“Perfect voor diepgaand gesprek”

Drie jaar geleden kreeg hij in het eerste seizoen van ‘Kantine‘ het bezoek van onder meer Gert Verheyen en Marc Coucke. Ditmaal ontvangt Eric Goens (52) niet alleen topvoetballers, maar ook andere grote namen uit de sportwereld. De man achter programma’s zoals ‘Kroost’ en ‘Het Huis’ doet dat zoals steeds in zijn gekende stijl. “De actualiteit is iets voor de dagelijkse kranten, in ‘Kantine’ proberen we echt de mensen beter te leren kennen.”

DOOR ARJAN DESANTE

Antwerp-verdediger Ritchie De Laet mocht vrijdagavond de spits afbijten in Kantine . Toch is het programma dit seizoen niet langer uitsluitend voor voetballers bestemd, want ook andere prominente sportfiguren maken hun opwachting bij Eric Goens. De komende weken zijn de gasten, in deze volgorde: Cyriel Dessers, Michel Wuyts, Peter Verbeke, Ann Wauters, John van den Brom, Patrick Lefevere en Clinton Mata.

Heftige seizoenstart

Met de eerste aflevering is de toon van Kantine alvast gezet. De sportieve carrière van Ritchie De Laet – die zich in Engeland opwerkte van vijfde klasse naar de Premier League – was wel gekend, zijn straffe jeugdzondes waren dat niet. Tot nu. “Zijn verhaal is speciaal en heftig, ja”, lacht maker Eric Goens. “Laat ons zeggen dat ik enkele keren blij was dat mijn stoel een stevige leuning had, zodat ik er niet van viel.”

Dat de Antwerp-verdediger de reeks mocht openen, is nochtans geen evidentie. Eric Goens staat dan ook al jarenlang bekend als een fervente supporter van… Club Brugge. “Toch ben ik in de eerste plaats vooral een grote voetballiefhebber, hoor. Ik heb dus net zo hard genoten van mijn gesprekken met Ritchie en Anderlecht-man Peter Verbeke als van mijn bezoek van Clinton Mata. Het feit dat ik in het weekend graag naar Club ga kijken, verandert daar voor mij niets aan.”

De fichebak van Wuyts

In tegenstelling tot het eerste seizoen komen er ditmaal ook niet-voetballers aan bod. Wielercommentator Michel Wuyts bijvoorbeeld, maar ook Patrick Lefevere en Ann Wauters. Die laatste maakte zonet nog een straffe transfer als assistent-coach naar de Verenigde Staten. Al heeft die wending volgens Eric geen invloed op de aflevering. “De gesprekken gaan veel breder dan het hier en nu, ook met Ann. Ik heb dus helemaal niet gevloekt dat ze nu naar de VS trekt, terwijl de aflevering al opgenomen is. Zo ging het onder meer over hoe ze als jong meisje ging basketballen in Cleveland – niet meteen de gezelligste plaats van Amerika – en hoe het leven was als lesbisch koppel in Rusland.”

“De actualiteit is iets voor de dagelijkse kranten, in Kantine proberen we echt de mensen beter te leren kennen. Dat is ook het geval bij Michel Wuyts bijvoorbeeld. Iedereen kent zijn stem wel, maar de mens Michel ken je daarom nog niet. Ik kan alvast prijsgeven dat hij zijn legendarische fichebak meebracht naar de opname. Er doen al honderd jaar verhalen de ronde over die fichebak en ik kan nu ook formeel bevestigen dat hij er effectief honderd jaar oud uitziet.” (lacht)

KFC Rapide Wezemaal

De diepgaande gesprekken die Eric Goens met zijn gasten voert, vinden net als tijdens het eerste seizoen plaats in de kantine van derdeprovincialer KFC Rapide Wezemaal. Een oer-Vlaamse toplocatie, die bij toeval ontdekt werd. “Mijn zoon voetbalt en kwam hier ooit op verplaatsing een match spelen. Er was toen nog helemaal geen sprake van het programma Kantine , maar ik vond het toen al een goddelijk mooie plek. Alles is perfect onderhouden, maar het straalt echt nog de jaren 70 uit. Toen we een locatie zochten voor het programma, moest ik dan ook meteen terugdenken aan Wezemaal.”

“De derde helft van een sportwedstrijd, die dus plaatsvindt in de kantine, hoort er in Vlaanderen heel hard bij. Dat heb je in andere landen niet, hoor ik telkens van de buitenlandse gasten. Het is de clichématige Vlaamse volksaard die er naar boven komt en bovendien komt de setting ook de gesprekken ten goede. Als je op je gemak in de kantine zit – nog net niet met een pintje tijdens de opnames – is het heel anders praten. Net zoals mijn ander programma Het Huis geeft het de kans om diepgaande gesprekken te voeren. En laat dat nu net een aangeboren afwijking van me zijn, om die interessante verhalen en anekdotes op te rakelen.”


‘Kantine’, elke vrijdagavond op Play Sports Open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier