Elk kleur heeft zijn eigen positieve werking. Kies dus zeker een ledmasker dat zich op jouw specifieke huidnoden richt. (foto's Getty) © GrashAlex Getty Images

Onze beauty-experte zet haar masker op en ziet het licht. Wat doen ledmaskers voor je huid?

Ledmaskers zijn de nieuwste trend in de wereld van huidverzorging. Met hun vermogen om de huid te verjongen en te verbeteren, beloven deze futuristisch uitziende maskers een revolutie in de traditionele huidverzorgingsroutine. Maar wat is ervan aan?

Terwijl carnavalisten tijdens deze periode van het jaar hun favoriete maskers opzetten, geven beautyliefhebbers en skincare-aficionado’s de voorkeur aan een heel ander type masker. Ledmaskers om precies te zijn. Ook beroemdheden zoals Kourtney Kardashian, Victoria Beckham en Chrissy Teigen zijn fan en zweren bij dagelijkse lichttherapie om hun huid jeugdig en rimpelvrij te houden. Hoewel ledmaskers voor thuisgebruik sinds enkele jaren sociale media overspoelen, is de technologie achter de populaire gadgets niet nieuw.

In de jaren 80 ontdekten NASA-wetenschappers dat led-lichttherapie hielp bij het bevorderen van celvernieuwing en het versnellen van wondgenezing bij astronauten in de ruimte. Deze bevindingen vormden de basis voor de ontwikkeling van led-lichttherapie als een effectieve behandeling voor huidproblemen en -verjonging op aarde. Sindsdien maken dermatologen gebruik van deze technologie om huidproblemen, zoals hyperpigmentatie of acne, van hun patiënten aan te pakken.

Hoe werkt het?

Ledmaskers voor thuisgebruik bevatten kleine ledlampjes die verschillende golflengtes van licht, rood, blauw, groen of geel, uitstralen. De lichtgolven dringen door in de huid, elk met hun eigen positieve werking. “Rood licht vermindert ontstekingen en stimuleert de productie van collageen en heeft dus een anti-aging werking”, weet dermatoloog Isabelle Fraipont. “Blauw licht doodt bacteriën die acne veroorzaken.” Geel ledlicht heeft een kalmerende werking en helpt om de huid gladder te maken. Groen licht wordt ingezet om hyperpigmentatie, zoals ouderdomsvlekken en zonnevlekken, te vervagen en verbetert de teint.

“Pas op met goedkope maskers, de kans is groot dat ze zelfs geen ledlicht bevatten”

Kies dus zeker een ledmasker dat zich op jouw specifieke huidnoden richt. “Zelf gebruik in een masker dat zowel rood als blauw licht uitstraalt. Zo kan ik kiezen voor blauw licht op mijn kin en rood licht voor de rest van mijn gelaat. Als je geen last hebt van acne is een masker met rood licht voldoende. Gebruik geen blauw licht als je last van hyperpigmentatie hebt.”

Hoe vaak moet je een masker opzetten?

Het gebruik van een ledmasker is eenvoudig: plaats het masker op een gereinigd gezicht, selecteer het gewenste programma en laat het ledlicht zijn werk doen. Klinkt makkelijk, maar discipline is een must. “Om resultaten te zien moeten de meeste maskers dagelijks gebruikt worden. Afhankelijk van het merk duren de lichtsessies drie tot tien minuten.”

Wie consequent een masker opzet, plukt daar gemiddeld na zes weken de vruchten van. Al blijft dokter Fraipont voorzichtig: “Lichttherapie is een goede aanvulling op huidverzorging en medische esthetische behandelingen, maar verwacht geen mirakels. Diepe rimpels zullen niet plots verdwijnen.”

Wat kost het?

Ledmaskers zijn niet goedkoop. Voor een goed masker betaal je gemiddeld tussen de 300 en 400 euro. Pas dus op met goedkope maskers, want de kans is groot dat ze geen ledlicht bevatten. (door Laure Vandendaele)

Genius Light van Talika, 319 euro. www.douglas.be

www.skinogy.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier