Onze woonexpert Bart Appeltans over je eigen woning kopen in 2023

Is een eigen woning kopen nog haalbaar voor iedereen? Bij de start van een nieuw jaar kunnen we steevast diverse analyses lezen, opgemaakt door economen, banken of vastgoedconcerns, die prognose over kopen, bouwen en verbouwen het komende jaar maken. Door mijn werk voor tv zie ik zelf ieder jaar heel wat huizen die te koop staan op verschillende plaatsen in het land. En wat mij betreft zijn er meerdere opvallende elementen die vaak terugkomen.

Veel oudere woningen uit de jaren 50, 60 en 70 zijn vaak hopeloos gedateerd en amper vernieuwd doorheen de jaren. Wat er overblijft, is een hoop stenen met een interieur dat amper nog dagelijks comfort geeft. Vocht, asbest en een gebrek aan isolatie zijn schering en inslag. Deze woningen zijn de echte totaalrenovatieprojecten. De m²-prijs van dergelijke projecten loopt soms even hoog op als de prijs van een nieuwbouw. Daarbij komt dat de vraagprijs vaak nog erg aan de hoge kant is, in verhouding met hetgeen je krijgt en wat je er nog moet in investeren. De locatie en de vraag van de markt bepalen in dat geval of je bij dit soort woningen een echte interessante koop kunt doen of niet.

Kijk welke taken je zelf kan doen. Met online tutorials of een cursus in de avondschool kom je al heel ver. (foto Getty Images)©Karen Moskowitz Getty Images
Kijk welke taken je zelf kan doen. Met online tutorials of een cursus in de avondschool kom je al heel ver. (foto Getty Images)

Woningen uit de jaren 80, 90 of recenter zijn vaak in betere staat. Maar ook hier dringen investeringen in isolatie en hedendaagse technieken zich op. Heel vaak gaan de renovatiebudgetten eerst naar deze technische elementen moeten gaan, waardoor sfeervolle interieuraanpassingen gespreid moeten worden over een langere termijn.

Veel mogelijkheden

Banken verwachten het komende jaar een lichte prijscorrectie en vooral een daling van de prijs voor die woningen die echt een slechte EPC-score ( de energiescore, red. ) halen. Dat renovatieprijzen momenteel duur zijn en hypotheekrentes erg gestegen zijn het afgelopen jaar, weten we allemaal. Het is dus maar de vraag of een mogelijke prijsdaling voldoende groot zal zijn om de dure renovatieprijzen te counteren.

Gelukkig blijf ik als interieurarchitect positief en ben ik iemand die overal wel mogelijkheden in ziet. Toch wordt ook voor ons als architect de realiteit steeds moeilijker, en geraken we steeds minder ver in onze projecten met dezelfde budgetten. Creativiteit en ingeniositeit zijn daarom ook erg belangrijk. Ik geef dan graag nog enkele dingen mee om bij stil te staan om ervoor te zorgen dat die eigen plek toch haalbaar kan zijn!

Soms is het maar een kwestie van enkele minuten verder rijden om meer huis voor je geld te krijgen

1. Veel ruimte en grond kosten vandaag nu eenmaal veel geld. Denk na of compacter wonen ook geen optie is. Een slim interieur met optimaal benutte plekken en ingebouwde opbergmogelijkheden kan ervoor zorgen dat je met tientallen m² minder even kwalitatief kunt wonen dan in een grotere woning.

2. Maak een onderscheid tussen wat meteen moet gerenoveerd worden en wat perfect volgens een stappenplan doorheen de jaren kan. Het maakt een project meteen haalbaarder.

3. Denk na welke dingen je best zelf kan aanpakken . Enkele online tutorials of cursussen in avondschool kunnen soms al voldoende zijn om jezelf een bepaalde skill aan te leren. De enige investering is tijd, en dat is soms toch wel de moeite waard wanneer je wil investeren in je eigen stek.

4. Heb je al gekeken of gemeentes rondom je favoriete woonplek even duur zijn ? Soms is het maar een kwestie van enkele minuten verder rijden om meer huis voor je geld te krijgen. De moeite waard om te onderzoeken!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier