Onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck geeft tips om meer uit je geld te halen

Vele kleintjes maken één grote. Het is de rode draad doorheen mijn nieuwste boek, Hack je budget , dat sinds deze week te koop is. Met de 365 beproefde, praktische en ook verrassende tips uit mijn boek spijs je je portemonnee zonder moeite. Met de budgetacties op deze pagina kan je meteen aan de slag. Succes!

Bespaar minstens 1 euro

Koester de kleintjes en zet elke dag 1 euro opzij. Dat levert je op jaarbasis maar liefst 365 euro op. Doe je dit 50 jaar lang, bijvoorbeeld van je 18de tot je 68ste, dan heb je met deze eenvoudige budgetactie ruim 18.000 euro bij elkaar gespaard. Beleg je dit geld in pensioensparen, dan brengt die ene euro nóg meer op. Elke dag een kleine geldactie is veel makkelijker te realiseren dan het volledige bedrag in één keer opzij te zetten.

Wist je dat je gemiddeld 20 procent van de inhoud van producten gewoon weggooit? Haal voortaan het onderste uit de kan: zet bijna lege flacons ondersteboven, lepel de confituurpot volledig uit, knip de onderkant van tubes af zodat je bij het restje kan… Gooi de overschotjes niet zomaar weg , je hebt ervoor betaald!

Eet langzamer. Is je bord leeg? Wacht dan een tiental minuten voor je een tweede portie opschept. Je brein heeft die tijd nodig om te weten of je maag vol is. De kans is klein dat je daarna nog een tweede portie neemt. Minder eten kost minder én het is ook goed voor de lijn.

Bespaar minstens 5 euro

Vraag staaltjes. Apothekers en drogisterijen hebben van veel producten gratis staaltjes in voorraad. Zonnecrème, tandpasta, dagcrème, lotions, vitamines, shampoo… Durf ernaar te vragen!

Vergroot je budget met kleine haalbare acties. Eén keer per week iets (niet) doen, kan al een heel verschil maken: één keer een extraatje laten, één keer de fiets naar het werk nemen, één keer carpoolen, … Vele kleintjes maken ook hier één grote.

Wat (over)grootmoeder doet, doet ze goed. Poets- en wasproducten zijn vaak prijzig, terwijl middeltjes uit de oude doos het werk even goed, of zelfs beter doen. Met citroensap, schoonmaakazijn, bruine zeep en baking soda krijg je alles schoon. Vervang wasverzachter door azijn, het is een pak goedkoper en je kledij voelt lekker zacht aan. Ook je wasmachine wordt er beter van, want kalkaanslag krijgt geen kans.

Bespaar minstens 10 euro

Betaal enkel voor wat je nodig hebt. Heb je echt dat full option mobiel abonnement nodig, of kan het bijvoorbeeld met wat minder mobiele data? Ook voor toestellen vermijd je beter (dure) snufjes. Alle extraatjes die je niet gebruikt, zijn enkel geldvreters.

Je kinderen entertainen hoeft niet veel geld of duur speelgoed te kosten. Het waardevolste wat je hun kan geven, is kwali-tijd: samen voetballen, creatief zijn, voorlezen, gaan hengelen, samen muziek maken, … Dat je daarvoor niet diep in je portemonnee hoeft te tasten, had je al wel begrepen.

Enkele millimeters aangekoekt ijs zijn voldoende om het verbruik van je diepvriezer de hoogte in te jagen. Ontdooi je vriezer op tijd. Deze eenvoudige actie levert je elk jaar minstens 15 euro op.

Bespaar minstens 20 euro

Kleur (bekennen) kost geld. Rood met Valentijn, geel voor de paashaas, groen en rood onder de kerstboom… Geschenken en bloemen met kleuren die aan feestdagen gelinkt zijn, zijn meestal duurder.

Vroege vogels vangen de dikste wormen. Wil je tijdens het winkelen minder geld uitgeven? Ga dan liefst zo vroeg mogelijk op de dag boodschappen doen. Met een fris hoofd weersta je makkelijker de verleiding van het impulsieve kopen.

Maak gebruik van de diensten van vakscholen. Toe aan een nieuw kapsel? Ga langs bij de kappersschool om je haren te laten kappen, brushen en knippen. Je (wilde) haren zijn weg, maar je geld niet!

Bespaar minstens 50 euro

Dit is een gouden (huis)raad : Je kan makkelijk je huishouden runnen met de inboedel van een vakantiehuisje. Laat je hierdoor motiveren bij het (niet) aankopen van nieuwe spullen.

Maak niet alleen een boodschappenlijstje als je naar de supermarkt gaat, maar stel er ook een op voor inkopen in de stad of de meubelwinkel. En koop enkel wat er op je lijst staat. Zo vermijd je dure impulsaankopen.

Laat je zware voet thuis. Houd je onderweg aan de maximumsnelheid. Goed voor je budget en je houdt het veilig onderweg. Met deze tool bereken je wat een snelheidsovertreding je kan kosten: www.wegcode.be/boeteberekening 

Bespaar minstens 100 euro

Volg het 11de gebod: gij zult uw naasten niet kopiëren of overtreffen. Heeft je buurman zijn tuin laten aanleggen, heeft je zus een dure auto gekocht of heeft je collega een nieuwe keuken laten installeren? Op zich niets mis mee, maar als jij dit altijd wilt overtreffen met meer en groter dan de anderen, dan zal dat voor jouw budget niet goed uitpakken.

Telefoneer niet achter het stuur. Bellende bestuurders lopen tot acht keer meer risico op een ongeval (dat je altijd geld kost, en hopelijk niet nog meer leed) dan niet-telefonerende bestuurders.

Win het boek!

Hack je budget, 365 tips om meer uit je geld te halen van budgetexperte Sara van Wesenbeeck is uitgegeven bij Lannoo en kost 15,99 euro. De Zondag mag 25 exemplaren wegschenken. Wil je kans maken op het boek, surf dan naar www.dezondag.be/win en vul de wedstrijdvraag in. Veel succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier