Na 60 minuten matige intensieve beweging activeert je lichaam autofagie, het natuurlijke proces waarbij het lichaam zelf oude of beschadigde cellen zelf opruimt. (foto manophotography)

Minder snel oud worden, hoe doe je dat?

Hoe kan ik het verouderingsproces vertragen? Iedereen vraagt het zich wel eens af. Onze Fit & Gezond-experte Claudia Van Avermaet legt uit. Het antwoord vinden we al bij onze voorouders …

Bestaat er eigenlijk zoiets als sterven aan ouderdom? Zelfs bij de meerderheid van die een hoge leeftijd bereiken, is het zeldzaam dat iemand puur aan die ouderdom overlijdt. Meestal is het gevolg van ziekten, waarvan hartziekten de meest voorkomende zijn. Toch hopen we met zijn allen dat we het verouderingsproces kunnen vertragen. De term ‘anti-veroudering’ is de laatste jaren dan ook al vaak misbruikt in onze samenleving, en wordt in zulke gevallen gekoppeld aan onbewezen producten en procedures die aanzienlijke kosten met zich meebrengen. In de meeste gevallen koop je slecht schijnbaar veelbelovende oplossingen.

Is er dan geen mogelijkheid om het verouderingsproces te vertragen?

Als het over anti-verouderingsprocessen gaat, is ook voeding is een veelbesproken onderwerp, met tal van meningen en opvattingen. Ons lichaam is geëvolueerd en hoeft zich in onze huidige cultuur geen zorgen meer te maken over voedselschaarste. Integendeel, we hebben een overvloed aan voedingsstoffen, wat soms leidt tot de ophoping van afval in onze cellen. Dit is waar ‘autofagie’ zijn intrede doet. Autofagie, afgeleid van de Griekse woorden voor ‘zelf eten’, verwijst naar het proces waarbij het lichaam oude of beschadigde cellen zelf opruimt, waardoor het intern wordt gereinigd.

“Lichaamsbeweging kan je helpen veroudering tegen te gaan”

Bij onze voorouders was deze autofagie voortdurend actief vanwege perioden van voedselschaarste, maar in onze moderne samenleving waarbij er geen sprake meer is van voedselschaarste, stapelt het afval zich in ons lichaam op, wat de veroudering versnelt. Een natuurlijke manier om autofagie te activeren is vasten, maar dit moet onder medisch toezicht gebeuren en is niet aan te raden voor de nieren. Gelukkig is er nog een andere manier om autofagie te stimuleren, namelijk lichaamsbeweging. Na 60 minuten matige intensieve beweging wordt autofagie geactiveerd. Dus plan wat beweging in je weekprogramma.

Is er ook voedsel dat mijn autofagie kan activeren?

Spermidine, hoewel de naam misschien wat vreemd klinkt, fungeert als een levenselixer. Het ondersteunt de gezondheid van je cellen en draagt bij aan een gezonde veroudering. Hoewel we allemaal al wat spermidine in ons lichaam hebben, neemt dit gehalte af naarmate we ouder worden, zelfs met de helft tegen de tijd dat we vijftig zijn. Het is daarom van belang, naarmate je ouder wordt, om voldoende spermidine via voeding binnen te krijgen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan spermidine:

• Tarwekiemen, het deel dat de tarweplant ondersteunt bij voortplanting.

• Sojabonen, zowel in de vorm van tofu, tempeh als miso.

• Paddenstoelen

• Erwten

• Mango

• Kurkuma

Naast het behouden van celgezondheid, bezit spermidine ook ontstekingsremmende eigenschappen en draagt het bij aan wondgenezing. Het bevordert de vruchtbaarheid en stimuleert bovendien de stofwisseling.

Minder vlees, meer peulvruchten

Al geruime tijd zeg ik “We zijn wat we eten”, en dit is ook goed nieuws, want het betekent dat we de controle hebben. Als er één voedingscategorie is die je zeker op je menu moet zetten voor een langere levensduur, zijn het peulvruchten zoals bonen, spliterwten, kikkererwten en linzen. Ja, zelfgemaakte hummus hoort daar ook bij.

Kies daarnaast voor volle granen en noten, en beperk de consumptie van vlees. Voeg gezonde dranken toe, zoals water en thee, waarbij groene thee je kan helpen om minder vatbaar te zijn voor de griep en tegelijkertijd de celbeschadiging kan verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier