jaar oud ben mee in betogingen tegen racisme. Als mens en als mediafiguur zal ik me altijd blijven inzetten voor eenheid en verdraagzaamheid. Ik vond de betogingen over heel de wereld een zeer krachtig statement, hoewel die rellen achteraf in Brussel natuurlijk betreurenswaardig waren. Het is alleszins goed om nu eens stil te staan bij onze manier van leven, in termen van milieu, verdraagzaamheid en andere belangrijke thema’s.

Nu er geen optredens op de planning staan: hoe ziet jouw zomer eruit?
Het zou zomaar kunnen dat ik deze zomer eens op vakantie ga. Misschien wel naar Spanje, waar mijn ouders een appartementje hebben. Verder hou ik me wel bezig, met livestreams op Facebook en Instagram bijvoorbeeld. Dat deed ik voordien al onder de hashtag toogklap en wil ik nu in een andere vorm gieten. Ik heb het in die livestreams vaak over levensbeschouwing, via interviews met mensen die interessante dingen doen. Bijvoorbeeld over hoe je geld kunt verdienen terwijl je de wereld rondreist, of een interview met een vrouw die workshops en transformatieweekends organiseert voor mensen met een trauma. Of een gesprek met iemand die zelfbedruipende tuinen bouwt. Heel uiteenlopende thema’s dus. Zo krijg ik de zomer wel gevuld. Om daarna het najaar in te kunnen zetten met goede moed en passie.

The World’s Best, elke vrijdagavond om 20u35 op VIER.
Slongs speelt op 11 september haar grote show in De Roma. Meer info op deroma.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier